Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Ε: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για το Ταμείο - κοινό μέτωπο Γαλλίας, Γερμανίας

5 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Σε ευέλικτο και αποφασιστικό στις παρεμβάσεις του στις αγορές Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφωνούν αρχικά οι 17 της Ε.Ε. Αίσθηση προκαλεί η από κοινού πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας.
Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Στο σχέδιο κοινής δήλωσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από τον Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Γερμανία και Γαλλία θέτουν ως απαράβατο όρο για την ενίσχυση του ταμείου να υπάρξει συμφωνία επί των προτάσεών τους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» στην ευρωζώνη και ανακοίνωσαν επισήμως τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρώ εντός του Μαρτίου.

Εντός Μαρτίου οι αποφάσεις, 4 βήματα

Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες. Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τη σταθερότητά της. «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» τόνισε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου αντικρούοντας την απαισιοδοξία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ της Διάσκεψης.

Ο κ. Σόρος προειδοποίησε ότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί». Απηύθυνε επιτακτική έκκληση στην ΕΕ να διορθώσει «λάθη» στους υπό διαμόρφωση μηχανισμούς για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σόρος προέβλεψε ότι τα σημερινά δεδομένα οδηγούν στην «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων: την Ευρώπη των πλεονασματικών χωρών που θα προχωρά και την Ευρώπη των ελλειμματικών χωρών που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των χρεών τους». Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Ο χρόνος πιέζει την ΕΕ για να ανοίξει επειγόντως το θέμα της διαμόρφωσης της μελλοντικής αρχιτεκτονικής», είπε.

Προβληματικό κατά τον κ. Σόρος είναι ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μείωση των σημερινών χρεών», παρά το γεγονός ότι στο μόνιμο μηχανισμό κρίσεων από το 2013 συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης. Για το λόγο αυτό ο μεγαλοεπενδυτής προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις των αγορών που θα δοκιμάσουν τις αντιστάσεις στην αναδιάρθρωση χρεών».

Παράλληλα ο κ. Σόρος θεωρεί επιβεβλημένη την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου ώστε να είναι σε θέση όχι μόνον να χορηγεί πιστώσεις, αλλά να διευρυνθούν τα ίδια κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του και για την αγορά ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης