Γ. Παπακωνσταντίνου: Στο α' τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 178 δράσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Δεκέμβριος 2010
KPIΣIMO χαρακτήρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου το πρώτο τρίμηνο του 2011, μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν 178 δράσεις, δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, εν όψει της τέταρτης δόσης του δανείου στήριξης της χώρας, ύψους 110 δισ. ευρώ, τον προσεχή Μάρτιο. Taxheaven.gr

Ο υπουργός Οικονομικών, ενημερώνοντας την Eπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, επανέλαβε πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δύσκολο επιχειρησιακά σχέδιο με στενά χρονοδιαγράμματα, που αφορά πολλά υπουργεία και το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί από μία δημόσια διοίκηση, που δεν μπορεί ν'Α αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντέκρουσε, μάλιστα, τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από βουλευτές ότι η υλοποίηση του μνημονίου μοιάζει με «το μαρτύριο της σταγόνας», εξηγώντας πως υπάρχουν 12 δόσεις και ότι αντίστοιχες θα είναι οι επικαιροποιήσεις, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας μας κρίνεται κάθε τρεις μήνες.
 
Οι πιο βασικές δράσεις που ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου για το πρώτο 3μηνο του 2011 αφορούν:
•  Συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.
• Αναθεώρηση πλαισίου του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Προανήγγειλε σειρά νομοσχεδίων  για αλλαγές και σε άλλους οργανισμούς –πέραν του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ– συνολικής εξοικονόμησης 812 εκατ. ευρώ.
• Στις αρχές του έτους θα είναι έτοιμη  η έκθεση για το νέο μισθολόγιο για να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του 2011. Το γενικό περίγραμμα –όπως είπε ο υπουργός– προβλέπει διαχωρισμό νεοπροσλαμβανόμενων και μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, στόχος είναι να αρθούν οι αδικίες και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση του μισθολογικού κόστους.
• Νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έως το τέλος του πρώτου 3μήνου.
• Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012 - 14, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί έως τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο. 

Σχετικά με την καταβολή των δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό πως σήμερα θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΔΝΤ για να εγκρίνει και τυπικά την καταβολή της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ που στο μερίδιό του αντιστοιχεί ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανάλογες συναντήσεις και στην ευρωζώνη και το ποσό των 6,5 δισ. που αναλογεί θα εκταμιευθεί στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
Ωστόσο και χθες δεν έλειψε η κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Γείτονας τόνισε πως υπάρχει αρνητική ψυχολογία στον κόσμο ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, ενώ ο κ. Σπ. Μαργέλης έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε και πάλι τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, λέγοντας πως «το μέλλον της Ελλάδας είναι το ευρώ» και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς.
Πηγή: Express.gr