Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παρέμβαση της ΟΙΥΕ για τη μη καταβολή των τριετιών προϋπηρεσίας στους εργαζομένους

Παρέμβαση της ΟΙΥΕ για τη μη καταβολή των τριετιών προϋπηρεσίας στους εργαζομένους
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΟΙΥΕ - Παρέμβαση στο Υπ. Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή των τριετιών προϋπηρεσίας στους εργαζομένους

Αθήνα, 23/4/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΥΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Επείγουσα συνάντηση με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας καθώς και με το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας ζήτησε η ΟΙΥΕ για το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο πρόβλημα της μη καταβολής από πολλούς εργοδότες του επιδόματος τριετιών προϋπηρεσίας (10%).

Όπως έχουμε κάνει γνωστό εδώ και καιρό πολλές εταιρείες καταστρατηγούν τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 5053/2023 που προβλέπει την από 1.1.2024 επαναφορά και χορήγηση των τριετιών προϋπηρεσίας που έχουν διανυθεί από τους εργαζόμενους προ του 2012.  

Σε κλάδους όπως στη φύλαξη-security, η καταστρατήγηση της υποχρέωσης καταβολής των τριετιών γίνεται με παράνομους όρους σε επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπου η προσμέτρηση των τριετιών ξεκινά από την εργασία στον κλάδο και όχι στις άλλες κατοχυρωμένες (πριν το 2012) τριετίες προϋπηρεσίας ανεξαρτήτως εργοδότη, όπως ορίζει ρητά ο Ν. 5053/2023, παράγοντας αμοιβές μικρότερες από τις νόμιμες.

Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες βρίσκουν τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τριετιών αυτών. Προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012 και οι οποίοι μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες απολυμένοι. Άλλες εταιρείες εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Αρκετές εταιρείες τέλος, προχωρούν σε τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων εργασίας στις οποίες προσθέτουν και ως όρο υποχρέωσης των εργαζομένων να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα, αλλιώς θα απολύονται.   

Για όλες αυτές τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές, η ΟΙΥΕ κατέθεσε σε συνεργασία με το νομικό της σύμβουλο, πλήρες τεκμηριωμένο υπόμνημα και ζήτησε όπως σημειώθηκε παραπάνω συνάντηση με το Υπ. Εργασίας και τον ΣΕΠΕ, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να καταβληθούν άμεσα οι τριετίες στους εργαζόμενους.  

Για την ΟΙΥΕΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης