Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΦΠΑ σε δόσεις και κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

16 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • Την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις μελετά τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
ΦΠΑ σε δόσεις και κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις μελετά τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου, επικρατέστερο σενάριο είναι η καταβολή του 40% με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο.

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρχει μικρή προσαύξηση στις δύο δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε μήνα.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% από 24% και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποίησαν το νέο έντυπο E1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα στους φορολογούμενους.

Στο έντυπο ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς, επίσης προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Επίσης, στο νέο έντυπο υπάρχει νέος κωδικός, όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κλπ) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Παράλληλα, μελετάται η κατάργηση των ταμείων στις Εφορίες.

Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, ενεργοποιείται τριπλό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών: ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων, χορήγηση πιστοποιητικών μέσω εφορίων τύπου ΚΕΠ και πληρωμή φόρων μόνο στις τράπεζες.

Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση έως και 100 εφοριών, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν περαιτέρω και οι υπόλοιπες 180 που θα παραμείνουν.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο, ενώ οι αλλαγές θα ισχύσουν πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης