Αυτόφωρο για τη μη απόδοση ΦΠΑ - Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οικονομικές Ειδήσεις

3 Ιανουάριος 2011
Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα και το οποίο θα προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Taxheaven.gr

Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο, περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό. Στη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή. Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

ΑΠΕ