Γιώργος Παπακωνσταντίνου - «Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους»

Οικονομικές Ειδήσεις

5 Ιανουάριος 2011
Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο Reuters την Τρίτη. Taxheaven.gr

«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», τόνισε ο υπουργός, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Eλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, προωθώντας παράλληλα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα λάβει τον Μάρτιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ την επόμενη δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», είπε ακόμη ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «για εμένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας». Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση ποινών και αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα 150 περίπου κλειστών επαγγελμάτων και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, διευκρίνισε.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός είπε ακόμη ότι αναμένει το 2011 έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ και άλλα έξι δισ. το διάστημα 2012-2013.

«Το 2011 η έξοδος στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων 'διασποράς'.

Την Τρίτη το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διαμορφωνόταν στις 974,3 μονάδες βάσης, ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις κινεζικές Αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο τον Οκτώβριο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο ούτε για το ποσό, ούτε για τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

«Θετική η Κομισιόν για την επιμήκυνση»

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ, ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το θέμα τον Ιανουάριο και ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η διόγκωση των δανειακών αναγκών της χώρας το διάστημα 2014-2015. Πρόσθεσε ότι η παράταση θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το πρόγραμμα της Ιρλανδίας.

«Θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύπτει όλο το ποσό, όχι μόνο αυτό που δεν έχει εκταμιευθεί, αλλά και αυτό που έχει εκταμιευθεί. Είναι κάτι το οποίο η Κομισιόν το βλέπει θετικά, πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση από το Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων στο άμεσο μέλλον και ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος για έναν απλούστατο λόγο. Αν και συχνά αντιδρούμε με καθυστέρηση, νομίζω ότι ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι ότι η ΕΕ πάντα ανασυντάσσεται και πάντα βρίσκει τις λύσεις για να διατηρηθεί το οικοδόμημά της, που είναι το κοινό νόμισμα», δήλωσε.

Πηγή Το Βήμα