Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ήπιες διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο

13 Μάιου 2024 Σχόλια
Οι ήπιες διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στις 1.476,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Την τάση συσσώρευσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να κινηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κάτω από τις 1.480μονάδες με πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπιες ανοδικές κινήσεις εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα του αμερικάνικου πληθωρισμού. Ο Dow Jones αυξάνονταν λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,24%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,12%, ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο 0,22%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά (-0,05%), ο γαλλικός CAC (-0,15%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,13%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μικρή οπισθοχώρηση για συσσώρευση κάτω από τις 1.480 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Μεταβιβάστηκε το 5% της Foodlink

Ο Γ.Δ ξεκίνησε σταθεροποιητικά τη συνεδρίαση αλλά μία ώρα αργότερα, μπήκε σε καθοδική πορεία προς τις 1.480 μονάδες με πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Μετά απώλεσε και τα επίπεδα των 1.480 μονάδων και για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε κάτω από τα επίπεδα αυτά. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.476,12 μονάδες με υποχώρηση -0,54%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 120,5 εκατ.  Ευρώ. Στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και η μεταβίβαση περίπου 1,830 εκατ. Μετοχών της Foodlink (η μετοχή έκλεισε στο limit up) που αντιστοιχεί στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ξεκίνησε από τις τράπεζες και μεταδόθηκε σε όλους τους κλάδους η διόρθωση

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν με άνοδο και οι 64 με υποχώρηση. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,7%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,51%. Η πίεση στον τραπεζικό δείκτη (-0,46%) ήταν αυτή που διαμόρφωσε την καθοδική τάση. Αυξημένη υποχώρηση είχαν τα τρόφιμα -ποτά (-1,72%), οι τηλεπικοινωνίες (-0,94%), οι πρώτες ύλες (-0,55%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-0,55%), οι πετρελαικές (-0,81%).  Aπό τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η άνοδος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (λόγω της επιστροφής κεφαλαίων που αποφασίστηκε), της Aegean, της Cenergy και των ΕΛΠΕ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ, Epsilon Net.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης