Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύσκεψη Γ.Παπακωνσταντίνου με τους κοινωνικούς εταίρους για τη φορολογία - Στο επίκεντρο οι κυρώσεις

2 Φεβρουάριος 2011
Αναλυτικότερα, στη δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», συμμετείχαν τελικώς 650 πολίτες και παραγωγικοί φορείς , αριθμός που θεωρείται ισχνός σε σχέση με τους 13.741 συμμετέχοντες στη διαβούλευση του προηγούμενου φορολογικού νόμου. Ωστόσο, η τρέχουσα διαβούλευση έχει βάθος μόλις 10 ημερών, όταν η προηγούμενη είχε κρατήσει σχεδόν για ένα μήνα.

Η σημερινή σύσκεψη διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα των κυρώσεων. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο που τέθηκε στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση:

    * Δεν εμπεριέχει τις εξοντωτικές ποινές φυλάκισης που είχε το αρχικό κείμενο. Το τελευταίο, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για οφειλές της τάξεως των 5.000 ευρώ και για κάθειρξη 10 ετών για οφειλές ύψους 150.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη αφαιρούσε ακόμη και τη δυνατότητα αναστολής της απόφασης αν προηγουμένως δεν είχε εξοφληθεί η οφειλή. Οι ποινές φυλάκισης, με βάση το αρχικό σχέδιο, θα επιβάλλονταν ακόμη και σε αυτούς που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές για 6 ή 8 μήνες.
    * Ανοικτό παραμένει και το θέμα του αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην πληρώνουν ΦΠΑ ή για όσους εξακολουθούν να χρωστούν στο Δημόσιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόβλεψη για αυτόφωρο διαγράφηκε από το σχέδιο νόμου και θα επαναδιατυπωθεί.
    * Αφαιρέθηκε και η διάταξη που προέβλεπε κατά προτεραιότητα έλεγχο σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. γιατρούς, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.λπ.) που εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα (π.χ. 25.000 ευρώ).

Η τελική διατύπωση των άρθρων 3 και 10 του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι σαφώς ηπιότερη σε σχέση με τα ανακοινώθηκαν αρχικά και θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης και με γνώμονα να μην παραβιαστούν θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις. Μια γεύση των τελικών διατυπώσεων αναμένεται να δοθεί στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή Τα Νέα

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης