Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κάρτα εργασίας με μπόνους μείωση εισφορών 10%

20 Δεκέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Εθελοντική εφαρμογή στις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου 2011
Κάρτα εργασίας με μπόνους μείωση εισφορών 10%

Εθελοντική εφαρμογή στις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου 2011

«Παράθυρο» για τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών «ανοίγει» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργοδότες που θα δεχτούν να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά από την 1/7/2011 με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να «χτυπούν» κάρτα όταν προσέρχονται και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» που θα παρουσιάσουν, ίσως και αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης. Το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται να ψηφιστεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωναν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνοντας ότι «όσοι εργοδότες δεχτούν τις λειτουργικές αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν όφελος»...

Η κάρτα εργασίας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», η κάρτα εργασίας θα ισχύσει προαιρετικά και θα επιβραβεύει τους «συνεπείς» (όσους δηλ. εμφανίζουν τον αριθμό των απασχολούμενων, τα πραγματικά ωράρια εργασίας τους και τις αμοιβές) με την έκπτωση του 10% επί των ασφαλιστικών εισφορών που θα αναλογούν.

Η καθιέρωση της «ηλεκτρονικής» κάρτας εργασίας θα εγκαινιαστεί την 1η Ιουλίου του 2011, καθώς από αυτή την ημερομηνία και μετά η απόδοση - πληρωμή των εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών και ταυτόχρονα με τις πληρωμές των μισθών και των φόρων.

Η κάρτα εργασίας εντάσσεται σε ένα πακέτο μέτρων για το «χτύπημα» της αδήλωτης εργασίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011 με στόχο να περιοριστεί η απώλεια εσόδων (10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση) που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό:

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αποκεντρωθεί, με βάση τον «Καλλικράτη», στις 13 περιφέρειες της χώρας και η Γραμματεία η οποία θα έχει συντονιστικό και επιτελικό ρόλο, θα ελέγχει με ποσοτικά κριτήρια το έργο, το οποίο θα γίνεται σε κάθε περιφέρεια.

Θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος των επιθεωρητών εργασίας και θα προβλεφθεί πριμ με βάση τα πρόστιμα, τις διακοπές εργασιών και τους ελέγχους τους οποίους θα πραγματοποιούν στις επιχειρήσεις. Οι επιθεωρητές εργασίας θα μπορούν να επιβάλουν «αυτόματα» πρόστιμα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, όπως και «αντικειμενικοποιημένα» πρόστιμα με βάση το νέο σύστημα που προβλέπει πρόσφατη απόφαση του Γραμματεά του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη και της υπουργού Λ. Κατσέλη (ανάλογα με τη βαρύτητα, την υποτροπή κ.ά.). Οι επιθεωρητές θα είναι εφοδιασμένοι με lap top, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και, έτσι, θα έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία τα οποία θα έχουν ή δεν θα έχουν δηλώσει οι εργοδότες.

Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων - που πολλές φορές παρεμποδίζονται - προβλέπεται η συνεργασία με την ομάδα ΔΙΑΣ και η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΣΕΠΕ (στο 15512) ως αριθμός «άμεσης δράσης» για καταγγελίες κ.ά.

Πράσινο φως
Τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η τρόικα έχοντας, μάλιστα, θέσει και προθεσμία - έως τα τέλη του πρώτου 6μήνου του 2011- για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης