Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ετοιμο σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας

24 Ιανουάριος 2011
  • Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας από το βάρος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Ετοιμο σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας
   
Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας από το βάρος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η πρόταση Ρέγκλινγκ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί να επαναγοράσει μέρος του χρέους της, προκειμένου να μειωθεί το δυσβάσταχτο βάρος εξυπηρέτησης του τα επόμενα χρόνια. Η φόρμουλα αυτή, όπως σημειώνει το Spiegel, αξιολογείται πολύ θετικά και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, καθώς εκτός του ότι αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν έχει κόστος για τους επενδυτές (και κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα).

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Spiegel, τη δεκαετία του ’90 ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εφαρμόσει με επιτυχία όμοιο πρόγραμμα κατ’ εντολήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων.

Το σχέδιο Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου θωράκισης του ευρώ και παράλληλης εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον Μάρτιο.

Πηγή Τα Νέα

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης