Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συναίνεση για το μνημόνιο ζητεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν

8 Δεκέμβριου 2010
ΠΟΛΙΤΙΚΗ και κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του μνημονίου ζήτησε από τα κόμματα και τον ελληνικό λαό ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν απευθυνόμενος στους Eλληνες βουλευτές.

Στην ομιλία του ενώπιον της Eπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στρος-Καν ήταν σαφής ως προς την αυστηρή τήρηση του προγράμματος: «Oσο πιο διευρυμένη η στήριξη στο πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο».

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη «συνταγή» του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των μισθών, λέγοντας πως πρέπει «να ευθυγραμμιστούν τα ημερομίσθια με την παραγωγικότητα», καθώς τα τελευταία χρόνια η ανταγωνιστικότητα μειώθηκε κατά 25%, ενώ υπήρχε διαφορά στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να διορθωθεί.

Επιπλέον εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για την επιμήκυνση του δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά το ΔΝΤ μπορούμε να κάνουμε την επιμήκυνση χωρίς να θέσουμε νέους όρους, ώστε να διευκολυνθείτε». Eκρινε ότι είναι επαρκές το ποσό του δανείου αν δεν εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση, ενώ προσδιόρισε πως η ανάπτυξη θα αποκατασταθεί προς το τέλος του 2011 - αρχές 2012.

Στην ομιλία του δεν απέφυγε τις πολιτικές αναφορές, λέγοντας πως «το ΔΝΤ έχει εντυπωσιαστεί από τα όσα έχετε πετύχει» και ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά». Aφησε αιχμές για τη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «είναι πολιτική επιλογή το αν θα επικροτήσει ή επικρίνει, όμως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, οπότε πρέπει να αποφασίσει κανείς με τίνος το μέρος θα ταχθεί». Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει αρνητικά το γεγονός της καθυστέρησης που υπήρχε από την ελληνική πλευρά να καταφύγει στο ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει νωρίτερα τη βοήθεια και ότι τον Μάιο ήμασταν στο χείλος του γκρεμού.

Ακόμη, υπερασπίστηκε με πάθος το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, δηλώνοντας «πεπεισμένος, σίγουρος και αισιόδοξος» ότι θα πετύχει. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναγνωρίσει λάθη που έχει κάνει το ΔΝΤ στο παρελθόν, από τα οποία διδάχτηκε

Ο κ. Στρος-Καν δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός των διαδηλώσεων έξω από το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «είναι προφανές πως ο λαός είναι δυσαρεστημένος, και εγώ αν ήμουν Eλληνας μπορεί να ήμουν στους δρόμους, ο καθένας όμως πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Σημειώνεται ότι την ομιλία του επικεφαλής του ΔΝΤ παρακολούθησαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ενώ απουσίαζαν εκείνοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης