Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τρείς καταδίκες στο Βέλγιο για φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ από εισαγόμενα ηλεκτρονικά ποδήλατα

Τρείς καταδίκες στο Βέλγιο για φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ από εισαγόμενα ηλεκτρονικά ποδήλατα
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Βέλγιο: Τρεις καταδικάστηκαν για φοροδιαφυγή 3,1 εκατομμυρίων ευρώ σε εισαγόμενα ηλεκτρονικά ποδήλατα


Την περασμένη εβδομάδα, ένα άτομο και δύο εταιρείες κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή κατά την εισαγωγή ηλεκτρικών ποδηλάτων (e-bikes) από την Κίνα, μετά από υπόθεση που διερεύνησε και διώχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα εισήχθησαν στην ΕΕ από γαλλική εταιρεία μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας, χρησιμοποιώντας εταιρεία που εκπλήρωσε τις τελωνειακές διατυπώσεις στο Βέλγιο. Η έρευνα έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά ποδήλατα εισήχθησαν σκόπιμα σε χωριστά μέρη, για να αποφευχθεί η καταβολή των δασμών αντιντάμπινγκ που οφείλονται κατά την εισαγωγή πλήρως συναρμολογημένων ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Στη συνέχεια, τα ηλεκτρονικά ποδήλατα συναρμολογήθηκαν στη Γαλλία από τον Γάλλο εισαγωγέα.

Ο Γάλλος εισαγωγέας και ο διαχειριστής του, καθώς και η βελγική εταιρεία που εκπλήρωσε τις τελωνειακές διατυπώσεις, κρίθηκαν ένοχοι για υποβολή ανακριβών τελωνειακών διασαφήσεων, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς αντιντάμπινγκ και τους αντισταθμιστικούς δασμούς.

Στην απόφασή του, που εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2024, το σωφρονιστικό τμήμα του Πρωτοδικείου της Αμβέρσας καταδίκασε το διευθυντή της γαλλικής εταιρείας που εισήγαγε τα ηλεκτρονικά ποδήλατα μέσω Βελγίου σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με αναστολή για περίοδο δοκιμασίας 5 χρόνια. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχους τη γαλλική εταιρεία εισαγωγής των ηλεκτρονικών ποδηλάτων και τη βελγική εταιρεία που εκπλήρωσε τις τελωνειακές διατυπώσεις.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πρόστιμο άνω των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας, με αναστολή κατά τη διάρκεια τριετούς δοκιμαστικής περιόδου, εκτός από ένα μέρος που πρέπει να πληρωθεί υποχρεωτικά: η γαλλική εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ, ο διευθυντής της 500 000 € και ο βελγικός τελωνειακός αντιπρόσωπος 150.000 €.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν να καταβάλουν την αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων (περίπου 4,4 εκατ. ευρώ), καθώς και τους φόρους και τους δασμούς που διαφεύγουν, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Μια γαλλική εταιρεία που εκπλήρωσε τις τελωνειακές διατυπώσεις στη Γαλλία αθωώθηκε, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι χρησίμευε απλώς ως διεύθυνση αλληλογραφίας για τις τελωνειακές διασαφήσεις.

Τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την έρευνα τέθηκαν υπόψη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Βελγίου (AAD&A – AGD&A) και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης