Αποτελέσματα live αναζήτησης

Scanning σε εθνικά κληροδοτήματα και "ορφανές" κληρονομιές

19 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
Τον φάκελο 10.000 εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών - αυτών δηλαδή που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι -  ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Έως τις 20 Φεβρουαρίου η ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές θα πρέπει να υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμά της.

Η νομοτεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έχει αναλάβει τη μελέτη και την σύνταξη νομοσχεδίου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και τις σχολάζουσες κληρονομιές, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπεται από Αναγκαστικό Νόμο του 1939.

Το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 71 χρόνια ζωής. Αρχικά θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή τους, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορεί να επιβάλει στις διοικήσεις τους την υποβολή αναλυτικών οικονομικών στοιχείων διαχείρισης. Στο τραπέζι, όμως, έχουν πέσει και προτάσεις για την επιβολή φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων αλλά και για δέσμευση από το ∆ημόσιο κληρονομιών που παραμένουν χρόνια και χρόνια στα αζήτητα.

Είναι ενδεικτικό πως πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονομιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν απευθείας στο Δημόσιο.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης