Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καταγγελίες πρατηριούχων για κερδοσκοπία στα καύσιμα

28 Δεκέμβριου 2010 Σχόλια
  • Ανοδικά κινείται η τιμή των υγρών καυσίμων επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενώ ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας την αγορά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή κατά την ΠΟΠΕΚ προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών. Όμως, όπως προσθέτει, αν ισχύει η παροιμία ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι φήμες έχουν βάση.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, μιλούν για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα. Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι'αυτό και ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας : ΝΑ βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια της νομιμότητας πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Στο μεταξύ οι πρατηριούχοι αναμένουν νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου σε αναφορές του σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε: «1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου.

Επίσης ανέφερε ότι η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50% και κατά την άποψή τους είναι τόσο πιεσμένες οι συνθήκες στην αγορά που ''δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών».

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 ευρώ/λίτρο και το ντίζελ στο 1.364 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με την έρευνα οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην χώρα μας με 1,364 ευρώ/λίτρο, την Ιρλανδία: 1,329 ευρώ/λίτρο, την Ολλανδία: 1,301 ευρώ/λίτρο, το Βέλγιο: 1,298 ευρώ/λίτρο, τη Γερμανία: 1,284 ευρώ/λίτρο, τη Γαλλία: 1,233 ευρώ/λίτρο κα και τη χαμηλότερη στην Ανδόρα: 1,010 ευρώ/λίτρο, το Λουξεμβούργο: 1,056 ευρώ/λίτρο, το Κόσσοβο: 1.08 ευρώ/λίτρο κα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ.

Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης ( με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στις χώρες:

- Ολλανδία: 1,62 ευρώ/λίτρο, Ελλάδα: 1,573 ευρώ/λίτρο, Βέλγιο: 1,511 ευρώ/λίτρο, Γερμανία: 1,451 ευρώ/λίτρο, Φινλανδία: 1,482 ευρώ/λίτρο, Πορτογαλία: 1,468 ευρώ/λίτρο, Iταλία: 1,42 ευρώ/λίτρο, Ιρλανδία: 1399 ευρώ/λίτρο.

Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στο Κόσσοβο: 1,10ευρώ/λίτρο, το Λουξεμβούργο: 1,213 ευρώ/λίτρο, το Μαυροβούνιο: 1,23 ευρώ/λίτρο, την Ισπανία: 1,24 ευρώ/λίτρο, την Αυστρία: 1,241 ευρώ/λίτρο, και τη Σλοβακία: 1,31 ευρώ/λίτρο.

www.kathimerini.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης