Αρχές Μαρτίου οι πρώτες προκηρύξεις στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Δεκέμβριος 2010
Taxheaven.gr

ΣTIΣ αρχές Μαρτίου του 2011 αναμένεται να γίνει η πρώτη προκήρυξη στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Yπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Δεκεμβρίου και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή με στόχο την ψήφισή του εντός του Ιανουαρίου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η πρώτη εξαμηνιαία προκήρυξη του Απριλίου.

Η προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει σταθερές ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, δύο φορές τον χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Και η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.

Ανοιχτός παραμένει ο προϋπολογισμός του πρώτου έτους εφαρμογής καθώς αφού ο νόμος βασίζεται κυρίως στις φοροαπαλλαγές θα πρέπει να συνεξεταστεί και η δημοσιονομική επίπτωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του επενδυτικού νόμου θα καθορίζει, πέρα από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων, το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες, ενώ προβλέπεται ότι οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων.

Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, «με τον νέο επενδυτικό νόμο αφήνουμε πίσω την ξεπερασμένη πολιτική των επιχορηγήσεων και εστιάζουμε στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά δάνεια, ενώ οι ενισχύσεις κεφαλαίου περιορίζονται σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες».

Ο νέος νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων. Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων ενισχύουν:

· ανταγωνιστικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας,

· τις επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία,

· την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη.

Τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.

Τα παραπάνω καθεστώτα συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης όπως:

i. Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, έξι χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις και οκτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

ii. Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου.

iii. Επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός.

iv. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν.

Μετά την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων θα ακολουθεί αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι προκηρύξεις θα γίνονται ανά εξάμηνο και οι αξιολογήσεις κάθε περιόδου θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός των χρονικών ορίων. Eτσι ο επιχειρηματίας θα μπορεί να ξέρει τι θα εισπράξει και πότε ώστε να μπορεί να κάνει τα επενδυτικά του σχέδια.

 Πηγή: Express.gr