Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες συνεδρίων

17 Ιανουάριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Καταργουνται με απόφαση του υπ. Οικονομικών οι «επιστημονικές εκδηλώσεις» σε γραφικούς προορισμούς ...


Τα «επιστημονικά» και άλλα συνέδρια σε γραφικούς προορισμούς δεν θεωρούνται πλέον εταιρικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδα των επιχειρήσεων. Εξαιρούνται τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στον νομό όπου έχουν έδρα οι εταιρείες. Το μέτρο έχει προκαλέσει πονοκέφαλο κυρίως στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που έχουν την πρακτική να δελεάζουν, ενδεχομένως παρέχοντας εμμέσως αμοιβή, τους ιατρούς που προτιμούν τα προϊόντα τους.

Πέραν όμως από τις εταιρείες του κλάδου και τους ιατρούς που είχαν την ευκαιρία να ξεφεύγουν από την κουραστική πραγματικότητα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί και την αντίθεση πολλών ξενοδοχείων που φιλοξενούσαν ανάλογες εκδηλώσεις. Το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι εκπίπτουν οι σχετικές δαπάνες εφ’ όσον τα συνέδρια πραγματοποιούνται στην έδρα του νομού, ευνοεί προφανώς την πρωτεύουσα αλλά και πάλι ο τζίρος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία θα είναι περιορισμένος. Προφανώς στην πλειοψηφία τους οι ιατροί που κατοικούν στην Αθήνα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία στην Αθήνα...

Mε τον N. 3425/2005, η έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών γίνεται μόνο αν το συνέδριο ή η όποια άλλη εκδήλωση διοργανώσουν βρίσκεται εντός του νομού όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις ή υποκαταστήματά τους, θέτοντας εκτός αγοράς σχεδόν όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν συνεδριακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια. Hδη στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν την ευθύνη διοργάνωσης συνεδρίων και ημερίδων έχουν ενημερώσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φιλοξενούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στην Περιφέρεια ότι πλέον θα κατευθυνθούν σε ξενοδοχεία που διατηρούν το δικαίωμα έκπτωσης των δαπανών τους. 

Oπως επισημαίνουν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς στην Περιφέρεια, αυτή η διάταξη, παρ’ ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα, δεν λειτουργεί προς όφελος της τουριστικής περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας ενώ έρχεται σε αντίθεση με τη λογική του Aναπτυξιακού Nόμου, που ενισχύει σημαντικά τους επιχειρηματίες που κατασκευάζουν συνεδριακές εγκαταστάσεις. Mάλιστα, ως εναλλακτική πρόταση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θέτουν την περίπτωση η έκπτωση των δαπανών να γίνεται βάσει ενός ποσοστού που θα μπορούσε να καθιερωθεί, εφαρμοζομένου επί του συνόλου των δαπανών αυτών και όχι με βάση χωροταξικά κριτήρια.

Πηγή  ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης