Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρώτη μεταξύ των πιο επίφοβων για πτώχευση χωρών στον κόσμο αναδεικνύεται η Ελλάδα

10 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η εταιρεία CMA Datavision και τα οποία έχουν να κάνουν με το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων.
Πρώτη μεταξύ των πιο επίφοβων για πτώχευση χωρών στον κόσμο αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η εταιρεία CMA Datavision και τα οποία έχουν να κάνουν με το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την τελευταία, το 5ετές συμβόλαιο ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (credit default swap αγγλιστί ή απλώς cds) για τα ελληνικά ομόλογα, έχει αναρριχηθεί στις 1.026,5 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι για ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, το κόστος ασφάλισης για 5 χρόνια ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ!

Αυτή η «επίδοση» είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα, ακόμα και τη Βενεζουέλα, και υποδηλώνει ότι οι αγορές θέλουν την Ελλάδα ως πρώτο φαβορί για πτώχευση σε όλον τον πλανήτη.

Το τοπ-10 συμπληρώνουν κι άλλες δυο χώρες της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η εξέλιξη και στο κόστος ασφάλισης κι άλλων χωρών του ευρώ.

Μπορεί τα cds (δηλαδή το κόστος ασφάλισης των ομολόγων) της Ελλάδας να αυξήθηκαν κατά 32% μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, όμως, αυτή δεν ήταν η χειρότερη επίδοση εντός Ευρωζώνης.

Αυτήν έχει να την επιδείξει το Βέλγιο, τα cds του οποίου εκτοξεύτηκαν 70,4% στις 219 μονάδες βάσης, λόγω της κυβερνητικής του κρίσης αλλά και της έκθεσης των τραπεζών του στο ιρλανδικό χρέος.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι Ισπανία και Γερμανία, τα cds των οποίων αυξήθηκαν κατά 50%, και στη συνέχεια οι Γαλλία και Ολλανδία, εμφανίζοντας αύξηση 35% στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης