Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βούληση για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ.

18 Ιανουάριου 2011
  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ προσγείωσε τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πίστευαν ότι μπορούν να προωθήσουν στους κόλπους της ευρωζώνης πρόταση περί αύξησης των πόρων του σημερινού ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.
Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει –χωρίς να βιάζεται– μόνο το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δυνατοτήτων του εν λόγω μηχανισμού και θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή μιας ακόμη πιο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Oσοι νόμιζαν ότι μπορούν να λογαριάσουν… χωρίς τη Γερμανία έπεσαν για μία ακόμη φορά έξω. Βέβαια, η συζήτηση που άρχισε χθες στο τραπέζι των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για την ενίσχυση των πόρων του μηχανισμού θα συνεχιστεί, αλλά είναι φανερό ότι θα ακολουθηθεί ο δρόμος που επέλεξε το Βερολίνο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την αρχή στους εταίρους ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λήψη απόφασης», και να αποκλείσει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων. Για τον Γερμανό υπουργό, θα συνεχιστεί μόνο η συζήτηση για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ταμείου, ώστε να βρεθεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της 25-26 Μαρτίου. Στο κάτω - κάτω, είπε, «ο μηχανισμός διάσωσης δεν βρίσκεται σήμερα υπό πίεση». Και έσπευσε να τον στηρίξει ο Αυστριακός υπουργός και συχνά «λαγός» της Γερμανίας, Zόζεφ Πρελ. Η Γερμανία θεωρεί πρόωρη κάθε απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου (25-26), ενώ ορισμένες χώρες –ιδίως αυτές που «καίγονται»– αλλά και ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο, θεωρούν ότι η λήψη μέτρων στη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου επείγει... Το γεγονός ότι δεν βιάζεται ούτε η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του γερμανογαλλικού άξονα.

Ο νόμος του ισχυρού, λοιπόν, θα επικρατήσει στις χώρες που ζητούν την αύξηση των πόρων του μηχανισμού διάσωσης. Μάλιστα ορισμένες βιάστηκαν να μιλήσουν για διπλασιασμό (1.500 δισ. ευρώ). Η Γερμανία δεν δέχεται καμία συζήτηση προς το παρόν και συζητά μόνο για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ταμείου.

Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου αποτελούνται από 440 δισ. ευρώ υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, 250 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 60 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά, όμως, η ευρωπαϊκή δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου ανέρχεται σε ποσό λιγότερο από 440 δισ. ευρώ. Εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ περίπου και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων με χαμηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, για να ανέλθει η πραγματική δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου στο ποσό των 440 δισ. ευρώ θα πρέπει π.χ. να αυξηθούν οι εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη-μέλη και όχι να διπλασιαστεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι ένα κακό μήνυμα στις αγορές.

Η Γερμανία αφήνει επίσης σε εκκρεμότητα το αίτημα πολλών εταίρων για δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό σε περίπτωση που αποφασιστεί η διεύρυνση των δυνατοτήτων του, ώστε να ανακουφιστεί και η ΕΚΤ. Το συνδέει με το αίτημά της για συνταγματική δέσμευση κάθε κράτους-μέλους ότι θα τηρούνται με ευλάβεια τα όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος καθώς και η αυστηρή επιτήρηση των στόχων των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι 17 συζήτησαν και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Το κλίμα ήταν θετικό. Συζήτηση θα γίνει και σήμερα στο ECOFIN.

Πηγή: Express.gr

 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης