400 ηλεκτρονικοί κωδικοί «ξεκλειδώνουν» τη φοροδιαφυγή

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Ιανουάριος 2011
«Ανιχνευτή» φοροφυγάδων, hitech φορολογικούς ελέγχους αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Taxheaven.gr

«Ανιχνευτή» φοροφυγάδων, hitech φορολογικούς ελέγχους αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο έχει ανάγει σε «εθνικό στόχο» την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για άντληση πρόσθετων εσόδων 1,59 δισ. ευρώ από την καταπολέμησή της, για να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.


Το οργανωμένο σχέδιο κατά της φοροφυγάδων που καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα, με την ολοκλήρωση δηλαδή της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Στο «μάτι» των φοροελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τους επικίνδυνους για φοροδιαφυγή.

Οι λίστες είναι σχεδόν έτοιμες, με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Δ. Σπινέλλη να τις παραδίδει στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου μέχρι το τέλος του μήνα. Τους ύποπτους φοροφυγάδες ανίχνευσε το Elenxis, το νέο ισχυρό ηλεκτρονικό «όπλο» που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για online φορολογικούς ελέγχους.

Οι «επικίνδυνοι» φορολογούμενοι εντοπίστηκαν με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα point system αφού για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας καθορίζουν τη θέση που καταλαμβάνουν στην μπλακ λίστ της Εφορίας.

Οι επιτηδευματίες με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές. «Το σύστημα επιλέγει προς έλεγχο τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις και ειδικές επαγγελματικές ομάδες και διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση της πορείας των υποθέσεων ενώ προστατεύει και το φορολογούμενο από οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού και της φορολογικής αρχής» σημειώνει στην «ΗτΣ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.