Φορολογία, κλειστά επαγγέλματα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Ιανουάριος 2011
Το νομοσχέδιο για τα κλειστά θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Taxheaven.gr

“Κλείνει” μεταρρυθμιστικές ...εκκρεμότητες το οικονομικό επιτελείο δύο 24ώρα πριν καταφθάσει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για να ξεκινήσει το νέο τριμηνιαίο έλεγχο  της ελληνικής οικονομίας.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το  φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση μέχρι να πάρει τον δρόμο για την Βουλή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου , το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μετά και την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους εκπροσώπους των φορέων και το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Το νομοσχέδιο για τα κλειστά θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όπως γίνεται αντιληπτό το υπουργείο επιχειρεί να ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο  για να αποφύγει γκρίνια και ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας.

Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προδικάζουν ότι ο επικείμενος έλεγχος θα είναι ο πιο αυστηρός από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης.

Από την έκβαση του  θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του Μαρτίου ύψους 15 δις ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η τρόικα θα εξετάσει αν ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εφαρμόζεται στην πράξη χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήσει βελτιωτικές κινήσεις . Επίσης  θα συζητηθούν τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012 – 2014 το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 12 δις ευρώ.

Εξάλλου στο επίκεντρο θα βρεθούν τα κλειστά επαγγέλματα (αν δηλαδή ο νόμος που ετοίμασε η κυβέρνηση είναι σύμφωνος με τις επιταγές του μνημονίου), η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και  η εξυγίανση των οικονομικών στην Υγεία.

Τάξη στην αγορά τυχερών παιγνίων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών  καθώς η καθολική απαγόρευση  τους δημιούργησε μία παράνομη αγορά της οποίας ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 4 δις ευρώ ..

Σύμφωνα με το υπουργείο το νομοσχέδιο εισάγει “ελεγχόμενο άνοιγμα” της αγοράς.

Από την παραχώρηση αδειών προβλέπεται η είσπραξη 500 εκ. ευρώ και από τα τέλη  200 εκ. εντός του 2011.