Ρ. Ελμερ: Εχει ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων με καταθέσεις στην Ελβετία

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Ιανουάριος 2011
Ο Ελµερ δήλωσε πριν συλληφθεί πως στα CD περιλαµβάνονται δεδοµένα για 2.000 µεγαλοκαταθέτες, πολυεθνικές και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, περιλαµβανοµένων των ΗΠΑ, Γερµανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ελβετίας. Ανάµεσά τους ξεχωρίζουν στοιχεία που εµπλέκουν 40 πολιτικούς, σύµφωνα µε το πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος της Julius Baer Taxheaven.gr

Δύο CD γεμάτα στοιχεία για φοροφυγάδες έδωσε τη Δευτέρα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ελβετικής τράπεζας,ο Ρούντολφ Ελµερ στον ιδρυτή του  Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να "δώσει ονόματα" Ελλήνων φοροφυγάδων με λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  "ΤΑ ΝΕΑ" , ο συνήγορος του Ελμερ  δήλωσε ότι , «ο Ρούντολφ θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές αν του ζητηθεί. Οµως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελβετική αστυνοµία που τον συνέλαβε πριν από λίγο. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αρκετοί Ελληνες χρησιµοποιούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασµούς για να φοροδιαφεύγουν, δεδοµένης µάλιστα της έκτασης της φοροδιαφυγής στη χώρα σας».

 Στον Ρούντολφ Ελµερ, πρώην τραπεζίτη της Julius Baer, µε απόφαση ελβετικού δικαστηρίου, επιβλήθηκε πρόστιµο ύψους 5.500 ευρώ µε διετή αναστολή επειδή παραβίασε το τραπεζικό απόρρητο διοχετεύοντας στοιχεία το 2007 καθώς και για αποστολή απειλητικών επιστολών και απόπειρα εκβιασµού. Η σύλληψη και η ανάκρισή που ακολούθησε έχουν να κάνουν µε την  διαρροή των δύο CD  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε µαζί µε τον Ασάνζ στο Λονδίνο τη ∆ευτέρα.

Ο Ελµερ δήλωσε πριν συλληφθεί πως στα CD περιλαµβάνονται δεδοµένα για 2.000 µεγαλοκαταθέτες, πολυεθνικές και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, περιλαµβανοµένων των ΗΠΑ, Γερµανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ελβετίας. Ανάµεσά τους ξεχωρίζουν στοιχεία που εµπλέκουν 40 πολιτικούς, σύµφωνα µε το πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος της Julius Baer.