Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα 2,3 δισ. οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου προς ιδιωτικούς

21 Ιανουάριου 2011
  • ΣTA 2,33 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις νομικών προσώπων του Δημοσίου προς φορείς του ιδιωτικού τομέα, έναντι 1,86 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Yπουργείο Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 470 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Στις οφειλές 2,33 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τρίτους, που ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και το οποίο βρίσκεται υπό ρύθμιση. Αν προστεθούν και τα χρέη των νοσοκομείων, το ποσό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νομικών προσώπου του Δημοσίου ανήλθε στο τέλος Οκτωβρίου σε 7,67 δισ. ευρώ.

Το Yπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι οφειλές αυτές έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2010.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31-10-2010 στα 365,27 εκατ. ευρώ, έναντι 444,41 εκατ. στις 30-9-2010.

Τα μεγαλύτερα όμως χρέη εμφανίζουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (λόγω ανοιχτών οφειλών σε νοσοκομεία, προμηθευτές κ.λπ.). Από 257,27 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους εκτινάχθηκαν στα 660,15 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου στα τέλη Οκτωβρίου όφειλαν 116,25 εκατ. ευρώ.

Εάν συνυπολογιστούν και τα παλιά χρέη που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης, τότε τα νοσοκομεία, στα τέλη Οκτωβρίου, χρωστούσαν 6,5 δισ. ευρώ, αν και το Yπουργείο Oικονομικών υποστηρίζει ότι για τα 5,3 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί ο τρόπος ρύθμισής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 1.061 φορείς που περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση, στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν στοιχεία για τους 781. Το ανησυχητικό είναι ότι από τον Αύγουστο που ξεκίνησε το υπουργείο να καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, αντί να αυξάνονται οι φορείς που δίνουν στοιχεία, μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο είχαν δώσει 905 φορείς και τον Αύγουστο 967.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των υπουργείων προς τρίτους στις 31-10-2010 ανήλθαν στα 620,56 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών να επιβαρύνει το Yπουργείο Υποδομών, Mεταφορών και Δικτύων. Το «πάγωμα» πληρωμών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχε ως αποτέλεσμα οι οφειλές προς αναδόχους έργων να εκτιναχθούν από 12,45 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στα 328,38 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και σε 355,40 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Συμπερασματικά, εάν στα παλιά και νέα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ύψους 7,6 δισ. ευρώ, προστεθούν και οι οφειλές των υπουργείων, 620,5 εκατ. ευρώ συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Express.gr
 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης