Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 1.484,06 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με εβδομαδιαία μεταβολή 2,19%

10 Μάιου 2024 Σχόλια
Στις 1.484,06 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με εβδομαδιαία μεταβολή 2,19%
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών βοήθησε στην άνοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΞένες αγορές: Διαμορφώνουν νέα ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Σε νέα ιστορικά υψηλά οδεύουν οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές που δεν σταμάτησαν την ανοδική κίνηση ούτε την Μεγάλη Εβδομάδα (στην Ελλάδα) ούτε κατά την εβδομάδα που μας πέρασε. Την Παρασκευή, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν την ξέφρενη ανοδική κίνηση με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται (κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά 0,43%, ο γαλλικός CAC κατά 0,42%, ο ιταλικός MIB κατά 0,95% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,58%. Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 0,42%, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,45% και τον Nasdaq να έχει άνοδο 0,43%.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Άνοδος 10 μονάδων Γενικού Δείκτη σε κάθε συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα

Ράλι ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο και κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ακολουθώντας τις ανοδικές τάσεις που επικρατούν εδώ και δύο εβδομάδες στις ευρωπαικές αγορές. Μέσα στις 3 συνεδριάσεις της εβδομάδες (σε συνέχεια των 3 συνεδριάσεων της Μεγάλης Εβδομάδας), ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να καλύψει την απόσταση από το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως να φτάσει στα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Το ράλι που προέρχεται κυρίως από την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, συντηρείται από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου μεγάλων εισηγμένων, τις μερισματικές αποδόσεις αλλά και την ευρύτερη επιχειρηματικότητα που έβγαλαν τα placements, η εξωστρέφεια των εισηγμένων και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Κάθε μέρα υπέρβαση 10 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινώντας από τα επίπεδα των 1.450 μονάδων κατάφερε να καταγράψει εβδομαδιαία (3 συνεδριάσεων) άνοδο της τάξης του 2,19 %. Με υπέρβαση 10 μονάδων μέσα σε κάθε συνεδρίαση. Την Τετάρτη υπερέβη τις 1.460 μονάδες, την Πέμπτη τις 1.470 μονάδες και την Παρασκευή τις 1.480 μονάδες.

Ανοδικά οι τράπεζες

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο  Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1484,06 μονάδες με ημερήσια άνοδο 0,46%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα  113,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά. Η άνοδο των περισσότερων blue chips βοήθησε να διαχυθεί το ανοδικό κλίμα σε ολόκληρο το χρηματιστήριο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,36%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,87%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (0,9%), Βιομηχανικών Προϊόντων (0,83%), οι τηλεπικοινωνίες (0,2%), οι πετρελαϊκές (0,2%) και τα τρόφιμα-ποτά (0,14%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Mυτιληναίος.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης