Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

4 Φεβρουάριος 2011
  • Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν, αν και ορισμένοι εξ αυτών εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».

«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και απευθυνόμενος σε αυτούς που κυρίως, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη συνέχισε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».

«Η Πολιτεία έχει πλήρη γνώση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και χαρακτήρισε το ν/σ «μια σημαντική και γενναία τομή προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας». Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων είναι αρκετός χρόνος για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι περιορισμοί που αίρονται σε κάθε επάγγελμα».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ» και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η ΝΔ είναι θετική στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη της χώρας και να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι ζητά λευκή επιταγή από τα κόμματα. «Η κυβέρνηση προχωρά βεβιασμένα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση υπό την πίεση του μνημονίου. Το νομοσχέδιο πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες μελέτες για τις επιπτώσεις στους διάφορους κλάδους των επαγγελμάτων», πρόσθεσε.

«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, 'Αγγελος Τζέκης

Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο δεν επιφυλασσόμαστε αλλά δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης. "Χρωστάτε να μας φέρετε επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιπτώσεις στα επαγγέλματα. Η σιωπή σας δείχνει ότι θέλετε να κρύψετε τους λογαριασμούς σε αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Αλευράς ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με γενναιότερους τρόπους», ενώ ο Κώστας Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι «οι νέοι επαγγελματίες θα πληρώσουν την απελευθέρωση».

«Το άνοιγμα πρέπει να είναι πιο καθαρό και δίκαιο, γιατί η διεθνής εμπειρία μάς λέει ότι αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία και με πολύ χαμηλό κόστος», υπογράμμισε η Έλενα Παναρίτη.

«Δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

«Διατηρούμε προνόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα όπως στους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους», ανέφερε ο Σπυρόπανος Μαργέλης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην δημιουργηθούν ολιγοπώλια. Αν δεν επιβάλουμε συγκεκριμένους περιορισμούς μπορεί να οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και να απορρυθμιστεί η αγορά», υπογράμμισε ο Κώστας Γείτονας.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι "κάποια επαγγέλματα σκανδαλωδώς εξαιρούνται", ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφιση του εδαφίου που δίνει την δυνατότητα ίδρυσης Ιατρικών Κέντρων με μετοχική πλειοψηφία η οποία δεν θα ανήκει σε γιατρούς. «Περιμένω σε αυτό ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, να φέρει Προεδρικό Διάταγμα που θα κρατήσει το αυτονόητο να μην εμπορευματοποιηθεί ο πολύπαθος τομέας της Υγείας. Δεν ξεκαθαρίζεται αυτό και δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Δεν καλύπτει το δημόσιο συμφέρον που σκανδαλωδώς κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Express.gr

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης