Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ειδικός ρόλος στις τράπεζες με τον νέο επενδυτικό νόμο

7 Δεκέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Τα αναπτυξιακά προγράμματα θα εγκρίνονται πλέον πρώτα από τα πιστωτικά ιδρύματα
         
Οι τράπεζες θα διαδραματίζουν σημαντικό ως ρυθμιστικό ρόλο στον νέο επενδυτικό νόμο που παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης ενός επιχειρηματία στον νέο νόμο, αφού το αναπτυξιακό- επενδυτικό πρόγραμμά του θα εγκρίνεται πρώτα από τράπεζα και εν συνεχεία με το εγκριτικό πλαίσιο της τράπεζας θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον επενδυτικό νόμο.

Επίσης η επιδότηση του επιτοκίου για μια επένδυση θα γίνεται ως εξής: για κάθε επένδυση η τράπεζα θα καταβάλλει τα δύο τρίτα του ποσού («δύο από τα τρία ευρώ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του υπουργού) με κανονικό επιτόκιο χορήγησης, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα καταβάλλεται από το Δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ με μηδενικό επιτόκιο. Συνεπώς το συνολικό ποσόν του δανείου που θα λαμβάνει ο εντασσόμενος στον επενδυτικό νόμο θα είναι κατά 33% καθαρά επιχορηγούμενο κατεβάζοντας και τον μέσο όρο του επιτοκίου συνολικά.

Κατά τα άλλα, τα φορολογικά κίνητρα θα είναι πολύ ισχυρά και θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την απευθείας επιχορήγηση σε ρευστό στις επιχειρήσεις. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν ως και εξαετή διάρκεια, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, να διαρκούν ακόμη περισσότερο. Να σημειωθεί ότι κάθε επιλέξιμη δαπάνη που θα μπαίνει στον επενδυτικό από μια επιχείρηση θα μπορεί να έχει δικό της «φοροαπαλλακτικό» καθεστώς ανάλογα με τον χαρακτήρα της.

Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «τομή για την ανάπτυξη της χώρας» τον νέο επενδυτικό νόμο και ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα».

Πηγή Το Βήμα




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης