Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πού χρόνος για μαζικές συγκεντρώσεις ώστε να ακουστεί η φωνή μας! Προτιμούμε τη βολή μας...

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πού χρόνος για μαζικές συγκεντρώσεις ώστε να ακουστεί η φωνή μας! Προτιμούμε τη βολή μας...
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 19 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

 

Πρόλογος

 • Πού χρόνος για απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις ώστε να ακουστεί παντού η φωνή μας! Προτιμούμε τη βολή μας, πού χρόνος να τρέχουμε τώρα! Άντε, το πολύ πολύ να γράψουμε μερικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε κόμβους ενημέρωσης, να επιτεθούμε στην εκάστοτε κυβέρνηση, στο οικονομικό επιτελείο, στα συλλογικά μας όργανα (στις συνελεύσεις των οποίων ποτέ δεν πατάμε) ή ακόμη και μεμονωμένα σε άλλους συναδέλφους. Τα δάκτυλά μας, για λίγα λεπτά θα μετατραπούν πάλι σε ψυχρές σφαίρες, το πληκτρολόγιο, σιδερένιο όπλο που το απασφαλίζουμε και θα πυροβολούμε αδιακρίτως με λέξεις, φράσεις και χαρακτηρισμούς. Ικανοποιώντας στιγμιαία το «εγώ» μας, βγάζουμε τα απωθημένα μας, κι έπειτα αφού αισθανθούμε πως κάναμε και πάλι την επανάστασή μας, επιστρέφουμε στην γαλέρα μας για να κωπηλατήσουμε αγόγγυστα. Επαναπαυόμαστε σε μια ζωή που ουσιαστικά δε ζούμε, συνηθίζουμε σε καταστάσεις που μοιάζουν ιδεατές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαισθήσεις που οι ίδιοι δημιουργούμε για να καλύψουμε τα κενά ή τις αδυναμίες μας.

  Πορευόμαστε (σ.σ. η συντριπτική πλειονότητα) βολεμένοι στην πλάνη μας, βουτηγμένοι στη λήθη, χωρίς ακόμη να συνειδητοποιούμε πως η επόμενη μέρα είναι δυσοίωνη. Το τρένο έχει ήδη ξεκινήσει κι εμείς ίσα ίσα που προλαβαίνουμε να φτάσουμε στην αποβάθρα και να γαντζωθούμε στα παράθυρα των βαγονιών. Και να έλεγε κανείς πως δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια τα σημάδια…
  Τι κι αν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες, τις ίδιες αγωνίες, το άγχος και το βρόχο των ασφυκτικών προθεσμιών, εμείς παραμένουμε κατακερματισμένοι, μη μπορώντας έτσι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Και μέσα σε όλα αυτά, τα φαινόμενα «κανιβαλισμού» μεταξύ συναδέλφων που προσπαθούν ο ένας να φάει τις σάρκες του άλλου ολοένα και πολλαπλασιάζονται. Πόσο οξύμωρο όλο αυτό! Πώς να αντιπαλέψεις τα κακώς κείμενα όταν ο χώρος που δραστηριοποιείσαι έχει μετατραπεί πλέον σε μια αχανή ζούγκλα;

  Όλες αυτές οι σκέψεις τριγύριζαν στο μυαλό μου μετά την αποχώρησή μας από τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΦΕΕΑ την Παρασκευή, 12/4/2204, στην οποία συγκεντρώθηκε λίγος κόσμος. Το μόνο παρήγορο (για μένα) ήταν ότι αρκετοί συνάδελφοι ταξίδεψαν από την επαρχία, αψηφώντας την ταλαιπωρία και τα πολλά χιλιόμετρα, όπως επίσης ότι είδα πολλούς συναδέλφους που συμμετέχουν τακτικά σε όποια κινητοποίηση διοργανώνεται σε σχέση με το επάγγελμά μας. Σε όσους παραβρέθηκαν αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό όμως που μού προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι, εν έτει 2014 με λιγότερα προβλήματα σε σχέση με σήμερα, είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών μεγαλειώδης συγκέντρωση με συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων απ΄όλη την Ελλάδα, ενώ τούτη την εποχή, με πολλά περισσότερα προβλήματα και με αβέβαιο το μέλλον του επαγγέλματος, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν έχουν συμμετοχή.

  Όσο απέχουμε, όσο δεν συμμετέχουμε, τόσο θα απομακρύνεται η κατάκτηση των στόχων μας σε σχέση με το μέλλον του επαγγέλματός μας. Θα μού πείτε, όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, όμως τελικά δεν γίνεται τίποτα στην πράξη. Το να επαναλαμβανόμαστε είναι προτιμότερο από το να σιωπούμε, όμως το βέλτιστο είναι να πράττουμε. Αν δεν είναι οι συγκεντρώσεις ή οι απεργίες η λύση για τους πολλούς, ας είναι τουλάχιστον κάτι άλλο, μαζικό, ομαδικό που να αποτελέσει μοχλό πίεσης.

   


 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο
 

 

 • MyAADE, υπ. Οικονομικών και άλλα σχετικά

Νέος Κ.Φ.Δ.

Στη Βουλή ο νέος ΚΦΔ - Τι αλλάζει αναλυτικά

 • Αυτόματη οριστικοποίηση δήλωσης
  Ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, και με φορολογική δήλωση που έχει προ-συμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

  Παραγραφή
  Ορίζεται η ημερομηνία κοινοποίησης, αντί της ημερομηνίας έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου,
  ως χρόνος έναρξης της προθεσμίας παραγραφής του από τη Φορολογική Διοίκηση.
  Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης κατά το τελευταίο έτος της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, η πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να κοινοποιηθεί εντός ενός (1) έτους από τη λήξη του έτους υποβολής της ως άνω δήλωσης (άρθρο 37).

   Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων

  Φορολογούμενος που τηρεί βιβλία σύμφωνα με το απλογραφικό λογιστικό σύστημα δεν υποχρεούται να παράσχει αντίγραφο των βιβλίων του για τα φορολογικά έτη, για τα οποία δηλώνει ότι το σύνολο των σχετικών πληροφοριών εσόδων και εξόδων έχει διαβιβασθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» (άρθρο 14).

   Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ

  Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την κοινοποίηση πράξεων και λοιπών εγγράφων. Η κοινοποίηση θα γίνεται καταρχήν με ψηφιακό τρόπο. Η αξιολογούμενη διάταξη προσδιορίζει τα βασικά στοιχεία της κοινοποίησης (κοινοποίηση σε λογαριασμό αποδέκτη μαζί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), καθώς και τη δυνατότητα ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής στις περιπτώσεις μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης (άρθρο 5).
  Πράξη ή έγγραφο που κοινοποιείται ψηφιακά στον λογαριασμό φυσικού, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3, θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί
  α) μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών από την ανάρτησή τους στον λογαριασμό του προσώπου στο οποίο αφορά η κοινοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης και την ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, εφόσον δεν προκύπτει προγενέστερος χρόνος παραλαβής τους, ή
  β) μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών από την αποστολή τους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση δεν διαθέτει λογαριασμό με λειτουργικότητα ανάρτησης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

  Διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
  Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα (1) έτος και δύναται να παραταθεί άπαξ κατά έξι (6) μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι (6) ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς. Η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει ούτε επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής. Αν από τον μέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής, κατά τους αναφερόμενους ειδικότερους όρους, περί αδικήματος φοροδιαφυγής, επιτρέπεται, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, παράταση της διάρκειας του ελέγχου μέχρι οκτώ (8) ακόμη μήνες, από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

  Φάκελος ενδοομιλικών
  Οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967
  καθώς και τα οριζόμενα νομικά πρόσωπα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών τους συναλλαγών.

  Μείωση έως 50% των προστίμων σε περίπτωση μη αμφισβήτησης της οφειλής που προκύπτει έπειτα από φορολογικό έλεγχο
  Προβλέπεται η δυνατότητα αποδοχής από τον φορολογούμενο των πράξεων του φορολογικού ελέγχου σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, προς τον σκοπό ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και των δημοσίων εσόδων, καθώς και της ταχύτερης δυνατής περάτωσης της σχετικής εκκρεμότητας. Ειδικότερα, εάν ο φορολογούμενος αναγνωρίσει την κύρια οφειλή του, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστά, τα οποία διαμορφώνονται αναλόγως του σταδίου επέλευσης της αποδοχής από αυτόν (άρθρο75).
  α) μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, με βάση την παρ. 1 του άρθρου 22 ή την παρ. 3 του άρθρου 23 του παρόντος, κατά περίπτωση, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%),
  β) μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Δ.Ε.Δ., τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%),
  γ) μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), και
  δ) μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

  Ρυθμίζεται η υποβολή ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ υποβολής φορολογικής δήλωσης έως και τη δέκατη (10η) ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και επίσης αντίστοιχα η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού (άρθρο 22-23). Πριν οι διατάξεις αυτές ήταν στα άρθρα 18 και 19 και όριζαν ότι  η δυνατότητα υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ήταν μέχρι την ημέρα κοινοποίησης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

  Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας
  Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας (άρθρο 12).

  Eνδιάμεσος προσδιορισμός φόρου
  Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα).
  Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη.
  Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο (άρθρο 36).

  Εξαιρετικές περιστάσεις για τον ενδιάμεσο προσδιορισμό συντρέχουν αν:
  α) η δραστηριότητα του φορολογούμενου είναι εποχική, ασκείται από επιχείρηση που έχει συσταθεί την τελευταία τριετία και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής όπως ενδεικτικά η μη υποβολή δηλώσεων, ή 
  β) υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

  Αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών και στην απώλεια των ρυθμίσεων.
  Παρέχεται η δυνατότητα διευθέτησης ρυθμίσεων οφειλών που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Οι ρυθμίσεις αυτές υπολογίζονται σε περίπου 230.000.  Ουσιαστικά αφορά αυτούς που μπορεί να καθυστέρησαν μια δόση η οποία πήρε προσαύξηση, συνέχισαν να πληρώνουν όμως τις δόσεις τους κανονικά, αλλά οι δόσεις «ξεκούμπωσαν» από τις ρυθμίσεις λόγω της προσαύξησης και έτσι η ρύθμιση φαίνεται απλήρωτη και τα λεφτά που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος φαίνονται σαν υπερεισπράξεις.

   

Σχόλιο γενικότερο: Σε έναν ριζικά αναμορφωμένο Κ.Φ.Δ. όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο, δεν μπορεί να κουβαλάς τα βαρίδια και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει σε κάθε περίτπωση να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όσον αφορά σε όλες τις φορολογίες (όπως δηλ ισχύει στη φορολογία εισοδήματος) αναφορικά με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Να πάψει δηλαδή το νοσηρό φαινόμενο της επιβολής υπέρογκων προστίμων για μικροποσά. Επίσης, πρέπει να πάψουν να ισχύουν διαφορετικά πρόστιμα αναλόγως της κατηγορίας των λογιστικών βιβλίων.

Όλα αυτά σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας - Βραχυχρόνιες μισθώσεις, συγκέντρωση λογιστών, ο νέος ΚΦΔ στη Βουλή κ.ά. (12.4.2024)

 

Προσωπική πρόταση για τον νέο Κ.Φ.Δ.


■ Βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα νέα δεδομένα

Εκδόθηκε η νέα εγκύκλιος: Ε.2024/2024 φορολόγηση βραχυχρόνιων μισθώσεων

 • Τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση ακινήτων για βραχυχρόνια διαμονή, πρέπει από 1.1.2024 να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων που εκμεταλλεύονται και ανεξάρτητα από το αν παρέχουν ή όχι πρόσθετες υπηρεσίες, πέραν της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

  Τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται από τρία (3) ακίνητα και άνω για βραχυχρόνια διαμονή πρέπει, από 1.1.2024 και εφεξής, πρέπει να υποβάλουν δήλωση έναρξης εργασιών και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το αν παρέχουν ή όχι πρόσθετες υπηρεσίες, πέραν της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

  Σημειώνεται ότι με την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς, οι υποκείμενοι στον φόρο, που προβαίνουν στην εκμετάλλευση ακινήτων για βραχυχρόνια διαμονή, έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (δικαίωμα έκπτωσης, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κλπ).

  Προκειμένου να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις (δηλώσεις έναρξης/μεταβολών) που υποβάλλονται εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου Ε.2024/2024 φορολόγηση βραχυχρόνιων μισθώσεων (ήτοι έως 9.5.2024), θεωρούνται εμπρόθεσμες και δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 54 του ΚΦΔ ακόμα κι αν ανάγονται σε προγενέστερο χρόνο.

  Εξαιρετικά, για τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων που εκμεταλλεύονται ακίνητα για βραχυχρόνια διαμονή και έπρεπε να είχαν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών ή μεταβολών με ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος των ανωτέρω ΚΑΔ, ήτοι προγενέστερη των 26.1.2024 και 6.2.2024, αντίστοιχα, και δεν το έπραξαν, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών ή μεταβολών αναγόμενη στην πραγματική ημερομηνία έναρξης/μεταβολής, αναγράφοντας στον κωδικό δραστηριότητας τους ορθούς νέους ΚΑΔ, μέσα στις ως άνω τιθέμενες προθεσμίες.

  Επιπλέον, φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση ακινήτων για βραχυχρόνια διαμονή και έχουν ήδη προβεί σε έναρξη εργασιών και ίδρυση υποκαταστημάτων με δήλωση διαφορετικών ΚΑΔ, καλούνται εντός προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου Ε.2024/2024 (ήτοι έως 9.5.2024), να δηλώσουν τη μεταβολή του ΚΑΔ στην ψηφιακή πύλη myAADE με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους TAXISnet.

  Τις ως άνω υποχρεώσεις έχουν όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις (ήτοι φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δυο ακίνητα ή για νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων).

  Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση υποβολής δήλωσης έναρξης εργασιών εκ μέρους φυσικού προσώπου, με έναν εκ των ανωτέρω ΚΑΔ, χωρίς να πληρείται η προϋπόθεση της εκμετάλλευσης τριών (3) ακινήτων και άνω και της παροχής πρόσθετων υπηρεσιών πλην την παροχής κλινοσκεπασμάτων, δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 8 του Κώδικα ΦΠΑ και του άρθρου 39Α του ΚΦΕ περί φορολόγησης των σχετικών εσόδων ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπαγόμενο σε ΦΠΑ 13%. Ως εκ τούτου, τα σχετικά μισθώματα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και φορολογούνται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία.
   

Όλα αυτά σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας - Βραχυχρόνιες μισθώσεις, συγκέντρωση λογιστών, ο νέος ΚΦΔ στη Βουλή κ.ά. (12.4.2024) . Επίσης, μη χάσετε το webinar του κόμβου την Τετάρτη, 12/4/2024.


Νέο μητρώο (δεν έχουμε και πολλά άλλωστε)

ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό μητρώο παρακολούθησης προϊόντων καπνού

Με την Ε.2023/2024 διευκρινίζονται τα εξής:
•    υποχρέωση εγγραφής στην εφαρμογή έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, με εξαίρεση τους καπνοκαλλιεργητές και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. Η εγγραφή τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29/6/2024
•    οι υπόχρεοι, πριν την εγγραφή τους στο ΕΚΜΕΑ, πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων και να λάβουν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
α. οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης του καπνού,
β. τα πρόσωπα που έχουν εγγραφεί και έχουν λάβει αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα από το Μητρώο Ιχνηλασιμότητας.


Δήλωση συμβατότητας

Υποχρεωτική υποβολή Δήλωσης Συμβατότητας από επιχειρήσεις εισαγωγής, κατασκευής και εμπορίας ΦΗΜ - Καθορισμός κατασκευής και τεχνικής υποστήριξης ERP

Με την απόφαση Α.1054/2024 Καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας και του χρόνου υποβολής της Δήλωσης Συμβατότητας που συντάσσουν οι οντότητες με αντικείμενο δραστηριότητας την εισαγωγή, κατασκευή και εμπορία ΦΗΜ καθώς και οι οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής και της τεχνικής υποστήριξης Εμπορικών/Λογιστικών Προγραμμάτων Διαχείρισης (ERP), αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης τύπων ΦΗΜ ή Εμπορικών/Λογιστικών Προγραμμάτων Διαχείρισης (ERP) που χρησιμοποιούν οι υπόχρεες οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α' 251) με τύπους τερματικών EFT/POS, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ),  διευρύνεται το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και θέτει ως υποχρεωτική την υποβολή Δήλωσης Συμβατότητας από τους κατόχους Άδειας Καταλληλόλητας ΦΗΜ ή τους κατασκευαστές ERP για τους τύπους ΦΗΜ ή τα εμπορικά/λογιστικά προγράμματα (ERP) που διασυνδέονται με τερματικά EFT/POS αντίστοιχα.

Δηλαδή αφορά όσους εμπορεύονται ΦΗΜ, καθώς και τις εταιρίες λογισμικού που κατασκευάζουν ERP.
Ειδικότερα,οι Δηλώσεις Συμβατότητας πρέπει να υποβληθούν από:

Κατόχους άδειας Καταλληλότητας ΦΗΜ:
- που διασυνδέονται με τα EFT/POS τερματικά, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών της Α.1098/2022, έως και τις 19.4.2024.
- που διασυνδέονται με τα EFT/POS τερματικά, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών της Α.1155/2023, έως και τις 17.05.2024
Κατασκευαστές ERP:
- έως και τις 17.5.2024 εκτός εάν διαθέτουν ή υποστηρίζουν τεχνικά έκδοση σχετικού λογισμικού αποκλειστικά διατιθέμενη σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε υλοποιήσεις διασύνδεσης του Ταμειακού Συστήματος με τα τερματικά EFT/POS που διαθέτουν, οι οποίες δεν επιτρέπουν κατ’ ελάχιστο την ελεύθερη πληκτρολόγηση στο τερματικό EFT/POS, οπότε η καταληκτική προθεσμία μετατίθεται έως και τις 4.10.2024.
 

Θέματα ΕΝΦΙΑ

Στατιστικά ΕΝΦΙΑ 2024

ΑΑΔΕ: Αίτηση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ με υποβολή αίτησης στην αρμόδια ΔΟΥ για πληγέντες

  Εκτός λειτουργίας Ε9-ΕΝΦΙΑ την Δευτέρα, 15/04 8.00 με 12.00 [για να μην ψάχνεστε...]

■ Λοιπά

 Άρθρο 39α ΦΠΑ - Διαδικτυακή υπηρεσία ΑΑΔΕ για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή»

Ε.2022/2024 Συμπληρωματικές οδηγίες ως προς την υποχρέωση διακανονισμού φόρου εισροών για επενδυτικό αγαθό που δεν ετέθη σε λειτουργία εντός 5ετίας από την απόκτηση του (άρθρο 33 Κώδικα ΦΠΑ , ν. 2859/2000 - Α 248)

Γ. Πιτσιλής: Σε λίγες μέρες οι τεχνικές προδιαγραφές για το ψηφιακό δελτίο αποστολής 

ΑΑΔΕ: Άμεση επιστροφή φόρου με την εξόφληση ΕΝΦΙΑ

ΓΕΜΗ: Βεβαιώνονται στην ΑΑΔΕ τα απλήρωτα τέλη ετών 2019 και 2020

ΑΑΔΕ: Διετής η σφράγιση παραβατικών πρατηρίων καυσίμων

24666 ΕΞ 14-02-2024 Φορολογικές διατάξεις για ενίσχυση πολύτεκνων και τρίτεκνων

 

 

 • Μουσική ανάσα

  • Αρθρογραφία - Επισημάνσεις, briefing και άλλα


Συνταξιούχος μέλος σε Ι.Κ.Ε. - Θέματα ΕΦΚΑ και σύνταξης

Προμερίσματα Ανωνύμων Εταιρειών, λογιστικός και φορολογικός χειρισμός [ Αθανασόπουλος Κ. Λάμπρος]

Γ. Χριστόπουλος: ΚΦΔ - Δεν καταργούνται τα απλογραφικά βιβλία

Απαλλαγή από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών - Διευθυντικά στελέχη - Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου [ Artion ]

Η αξία κτήσης κατεδαφισθέντος κτιρίου προσαυξάνει την αξία κτήσης του οικοπέδου εφόσον κατά την ημερομηνία της απόκτησης του ακινήτου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατεδάφιση του κτιρίου με σκοπό την ανέγερση νέου [ ΣΟΛ ΑΕ ]

Το briefing της εβδομάδας - Προτάσεις για ΚΦΔ, ψηφιακή βεβαίωση οφειλής, θέματα e-ΕΦΚΑ κ.ά. (15.3.2024)


 • Ασφαλιστικά - Εργασιακά - ΚΕΑΟ


Ασφαλιστικά

Διακοπή της ασφάλισης όταν η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης

 • Εφόσον μια εταιρεία (προσωπική ή κεφαλαιουχική) εισέλθει στο στάδιο της εκκαθάρισης, συνεχίζει μεν να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο, αλλά οι σκοποί της αλλάζουν, παύει να λειτουργεί για την επίτευξη των σκοπών της που ορίζονται στο καταστατικό και υφίσταται μόνο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης, δηλαδή την περάτωση των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρείας, την εξόφληση των χρεών, την είσπραξη των απαιτήσεων, τη ρευστοποίηση της περιουσίας και τη διανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης στους εταίρους.

  Από την τελευταία ημέρα του μήνα που μία εταιρεία (προσωπική ή κεφαλαιουχική) περιέρχεται σε εκκαθάριση, οι εταίροι αυτής καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας δεν ασκούν πλέον δραστηριότητα ασφαλιστέα στον e-ΕΦΚΑ και συνεπώς διακόπτεται η υποχρεωτική τους ασφάλιση ως Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι.

  Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση που εταιρεία με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) τίθεται σε εκκαθάριση, διακόπτεται η ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ και του διαχειριστή που δεν έχει την ιδιότητα μέλους/εταίρου (τρίτο πρόσωπο), την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

  Επισημαίνεται ότι, εφόσον διαπιστώνεται από τις Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, η λύση και θέση εταιρείας σε εκκαθάριση, από στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης και καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), θα πρέπει να διακόπτεται αυτεπάγγελτα η ασφάλιση των προσώπων αυτών από το Μητρώο Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση.
   

Δ. Μιχαηλίδου: «Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας»

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα»

 

Εργασιακά

Sustainable Ride, Βιώσιμη και ασφαλής κινητικότητα: Δεδομένα και Προοπτικές

Προγράμματα τεχνικών ασφαλείας: Κατάταξη επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας

 

 • ΔΕΔ - ΣΤΕ - ΔΕΕ και λοιπή νομολογία και νομοθεσία


Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

Η μη διενέργεια απογραφής ενώ υπάρχει υποχρέωση οδηγεί σε εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου

Αποφάσεις Σ.τ.Ε.

ΣτΕ 80/2023 Ανωτέρα βία - Eυθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση

ΣτΕ 167/2024 Η μη αναγραφή του πραγματικού τιμήματος στα συμβόλαια μεταβίβασης δεν αποτελεί αυτοτελή παράβαση του Κ.Β.Σ.

ΣτΕ 200/2024 Η υπαγωγή της σύνταξης αρχαιότητας των (πρώην) Ευρωβουλευτών σε φορολογία εισοδήματος, δεν αντίκειται στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και του Συντάγματος

ΣτΕ 362/2022 Εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών - Η φορολογική αρχή υποχρεούται να διενεργήσει εντός ευλόγου χρόνου τον προσήκοντα φορολογικό έλεγχο για τον έλεγχο της πραγματικής διακοπής της επιχείρησης

 

Ε.Ε.

Υπόθεση C-122/23 Ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων – Ετήσιος κύκλος εργασιών – Διαφορετική μεταχείριση μεταξύ υποκειμένων στον φόρο – Εθνική ρύθμιση περί υπαγωγής σε ΦΠΑ προσώπου που καταθέτει εκπρόθεσμη αίτηση εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ – Τιμωρητικός χαρακτήρας

 


 • Τα νέα webinars του κόμβου

 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι αλλαγές από 1.1.2024 για νομικά και φυσικά πρόσωπα [Επαναληπτικό μετά την έκδοση της Ε. 2024/2024]

 

 • Λοιπά και διάφορα και όχι αδιάφορα

Οι δημόσιες συμβάσεις για τις υπηρεσίες λογιστή το 1ο τρίμηνο του 2024

Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

Δικηγόροι: Σύσταση Επιτροπής για υποβολή αναφορών νόμου 4557/2018 (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος)  [ Εμείς τί κάνουμε;]

 Γενικός Εισαγγελέας Medina: Το Δικαστήριο πρέπει να ακυρώσει την απόφαση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε παράνομες φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax rulings» σε ορισμένους πολυεθνικούς ομίλους μεταξύ 2013 και 2018

ΓΓΑ/9935/05-04-2024 Καθορισμός για το έτος 2024 των ειδικότερων στοιχείων και των λεπτομερειών α) για την αίτηση εγγραφής αθλητικού σωματείου με ειδική αθλητική αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α' 148), σε συνδυασμό με το άρθρο 18 του ν. 5085/2024 (Α' 17), β) για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, καθώς και γ) για τον έλεγχο της αίτησης εγγραφής ή/και επικαιροποίησης [ Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων - Όλες οι λεπτομέρειες εγγραφής για το 2024 ]

7176/08-04-2024 Καθορισμός των ειδικότερων θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία και την υλοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

Η νέα σύνθεση του ΣΛΟΤ [Ευχόμαστε καλή θητεία στη νέα σύνθεση του ΣΛΟΤ].

 

 • Κλαδικά και δικά μας


 

Την Παρασκευή, 12/4/2024, όπως ανέφερα και στην αρχή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο υπ. Οικονομικών μετά από κάλεσμα της ΕΦΕΕΑ. Οι σύλλογοι απ΄όλη την Ελλάδα δήλωσαν τη συμπαράστασή τους (σ.σ. δεν τους απαριθμώ όλους, υπάρχουν οι σχετικές αναρτήσεις στις προηγούμενες ημέρες).

Η συνέντευξη τύπου της ΕΦΕΕΑ για τα προβλήματα του κλάδου

Συνάντηση ΟΕΕ με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα μεταφοράς καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τροποποιητικού πίνακα αποδοχών (ΕΡΓΑΝΗ-Ε4)

 

 

Επίλογος

 • «Τώρα πια μιλάμε χωρίς αυταπάτες, χωρίς ηθικολογικές προκαταλήψεις, χωρίς καμιά επιταγή άνωθεν ευθύνης — για μια σκέτη αξιοπρέπεια. Στην οριζοντίωση της εποχής μας να κρατήσουμε όρθιες ισχνές καλαμιές. Είναι ο πιο αχάριστος και συγχρόνως γελοίος —για τους άλλους— αγώνας, γιατί είναι δύσκολο να φανταστείς τον Δον Κιχώτη ψύχραιμο, υπολογιστικό, χωρίς αισθηματολογίες, να γνωρίζει ότι οι ανεμόμυλοι είναι πραγματικοί και μολαταύτα να τους πολεμά. Μιλάμε χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς μίσος, χωρίς καν μαχητικότητα. Επαρχιακοί θεατρίνοι μπροστά σε μιαν άδεια αίθουσα χωρίς χειροκροτήματα.
  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος: ο πειρασμός της έπαρσης, της περιφρόνησης των πρώην φίλων, των επιδεικτικών χειρονομιών αηδίας.
  Η μάχη να δίνεται μετά την αηδία και την επίγνωση της ματαιότητας — μη συναντηθείς σε καμιά παρακαμπτήριο μαζί τους».
  Μανόλης Αναγνωστάκης

   

Και για να αλλάξουμε τόνο. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας στη χώρα μας, τα έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Σε λίγα χρόνια θα δούμε και τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
 

 Υ.Γ. Για τον Γιάννη Φέρτη που έφυγε χθες από τη ζωή...Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης