Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Aνοίγουμε και σας περιμένουμε με προκαταβολή παράτασης και πολλές σελίδες

Το σχόλιο της Δευτέρας - Aνοίγουμε και σας περιμένουμε με προκαταβολή παράτασης και πολλές σελίδες
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 23 λεπτά 

Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Όταν ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ έλεγε «τα πάντα ρει» σίγουρα δεν είχε φανταστεί το καταιγιστικό ρυθμό των αλλαγών ο οποίος συντελείται τα τελευταία 20 χρόνια. Οι εξελίξεις και η ταχύτητα των αλλαγών που βιώνουμε ίσως να ξεπερνά κάθε φαντασία, ή ακόμα και αυτή του ίδιου του Ηρακλείτου. Σε ένα κόσμο που «τρέχει» το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι το να είσαι στάσιμος ενώ η προσαρμογή είναι απαραίτητη δεξιότητα για επιβίωση και πρόοδο. Δύσκολα τα χρόνια που πέρασαν, αρχικά με την συνεχή οικονομική κρίση με τα 3 μνημόνια, μετά ήρθε η υγειονομική κρίση με την πανδημία και σήμερα η ενεργειακή κρίση δημιουργεί αστάθειες και κλίμα αρνητικό για την επιχειρηματικότητα ή τις επενδύσεις γενικότερα. Το σύγχρονο λογιστικό γραφείο έχει βρεθεί χωρίς να το καταλάβει, μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό της αγοράς, τη διαρκή ενημέρωση, την ταχύτητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και σε ανάγκες εντοπισμού ταλέντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες του γραφείου και κατ' επέκταση θα δώσουν προοπτικές στο πελατολόγιο του. Επειδή τα πάντα αλλάζουν, το κλειδί στην επιτυχία είναι προετοιμασία, γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμογή στο νέο που έρχεται. Αυτός που προβλέπει το σήμερα επιβιώνει, αυτός που προβλέπει το αύριο κερδίζει. Μέσα σε όλα αυτά ο όγκος εργασιών διαρκώς αυξάνει πνίγοντας περισσότερο τα μικρά λογιστικά γραφεία που αφενός πιέζονται να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά και αφετέρου τους οδηγεί σε καθυστερήσεις και εξάντληση. Εντός του έτους 2024 θα αναρτηθούν νέες υλοποιήσεις και νέες θεματικές ενότητες οι οποίες θα αφορούν την πλατφόρμα myDATA (π.χ. prorata ΦΠΑ), τις διασυνδέσεις των erp με τα pos (σύμφωνα με την Α.1155/2023), αλλά και την εκκίνηση της 1ης φάσης στην ψηφιακή διακίνηση. Οι κατασκευαστές erp οφείλουν, εφόσον η έκδοση και η διακίνηση δεν συμπίπτουν, να τις εμφανίζουν διακριτά (έκδοσης, διακίνησης) επάνω στο παραστατικό με ό,τι αλλαγές και δυσκολίες μπορεί η υλοποίηση αυτή να σημαίνει για τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημειώνω επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα δειλά δειλά άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά και οι νέες ΦΗΜΑΣ/ΑΔΗΜΕ οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις ΕΑΦΔΣΣ. 

Φορολογικές δηλώσεις

Εάν όχι σήμερα, το αργότερο αύριο αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή για το Φ.Ε. 2023. Πριν ακόμα όμως «ανοίξουν» οι δηλώσεις, έχουμε δηλώσεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε στη Βουλή με τις ομιλίες του στην επιτροπή, αλλά και στην ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο ΚΦΔ, αρκετά για το θέμα

Παράταση προκαταβολικά στις φορολογικές δηλώσεις - «...φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο...».

Ίσως και σήμερα το άνοιγμα των δηλώσεων - «Τις επόμενες ημέρες, έπρεπε να περιμένουμε το νομοσχέδιο να πάρει Φ.Ε.Κ., στο βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ αύριο ή μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό θα μας επιτρέψει ενδεχομένως τη Δευτέρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά.» (το σχετικό video στο 3.44 λεπτό).

Κάθε φορά με το «άνοιγμα» των δηλώσεων νιώθω να έχω ξαναζήσει τις στιγμές από το παρελθόν.
Έχω την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα συνηθισμένα προβλήματα της πλατφόρμας. Νέοι κωδικοί (για το τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών), ελλειπή στοιχεία, ασάφειες στη νομοθεσία, μηδενικός χρόνος αφομοίωσης των αλλαγών και αυτόματη προ συμπλήρωση «οριστικοποίηση» των φορολογικών δηλώσεων.

Συνεχίζω όμως γιατί δεν ήταν μόνο τα παραπάνω που ανέφερε ο υφυπουργός στις ομιλίες του. Είπε επίσης ότι : «κοιτάμε τον Ελληνικό λαό στα μάτια και τους επαγγελματίες του κλάδου στα μάτια λέγοντας  χώρου δεν θα δώσουμε περαιτέρω παρατάσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και συνεπώς όλοι από τώρα πρέπει να σπεύσουν να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους...» (το σχετικό video στο 4ο λεπτό).

Μάλλον «πλάτη» μας ζητά να βάλουμε πάλι ο υφυπουργός. Όμως δεν υπάρχει άλλη πλάτη. Την έχουμε «βάλει» όλη στα
myDATA στη συμφωνία με το ΦΠΑ (και σε πολλά άλλα). Επιπλέον με την αυτόματη οριστικοποίηση και προ-συμπλήρωση των δηλώσεων για 1 εκ. φορολογούμενους δεν μειώνεται η δουλειά μας. Οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να έρθουν σε εμάς να τσεκάρουν και να βεβαιωθούν ότι όλα είναι σωστά.
Τέλος, αφού έχετε ορίσει (στο υπουργείο αναφέρομαι) ως σημείο αναφοράς της έναρξης των δηλώσεων την περυσινή χρονιά, τότε οι δηλώσεις πρέπει να λήξουν 22.9. Δεν θα παίρνουμε επιλεκτικά μόνο το άνοιγμα ως σημείο αναφοράς αλλά και το κλείσιμο...
Σημαντικά θέματα εβδομάδος


 Το νέο έντυπο Ε3 για το ΦΕ 2023

 • Δημοσιεύθηκε Σαββάτο πρωί στο ΦΕΚ, το έντυπο Ε3 για το φορολογικό έτος 2023. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε και τις οδηγίες με την εγκύκλιο Ε.2028/2024.
  Το νέο έντυπο μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης εκτείνεται σε 22 σελίδες.

  Σχόλιο: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαμαρτυρόμαστε για τον αριθμό των σελίδων του νέου εντύπου Ε3. Η φορολογική διοίκηση δείχνει το δρόμο της νέας ψηφιακής εποχής την οποία πρέπει να την ακολουθήσουμε... Τέρμα οι εκτυπώσεις, ναι καλά ακούσατε (διαβάσατε μάλλον γιατί δεν με ακούτε) . Το οικονομικό επιμελητήριο και η ΠΟΦΕΕ πρέπει να εκδώσουν εγκύκλιο/οδηγία ή να αλλάξουν τον κώδικα  δεοντολογίας ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο πρέπει να γίνει, έτσι ώστε τα έντυπα πλέον των δηλώσεων να διακινούνται από εμάς τους λογιστές αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο σε όποιον τα ζητάει. Να αντιγράψουμε δηλαδή τα πρότυπα του νέου ΚΦΔ (εμμέσως) και συγκεκριμένα το άρθρο 5 που λέει ότι η κοινοποίηση των πράξεων γίνεται πλέον με ψηφιακά μέσα. Γιαυτό σας λέω, η ΑΑΔΕ για μάς δουλεύει (ποιος κακοπροαίρετος διαγράμμισε το "για").


  Δείτε αναλυτικά :
  Το άρθρο του κόμβου με τις αλλαγές του Ε3 του 2023 σε σχέση με το Ε3 του 2022
  ✔ την εγκύκλιο  Ε.2028/2024 με τις οδηγίες του νέου εντύπου
  ✔ την απόφαση Α.1060/2024 με τον τύπο και το περιεχόμενο
  Κατεβάστε το έντυπο Ε3 σε υψηλή ανάλυση από εδώ
  Κατεβάστε το έντυπο της φορολογικής αναμόρφωσης από εδώ
 Στο ΦΕΚ ο νέος ΚΦΔ - Νόμος 5104/2024

 


 Τεκμαρτό εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων: Διαδικασία αμφισβήτησης

 • Με την απόφαση Α.1055/2024 καθορίζεται η διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ.

  Θυμίζω ότι η αμφισβήτηση μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικά ουσιαστικά τρόπους :

  1.Αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους :
  α) στρατιωτική θητεία,
  β) φυλάκιση,
  γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
  δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους δώδεκα (12) μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,
  ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
  στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
  ζ) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
  η) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  2. Αμφισβήτηση μέσω της βούλησης του επιχειρηματία να ελεγχθεί.

  Σχόλιο
  :
  Για την αμφισβήτηση που προβλέπεται στην παρ.4 του άρθρου 28Α (αντικειμενικοί λόγοι)  στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ θα έπρεπε να είχε προνοήσει να λάβει αρχεία από τους αρμόδιους φορείς και να μην υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν οι ίδιες τα δικαιολογητικά που ζητούνται από την απόφαση.
  Για την αμφισβήτηση μέσω ελέγχου δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά γιατί με αυτά που ζητάει η φορολογική διοίκηση στο ερωτηματολόγιο μάλλον ελάχιστοι θα μπούνε στη διαδικασία.

  Περισσότερα για το θέμα σχολιάστηκαν στο briefing της εβδομάδας

  Η Απόφαση     →Α.1055/2024


 


 Οι ΚΑΔ που δεν αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας

 • Με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ της απόφασης αυτής  και με τους λοιπούς ΚΑΔ της απόφασης  44070/28-04-2022 συμπληρώνονται όλοι οι ΚΑΔ των ατομικών επιχειρήσεων για τους οποίους θα ισχύσει το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα των άρθρων 28Α έως 28Δ του ΚΦΔ.

  Η Απόφαση     →31615/17-04-2024

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

Ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις ρυθμίσεων - Ενημέρωση ΑΑΔΕ - Χ. Θεοχάρης: Μέχρι 29 Απριλίου η τακτοποίηση ρυθμίσεων με ανεξόφλητες δόσεις - Τι είπε για τα πρόστιμα myDATA

 • Μέχρι τις 29 Απριλίου πρέπει οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις ανεξόφλητες δόσεις που τυχόν έχουν μέχρι τις 19.04.2023 (ημερομηνία ισχύος του νέου ΚΦΔ) για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που φαίνονται στο σύστημα ότι δεν έχουν τακτοποιηθεί. Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες και έχει φτιάξεις ειδική εφαρμογή για να βλέπουν οι οφειλέτες που μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεών τους, καθώς και για τα ποσά τυχόν επιστροφών φόρων και καταβολών που εκκρεμούν προς πίστωση. Για τη διευκόλυνσή των φορολογουμένων η ΑΑΔΕ θα ειδοποιήσει μέσω mail και μηνυμάτων στη θυρίδα τους (και στο myAADEapp) τους 215.000 φορολογουμένους που έχουν ρυθμίσεις με ανεξόφλητες δόσεις.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο  briefing της εβδομάδας

 
 ΕΝΦΙΑ 2024: Σε λειτουργία η εφαρμογή για αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

 • Σε λειτουργία είναι από την περασμένη Δευτέρα η εφαρμογή για τις διορθώσεις Ε9 2024.

 

 Έως την 1η Μαΐου η ενημέρωση του ΕΡΓΑΝΗ με τα στοιχεία αύξησης του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου

 • Με την ανακοίνωση του υπ. εργασίας διευκρινίζει ότι η προθεσμία των 30 ημερών που αναφέρεται στην απόφαση 40331 Δ1.13521/13-9-2019 δεν επηρεάζεται από την έναρξη εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που έχει οριστεί για την 1.7.2024, συνεπώς η προθεσμία υποβολής της μεταβολής του μισθού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όσων μισθωτών αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, εκπνέει την 1η.5.2024.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

 Διασύνδεση POS-ταμειακών: Επεκτείνονται οι έλεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ

 • Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση pos-ΦΗΜ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.
  Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να  ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

  Στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός οικονομικών ανέφερε ότι ήδη έχουν επιβληθεί 12 πρόστιμα σε εταιρίες με τζίρο άνω του ενός εκ.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

 Νέα version δημιουργίας μηνιαίων αρχείων παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων

 • Τη νέα έκδοση της εφαρμογής (16.04.2024) δημιουργίας μηνιαίων αρχείων (αρχείο zip) για δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα ανήρτησε η ΑΑΔΕ.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

 Επιθεώρηση Εργασίας: Ενημέρωση εργοδοτών για τις αμοιβές, τη χορήγηση και την πληρωμή αδειών των εργαζομένων

 • Η επιθεώρηση εργασίας εφιστά την προσοχή των εργοδοτών στα ακόλουθα:

  → Από 1 Απριλίου 2024 και χωρίς ηλικιακή διάκριση ισχύει η υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθ. 25058/29.03.2024 (ΦΕΚ 1974/Β/29.03.2024), με την οποία καθορίστηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός στα (830,00 €) και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 ευρώ.

  → Με τις παρ. 2 & 3 του άρθρου 33 του ν. 5053/2023 (ΦΕΚ 158/Α), προβλέπεται ότι για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω. β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω

  → Με την αριθ. 113169/2023 υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 7421/Β/23) και συγκεκριμένα το Μέρος Γ' άρθρο πρώτο, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από ΣΣΕ, όπως  εν προκειμένω η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός 30 ημερών από την πραγματοποίησή της.

  → Σύμφωνα με την απόφαση 109084/30-12-2021 με την οποία τροποποιείται η 40331 Δ1.13521/13-9-2019 για την υποβολή εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προβλέπεται ότι στο έντυπο Ε11 καταχωρίζονται, έως 30 Απριλίου 2024, τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 61 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

  → Με την Κ.Υ.Α. 19040/1981 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082/1980 (ΦΕΚ 250/Α/80) και συγκεκριμένα στη παρ. 1, του άρθρου 10, ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μ. Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

  Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

   Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για μη μισθωτές

 • Άνοιξε την πέμπτη η πλατφόρμα, https://parentalbenefits.dypa.gov.gr, για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

  Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Λαμβάνεται, δηλαδή, μέριμνα για τις μητέρες που διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου. Οι μη μισθωτές θα λαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ και είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

  Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο (2) μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ ή εντός δύο (2) μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια, ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία. Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

  Δείτε επίσης
  12 ερωταπαντήσεις σχετικά με το επίδομα και την αίτηση που λύνουν όλες τις απορίες.

  Η Απόφαση     → 28843/18-4-2024

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας 

■ Briefing


Το briefing της εβδομάδας - Η προκαταβολική παράταση, μαχητό τεκμήριο, νέος ΚΦΔ κ.ά. (19.4.2024) - Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε. Κάποιοι γκρινιάριδες μιλάνε συνήθως...
 

 
 

Επισημάνσεις - αρθρογραφία - ΔΕΔ


Πρόστιμα μη διαβίβασης δεδομένων ΦΗΜ στην πλατφόρμα e-send
 
Άρθρα Προμερίσματα Ανωνύμων Εταιρειών, λογιστικός και φορολογικός χειρισμός

 


Ευρωπαϊκά


Καθυστερήσεις πληρωμών: Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν όριο 30 ημερών για τις B2B και B2G συναλλαγές
 
Το Ε.Κοινοβούλιο εγκρίνει τους νέους κανόνες περί εταιρικής δέουσας επιμέλειας

Νέα εποπτική αρχή και κοινοί κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

Έρευνα της Ευρ. Εισαγγελίας στη Ρουμανία για απάτη 1,7 εκατ. ευρώ σχετικά με συστήματα άρδευσης

Η Επιτροπή λαμβάνει το τέταρτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε influencers - Στη λίστα και 20 Έλληνες

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά


Διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με οφειλές έως 100€

 • Με την εγκύκλιο 23/2024 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 5102/2024 σχετικά με την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στον ΕΦΚΑ για οφειλές έως 100 ευρώ.
  Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι
  ως καθυστερούμενες θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής τους και ως ληξιπρόθεσμες, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής. Διευκρινίζεται ότι ως βασική οφειλή νοείται οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαβιβάστηκε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης. Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών, καθώς και λοιπές προσαυξήσεις και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αυτοτελώς. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή «τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη» που επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ.

  Η εγκύκλιος     → Εγκύκλιος 23/2024

Ώρες εισόδου κοινού στις υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ. Η εγκύκλιος    → Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 22/2024

Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα μέλη - Παροχή οδηγιών από τον e-ΕΦΚΑ. Η εγκύκλιος    → Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 21/2024

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα 

Τα νέα της ΑΑΔΕ


Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

 • Μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY υποβάλλονται, πλέον, αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

  Συγκεκριμένα, από 19.4.2022 προαιρετικά και από 8-5-2024 υποχρεωτικά, υποβάλλονται ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, οι παρακάτω δηλώσεις:

  α) Δηλώσεις δωρεών για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο από τις 19/4/2024. Ειδικότερα:
  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.),
  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους (πλην χρηματικών ποσών) Δηλώσεις για ματαίωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί ψηφιακά.

  β) Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από 1/1/2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ειδικότερα:
  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων, που υποβάλλονται ανά ζεύγος δωρητή-δωρεοδόχου και
  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο, χωρίς αναγραφή των στοιχείων των δωρητών.

  Για όλες τις παραπάνω δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση φόρου δωρεάς σε πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001». Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY.

  Η Απόφαση     → Α.1059/18-04-2024

Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου Αττικής: Έναρξη λειτουργίας την Δευτέρα 22/04

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές απόκτησης ΑΦΜ ή/και κλειδάριθμου

ΑΑΔΕ: Μετάβαση της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης στο Φορολογικό Μοντέλο 3.0


 

Νομοθεσία


Νέος νόμος 5103/2024 για το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνου τραγουδιού σε κοινόχρηστους χώρους εμπορικών κέντρων, καζίνο, μέσων μαζικής μεταφοράς, κ.λπ
 
Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

 

Κλαδικά


Κ. Κόλλιας: Να νομοθετηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΕΦΕΕΘ - Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: «Άμεση ανάγκη να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα»
 
Υπόμνημα προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΦΕΕ προς την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις-Συνταξιοδοτική διάταξη»

ΟΕΕ Ιονίων Νήσων: Προτάσεις για την τροποποίηση του ΚΔΦ και τις ρυθμίσεις οφειλών

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: Τα πιο σημαντικά σημεία της κριτικής μας για το νέο ΚΦΔ

 

ΣτΕ - ΔΕΕ -Α.Π.


ΣτΕ 1470/2023 Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ειδικού φόρου κατανάλωσης ζύθου

ΣτΕ 1949/2022 Αδράνεια επιχείρησης - Μη ανταπόκριση σε πρόσκληση ελέγχου

ΣτΕ 1919/2023 Έκπτωση δαπανών στη χρήση που κατέστησαν βέβαιες και εκκαθαρισμένες

ΣτΕ 942/2022 Πτώχευση - Εξωλογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών λόγω μη προσκόμισης βιβλίων

ΦΠΑ - Η μεταπώληση «κουπονιών πολλαπλών σκοπών», κατά την έννοια του άρθρου 30α, σημείο 3, της οδηγίας 2006/112, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, δύναται να υπόκειται στον φόρο προστιθέμενης αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσιών προς όφελος του υποκειμένου στον φόρο ο οποίος παραδίδει πράγματι τα αγαθά ή παρέχει πράγματι τις υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή, έναντι των κουπονιών αυτών. Απόφαση   → Υπόθεση C-68/23 ΦΠΑ

ΦΠΑ - Οι παροχές που αφορούν τη διοργάνωση πλειστηριασμών ενεχυρασμάτων δεν έχουν παρεπόμενο χαρακτήρα σε σχέση με τις κύριες παροχές που αφορούν τη χορήγηση πιστώσεων εξασφαλισμένων με ενέχυρο, κατά την έννοια της εν λόγω διάταξης, και, ως εκ τούτου, δεν τυγχάνουν, όσον αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας, της φορολογικής μεταχείρισης των κύριων αυτών παροχών. Η Απόφαση   → Υπόθεση C-89/23 ΦΠΑ

Υπόθεση C-22/23 Πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 – Πεδίο εφαρμογής – Υπόχρεη οντότητα – Άρθρο 3, σημείο 7, στοιχείο γʹ – Έννοια του “φορέα παροχής υπηρεσιών καταπιστευματικής διαχείρισης ή εταιρικών υπηρεσιών” – Παροχή καταστατικής έδρας – Ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει συνάψει συμβάσεις μίσθωσης με νομικά πρόσωπα – Καταχώριση του μισθωμένου ακινήτου ως καταστατικής έδρας των εν λόγω νομικών προσώπων


 

Λοιπά ενδιαφέροντα


Στο ΣτΕ η Ολομέλεια δικηγόρων κατά του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023
 
ΕΣΠΑ 2021-2027: Αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις δράσεις ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων και τουριστικών επιχειρήσεων

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στη Δέσμη Δράσεων

«MyCoast» - Ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

12 πρόστιμα σε εταιρίες με τζίρο άνω του ενός εκ. για τη διασύνδεση pos-ΦΗΜ

Νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Αναμένεται να μοχλεύσει 2,4 δις σε νέα δάνεια προς ΜμΕ σε όλη την επικράτεια

Διασύνδεση POS - Κ. Χατζηδάκης: «Το έργο ολοκληρώνεται και δεν θα δοθεί παράταση»

Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «Καλάθι των Νονών» και από τις 24 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα». Η  Απόφαση   → 31614/17-04-2024

ΕΣΠΑ 2021-2027: 12η απόφαση έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης για τη Δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»
 
 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

 

  Clawback: Οι δόσεις και η διαδικασία είσπραξης για τη ρύθμιση 2021

 • Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι δόσεις, η διαδικασία είσπραξης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη ρύθμιση ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των παρόχων υγείας της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για το έτος 2021.

  Η απόφαση   → 72/28-03-2024

 

  ΦΠΑ πλοηγικών δικαιωμάτων: Η διαδικασία απόδοσης

 • Η απόφαση αυτή αφορά τους ανά την Ελλάδα πλοηγικούς σταθμούς καθώς και την Διεύθυνση Πλοηγικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες αυτές.

  Αναφορικά με την απόδοση ΦΠΑ επί πλοηγικών δικαιωμάτων που εισπράττονται από πλοία ιδιωτικής χρήσης αναψυχής ή αθλητισμού, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
  - τα πλοηγικά δικαιώματα σκαφών ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται για αναψυχή ή αθλητισμό και τα οποία εισπράττονται από τις Λιμενικές Αρχές, υπάγονται σε ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
  -Οι υπόχρεοι στο φόρο που ενεργούν φορολογητέες πράξεις, έχουν τις υποχρεώσεις των άρθρων 36 και 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν και για το Δημόσιο, τους δήμους, τις κοινότητες και τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στις περιπτώσεις που ασκούν την δραστηριότητα της παροχής λιμενικών υπηρεσιών.
  - Τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από τους κατά τόπους πλοηγικούς σταθμούς για τα πλοηγικά δικαιώματα σκαφών ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται για αναψυχή ή αθλητισμό, εκδίδονται για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αναγράφουν τον ΑΦΜ αυτής και όχι του εκάστοτε πλοηγικού σταθμού.
  -Η διαβίβαση των δεδομένων για τις ανωτέρω πράξεις στην εφαρμογή myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ, καθώς και η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και η καταβολή τυχόν φόρου που θα προκύψει από αυτές, γίνεται αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Πλοηγικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συγκεντρωτικά, για το σύνολο των πλοηγικών σταθμών. Από την ίδια ως άνω Διεύθυνση εκπληρώνονται και οι υποχρεώσεις αναφορικά με τη διαβίβαση δεδομένων στην εφαρμογή myDΑΤΑ

  Η εγκύκλιος   → Ε.2025/2024


 

  ΦΠΑ επιδόματος θέρμανσης που πιστώνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος - Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

 • Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση ως προς τον ΦΠΑ του επιδόματος θέρμανσης που πιστώνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η εγκύκλιος αφορά τους Προμηθευτές-Παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

  Η εγκύκλιος   → Ε.2026/2024

 

  Οι διατάξεις του ν. 5100/2024 - Φορολόγηση πολυεθνικών, δόσεις φόρου εισοδήματος κ.ά.

 • Με την οδηγία αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις του ν. 5100/2024. Συγκεκριμένα τα άρθρα :
  Τα άρθρα 1- 54 και άρθρο 69 (έναρξη ισχύος) με τα οποία ενσωματώνεται στο εσωτερικό μας δίκαιο η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΠΕ) και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση.

  Το άρθρο 58 - Έκδοση και αποστολή εγγράφων διοικητικής εκτέλεσης μέσω υπηρεσίας διαλειτουργικότητας.

  Το άρθρο 59 - Βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περιπτώσεις φυσικού προσώπου που απεβίωσε και νομικής οντότητας που λύθηκε.

  Το άρθρο 62 - Αναστολή είσπραξης χρεών πληγέντων από θεομηνίες - Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου πέμπτου ν. 2275/1994.

  Το άρθρο 64 - Άδεια διαμονής που συνδέεται με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία -Αντικατάσταση άρθρου 100 και παρ. 49 άρθρου 176 ν. 5038/2023.

  Το άρθρο 65 - Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για ατομικές επιχειρήσεις - Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 57 ν. 4919/2022.

  Το άρθρο 66 - Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 31 ν. 3986/2011.

  Το άρθρο 67 - Καταβολή φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις - Προσθήκη παρ. 88 και 89 στο άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

  Το άρθρο 68 - Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Επέκταση της κατ’ εξαίρεση κατάταξης σε Φορολογικές Ζώνες - Τροποποίηση παρ. 7Ε άρθρου 3 και περ. α’ παρ. 2 Ενότητας Α’ άρθρου 4 ν. 4223/2013.

  Η οδηγία   → Ο.3018/2024

 

Λοιπές αποφάσεις


 ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/35330/646 Όροι και περιορισμοί για τους αιγιαλούς και τις παραλίες υψηλής προστασίας (απάτητες παραλίες). . Η απόφαση  →

 Ενίσχυση πλημμυροπαθών στη Λάρισα (πλημμύρες από 4 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 31998/18-04-2024

 Πλημμυροπαθείς Σεπτεμβρίου 2023: Τροποποίηση της Α 1143/2023 για την παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών . Η απόφαση  → Α.1056/2024

 Επιχορήγηση πληγέντων από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021 στην Εύβοια . Η απόφαση  → 30790/15-04-2024

Τρόπος συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ  . Η απόφαση  → 36133/17-04-2024

 Επιχορήγηση πυρόπληκτων στην Εύβοια (πυρκαγιές της 23ης Αυγούστου 2021) . Η απόφαση  → 30795/15-04-2024

 Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας έως Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 . Η απόφαση  → Δ1α/οικ.22066/15-04-2024

 Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα - Τροποποίηση της 1710/51865/2018 . Η απόφαση  → 917/102039/08-04-2024 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 1710/51865/2018 υπουργικής απόφασης «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ Α’ 156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα» (Β’ 1295)

Αποζημίωση πυρόπληκτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Ρόδο (πυρκαγιές 1ης Αυγούστου 2021)  . Η απόφαση  → 11319/15-04-2024

 Ενίσχυση Χριστουγέννων 2023 σε μη επιδοτούμενους ανέργους ασφαλισμένους του π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρώην ΤΣΠΕΑΘ . Η απόφαση  → Φ.10053/27419/04-04-2024


  Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή συνέχεια.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης