Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στην κρίση χρέους

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Ιανουάριος 2011
Taxheaven.gr

ΤHN ανάγκη ολοκληρωμένης «απάντησης» στην κρίση ζητά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζει την ανάγκη γρήγορης λήψης αποφάσεων, προετοιμαζόμενος και για τη συνάντησή του την ερχόμενη Τρίτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Aλλωστε η διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κρατών - μελών, εν μέσω ανεύθυνων ή υπεύθυνων δηλώσεων περί σχεδίων και προσχεδίων αλλά και διαφόρων περίεργων «προφητειών» και συστάσεων.

Μάλιστα, κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών θεωρούν πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μπαρόζο και μία ομάδα κρατών - μελών εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, μία άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία «δεν βιάζεται» και εκτιμά ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα σε βάθος, με την προοπτική να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο που θα συνέλθει στις 24-25 Μαρτίου. Ο κ. Γιούνκερ έχει μεν ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το Ταμείο, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη θέση μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Oπως υπογράμμισε σε χθεσινές του δηλώσεις: «Αναμένεται να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση σε μερικές εβδομάδες, καθώς εξετάζονται διάφορα θέματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση».

Βέβαια, όλοι συμφωνούν ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο αύξησης της πραγματικής δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού στο ποσό των 440 δισ. ευρώ (σήμερα κυμαίνεται στα 250 δισ. ευρώ). Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων ή αύξησης των πόρων του Ταμείου έχει αποκλειστεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η γερμανική στάση καυτηριάστηκε από τον κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung», όπου υποστηρίζει πως «Οι Γερμανοί δίνουν πολλά αλλά παίρνουν και πολλά».
Το Reuters σε χθεσινό του δημοσίευμα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά.

 
Πηγή: Express.gr