Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Πιτσιλής: Σε λίγες μέρες οι τεχνικές προδιαγραφές για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

11 Απρίλιου 2024 Σχόλια
Γ. Πιτσιλής: Σε λίγες μέρες οι τεχνικές προδιαγραφές για το ψηφιακό δελτίο αποστολής
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • «Το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές»

Δελτίο Τύπου - Δελφοί, 10 Απριλίου 2024

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
 
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΑΔΕ να κάνει όλο και πιο ψηφιακή την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους. «Όταν σχεδιάζουμε μια πλατφόρμα δεν μεταφέρουμε όσα γίνονται στο χαρτί σε ψηφιακό περιβάλλον. Φροντίζουμε πρώτα να πετάξουμε τα περιττά, εξήγησε ο κ. Πιτσιλής φέρνοντας το παράδειγμα των ψηφιακών δηλώσεων στο MyProperty, για την ακίνητη περιουσία. «Εκεί από το 2022 στο 2023 σημειώθηκε αύξηση δηλώσεων κατά 72%. Ενώ το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές», είπε ο κ. Πιτσιλής.
 
Ο κ. Πιτσιλής εξήγησε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData -η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών- στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, υπάρχει και η ανάγκη της συνειδητοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα και περιπτώσεις φοροδιαφυγής».
 
Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την καθιέρωση των ψηφιακών δελτίων αποστολής, για τα οποία σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι τεχνικές προδιαγραφές. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα όπως τα καύσιμα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γίνονται πιο αυστηροί. «Θέλουμε να διώξουμε από την αγορά όσους λειτουργούν αθέμιτα και ως προς τον ανταγωνισμό αλλά και βλαπτικά για το κράτος», τόνισε.
 
Σε ερώτηση για το κενό ΦΠΑ έκανε λόγο για «10%» σε σχέση με έως και 30% λίγα χρόνια πριν. Όσον αφορά το ζήτημα των «μπλοκαρισμένων ρυθμίσεων» ο κ. Πιτσιλής είπε πως «θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο, με άλλες προϋποθέσεις».
 
«Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες των πολιτών, όχι αντίπαλοι και για αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας» τόνισε ο κ. Πιτσιλής καταλήγοντας πως «πρέπει να υπάρξει και θεσμικός αυτοπεριορισμός των ελέγχων. Ένας έλεγχος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποδοχής του αποτελέσματος του ελέγχου που θα προσφέρει τη δυνατότητα έκπτωσης στον ελεγχόμενο».Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης