Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επεκτείνεται ως την 1-5-2011 σε όλα τα Ταμεία η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

27 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
Επεκτείνεται ως την 1-5-2011 σε όλα τα Ταμεία η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση             

   Μέχρι την 1η Μαΐου του 2011 όλα τα Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ ως το 2017, το σύστημα θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ και σε όλους τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Αυτό ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την οποία παρουσιάστηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη χορηγία 1,5 εκατ. Ευρώ της Τράπεζας για την υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα.

    "Μεγάλη τομή που θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών και της διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητά του και την εξασφάλιση της παροχής αξιοπρεπών συντάξεων," χαρακτήρισε το έργο η Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη, ενώ αποκάλεσε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος "παράδειγμα κακοδιαχείρησης ανομίας και εκτροπής".

    Η κ. Κατσέλη ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα για την στήριξη του όλου εγχειρήματος για το οποίο ανέφερε ότι υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2010. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο τρίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 άγγιξε το 45%, ενώ η μέση αξία της συνταγής μειώθηκε από τα 80 ευρώ στα 48, και ο συνολικός αριθμός των συνταγών του τριμήνου από 950.000 σε 620.000.

    Σε δεύτερη φάση προκηρύχθηκε έργο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για για τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία ύψους 800.000 ευρώ και έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες της επέκτασης του συνολικού έργου.

    Με την τρίτη φάση ολοκληρώνεται ως την 1/5/2011 η επέκταση του συστήματος σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η επέκταση του συστήματος υλοποιείται με την χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς και η δημιουργία help desk, και η υποστήριξη του συστήματος με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων στο σύστημα.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε, ότι ήδη έγινε η ένταξη δυο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Περιστερίου και Αγίας Παρασκευής), ενώ ως το τέλος του μηνός αναμένεται η ένταξη του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ. Την πρώτη του Μαρτίου αναμένεται η ένταξη του ΟΓΑ την 1η Απριλίου όλων των υπολοίπων Ταμείων.

    "Η ολοκλήρωση από την 1η Μαιου του συστήματος της "Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης" αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος", κατέληξε η Υπουργός Εργασίας

    Από την πλευρά του ο κ. Απ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα η οποία εφέτος συμπληρώνει 170 χρόνια λειτουργίας, δεν αποτελεί απλώς τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, αλλά έχει διαδραματίσει σημαντικό εθνικό και θεσμικό ρόλο και αποτελεί πυλώνα για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας.

    Ο κ Ταμβακάκης πρόσθεσε ότι στη σημερινή σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε όλοι την υποχρέωση να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της εθνικής ανάτασης, στην προσπάθεια για διαφάνεια και περιστολή της δαπάνης. Αναφέρθηκε σε ανάλογες χορηγίες της Εθνικής Τράπεζας προς τον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία σε χορηγίες για έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος και των υποδομών, στο ρόλο της στην απογραφή των συνταξιούχων όλων των Ταμείων και τόνισε ότι με τη χορηγία του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η Εθνική Τράπεζα θεωρεί, ότι συμβάλλει, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των δαπανών των Ταμείων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. "Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να αρθούμε στο ύψος των σημερινών περιστάσεων" κατέληξε ο κ. Ταμβακάκης.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το μέτρο είναι καθοριστικής σημασίας για το ασφαλιστικό σύστημα. Με την ηλεκτρονική συνταγργράφηση, είπε, βελτιώνεται το περιεχόμενο των υπηρεσιών και διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Καταργείται ουσιαστικά το βιβλιάριο υγείας, και διευκολύνεται η πρόσβαση του ασφαλισμένου στο φάρμακο ενώ περιορίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον περιορισμό της σπατάλης και προέβλεψε ότι μέχρι το 2012 θα έχει επιτευχθεί μείωση των ετησίων δαπανών από τα 10,6 δις στα 7 δις ευρώ.

    Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υπηρεσιών κ Αθηνά Δρέττα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο όπως είπε έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ελάχιστα χρήματα. Η κ. Δρέττα ανακοίνωσε επίσης, ότι από τις 24 του Ιανουαρίου που ξεκίνησε το σύστημα για το ΙΚΑ, έχουν υποβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο οι πρώτες 100 συνταγές.

    Η Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τέλος ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα κ. Δασκαλάκη τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεργασία, ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με οφειλές του ΟΑΕΕ προς τα φαρμακεία διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός δεν οφείλει στα φαρμακεία ούτε ένα ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει στην επέκταση κλαδικών συμβάσεων που της έχουν υποβληθεί, είπε ότι θα υπογραφούν άμεσα οι επεκτάσεις κλαδικών συμβάσεων με μισθολογικές και εργασιακές ρυθμίσεις που συνάδουν με τις προβλεπόμενες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, (η οποία προβλέπει αυξήσεις 1,7%), ενώ συμβάσεις με μεγάλες αποκλίσεις από την ΕΓΣΣΕ, θα αναπεμφθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για αξιολόγηση.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το άν το Υπουργείο Εργασίας έχει επιλέξει Τράπεζα για την εφαρμογή του συστήματος πληρωμής των εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος, είπε ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή από το Υπουργείο, προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τη ΔΙΑΣ αλλά δεν έχει έχει γίνει η προκήρυξη του έργου εφόσον δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Για το θέμα της μελλοντικής επαναφοράς των δώρων για τους συνταξιούχους είπε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν συνταχθεί με την παραδοχή 12 συντάξεων κατ' έτος στις οποίες υπολογίζεται μόνο η βασική που αποτελεί μέρος της κύριας σύνταξης και όχι η αναλογική και ότι το θέμα θα εξεταστεί στο μέλλον με βάση τις ταμειακές δυνατότητες των Ταμείων.
 
Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης