Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χαρ. Καστανίδης: Έτοιμες οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

4 Φεβρουάριου 2011
  • Η πλήρης πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δοθεί άμεσα, αν όχι και σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Χαρ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χαρ. Καστανίδης: Έτοιμες οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Η πλήρης πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δοθεί άμεσα, αν όχι και σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Χαρ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο κ. Καστανίδης με αφορμή ερώτηση αν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, τόνισε ότι: «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταλήξει για το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά στον οικονομικό εισαγγελέα και ίσως σήμερα θα διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών διατυπωμένες τις διατάξεις της ποινικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» και πρόσθεσε: «Η αγωνία του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή στο μέγιστο βαθμό. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με τρόπο που πρέπει να συνάδει με τη νομολογία και τις δογματικές αρχές της νομικής επιστήμης».

Ως προς τις αστικές αξιώσεις του δημοσίου σε βάρος όσων έχουν ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, αλλά θα εκδηλωθούν όλες μαζί την ίδια χρονική στιγμή.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «Ο πρωθυπουργός ανέθεσε να κινηθούν οι ενέργειες για αξιώσεις έναντι της Siemens. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσδιορίσει τη νομική βάση που θα στηρίξει τις αγωγές αποζημίωσης και επιβολής προστίμου. Δεν θα υπάρξουν αποσπασματικές κινήσεις, αλλά όλες οι πρωτοβουλίες των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου θα γίνουν ταυτόχρονα».

Ως προς το παγιδευμένο δέμα - που εξουδετερώθηκε χθες με ελεγχόμενη έκρηξη - ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η συνδεσμολογία του βομβιστικού μηχανισμού παραπέμπει στη "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" και προσέθεσε ότι η εκρηκτική ύλη που περιείχε πιθανόν να ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του παγιδευμένου δέματος το οποίο είχε εκραγεί στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη, που είχε προκαλέσει το θανάσιμο τραυματισμό του υπασπιστή του, Βασιλάκη.

Η εντόπιση του παγιδευμένου δέματος, είπε ο κ. Καστανίδης, οφείλεται στην παρατηρητικότητα των συνεργατών τους, τους οποίους ευχαρίστησε, όπως ευχαρίστησε τους πυροτεχνουργούς και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη δίκη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς", που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, τόνισε ότι η δίκη θα συνεχιστεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία. Σχετικά με τις ενστάσεις των κατηγορουμένων που δεν αποδέχονται τους δικηγόρους, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «δεν πρόκειται κανένας μας να καμφθεί από τέτοιου είδους ενέργειες».

Σε ερώτηση για τη συνέχιση των απεργιών των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, παρά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε την απεργία παράνομη, ο κ. Καστανίδης, ανέφερε:

«Δεν είναι πρόβλημα νόμων η τήρηση νόμων γι' αυτές τις συμπεριφορές. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αλλά θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία της αυστηρής εφαρμογής του νόμου με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτές στις συνθήκες θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Ο καλύτερος εφαρμοστής του νόμου δεν είναι ο άτεγκτος εφαρμοστής, αλλά αυτός που λαμβάνει υπόψη του τα κοινωνικά δεδομένα και την κοινωνική πραγματικότητα».

Και ο υπουργός συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι προφανές ότι διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση για έναν προνομιούχο του Δημόσιου τομέα που έχει την δυνατότητα του στρατηγικού εκβιασμού και διαφορετική για έναν συνταξιούχο που έχει λόγους διαμαρτυρίας.

Πηγή: Express.grΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης