Καθιερώνεται η αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών .

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Δεκέμβριος 2010
Taxheaven.gr

Η «ΤΣΙΜΠΙΔΑ» της εφορίας θα μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε άλλη κοινοτική χώρα, με την οδηγία που υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των «27» με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε., στην αρχή με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών και στη συνέχεια με αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών.

Η οδηγία υιοθετήθηκε από το ECOFIN μετά από μακρόχρονες σκληρές διαπραγματεύσεις λόγω των επιφυλάξεων του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα αρχίσει ήδη από το 2011. Μέχρι σήμερα οι ανταλλαγές πληροφοριών δεν γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά βάσει των εν ισχύι διακρατικών συμφωνιών.

Με βάση τις διατάξεις της οδηγίας, ο φορολογικός κλοιός σε ευρωπαϊκό επόπεδο θα γίνει ακόμη πιο σφικτός από το 2015. Και αυτό διότι προβλέπεται αυτόματη πρόσβαση των φορολογικών αρχών μιας χώρας σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων και κεφαλαίων των πολιτών: μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα από ιδιοκτησία ακινήτων, μισθοί των εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων, μερίσματα, υπεραξίες, δικαιώματα (royalties) ή ορισμένα προϊόντα ασφάλειας ζωής.

Οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας, λοιπόν, θα έχουν π.χ. τη δυνατότητα να έχουν αυτόματη πρόσβαση στα στοιχεία ενός Eλληνα υπηκόου που κατοικεί στο Βέλγιο και να ενημερώνονται σε λίγα λεπτά για κάθε λεπτομέρεια του φορολογικού φακέλου του.

Το 2017 οι υπουργοί θα εξετάσουν την επέκταση των προαναφερθεισών κατηγοριών.

Πηγή: Express.gr