Εφοδος για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Ιανουάριος 2006
Στη μάχη της είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ, αυξημένων κατά 1,17 δισ. ευρώ εφέτος, ρίχνεται σύσσωμος ο φορολογικός μηχανισμός. Μάλιστα, έχει ήδη επιλέξει και τα 6 κυριότερα "όπλα" του, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα αυτά από 13,88 δισ. ευρώ το 2005 σε 15,15 δισ. ευρώ. ... Taxheaven.gr

Στη μάχη της είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ, αυξημένων κατά 1,17 δισ. ευρώ εφέτος, ρίχνεται σύσσωμος ο φορολογικός μηχανισμός. Μάλιστα, έχει ήδη επιλέξει και τα 6 κυριότερα "όπλα" του, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα αυτά από 13,88 δισ. ευρώ το 2005 σε 15,15 δισ. ευρώ.
Τα "εργαλεία" που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– την ενεργοποίηση της ΥΠΕΕ, που θα συνεπικουρεί όσες ΔΟΥ σημειώνουν υστέρηση, προθεσμίες συμμόρφωσης όσων παρακρατούν ΦΠΑ και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που ενεργοποιεί από εφέτος το υπουργείο συνίστανται στα εξής:


-Στην υποχρέωση 850.000 επιτηδευματιών να υποβάλλουν συχνότερα (ανά μήνα ή τρίμηνο) τις περιοδικές δηλώσεις.

-Στις νέες προτεραιότητές της ΥΠΕΕ για ελέγχους σε περιοχές όπου οι αρμόδιες ΔΟΥ εμφανίζουν υστέρηση στην είσπραξη του ΦΠΑ.

-Στον προγραμματισμό για 70.000 ελέγχους από την ΥΠΕΕ και την παροχή ολιγοήμερης προθεσμίας καταβολής του αναλογούντος φόρου σε όσους διαπιστωθεί με τους ελέγχους αυτούς ότι είχαν παρακρατήσει ΦΠΑ.

-Στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

-Στα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.

-Στην επιβολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Πηγή expres