Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σενάριο για την αλλαγή στην φορολόγηση των επιχειρήσεων

20 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
Κίνητρα για ξένους επενδυτές η φορολόγηση 20%              

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ κίνητρα για ξένους επενδυτές και διεθνείς ομίλους με θυγατρικές στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, που ανατρέπει πλήρως το καθεστώς φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μείωση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από το 24%, κάτι που όμως θα συνδυαστεί και με μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 40%, που καθορίστηκε με την ρύθμιση του Απριλίου

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο καθεστώς τα επιχειρηματικά κέρδη –αδιανέμητα και διανεμόμενα– θα φορολογούνται αρχικά με 20% στην πηγή, δηλαδή στην επιχείρηση. Kαθιερώνεται, λοιπόν, ενιαίος συντελεστής φορολόγησης για τα συνολικά επιχειρηματικά κέρδη.

Από εκεί και πέρα η φορολόγηση θα ακολουθεί την πορεία των μερισμάτων. Δηλαδή, εάν η επιχείρηση αποφασίσει να διανείμει κάποια κέρδη –μετά φόρων–, αυτά θα φορολογούνται με έναν συντελεστή που θα καθοριστεί μεταξύ 20% - 25% και ο φόρος αυτός θα παρακρατείται από την επιχείρηση.

Το μέρισμα που εισπράχθηκε θα πρέπει να δηλωθεί και στο έντυπο της φορολογία εισοδήματος – θα προστίθεται στα εισοδήματα. Βέβαια, όταν στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα συνυπολογίζεται και ο φόρος του μερίσματος που παρακρατήθηκε στην επιχείρηση (το 20% - 25%).

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα για ξένους, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την παρακράτηση θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα με έδρα σε χώρα της Ε.Ε. που κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ξένες εταιρίες και επενδυτές θα φορολογούνται μόνο με το αρχικό 20%.

Oσοι μέτοχοι εδρεύουν σε τρίτες χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν τον φόρο (20% - 25%) που θα έχει παρακρατηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους.
 
Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης