Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Αληθινά ψέματα

Το σχόλιο της Δευτέρας - Αληθινά ψέματα
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 20 λεπτά

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα, καλή εβδομάδα καλό μήνα.

Πρωταπριλιά σήμερα και θεωρώ ότι θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με όσα θα διαβάσετε ή θα ακούσετε. Αν και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, θα έπρεπε να είσαστε/είμαστε το ίδιο επιφυλακτικοί και όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, μιας και τα fake news που δημοσιεύονται καθημερινά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται συνήθως την 1η του Απρίλη. Εκτός όμως από την ποσοτική διαφορά, υπάρχει και ποιοτική διαφορά στα ψέματα που λέγονται την πρωταπριλιά σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες, και αυτή έγκειται στο ότι τα ψέματα της Πρωταπριλιάς αποκαλύπτονται πάντα στο τέλος της ημέρας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τα οποία απλά χάνονται στη λήθη.

Ακολουθεί κουίζ με ψέματα που έχουν ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα  —είτε επιτηδευμένα είτε από άγνοια— και τα οποία δεν έχουν σχέση φυσικά με την πρωταπριλιά.

❶  Ποιος είπε ότι η δήλωση ΦΠΑ θα «κλειδώσει» μόνο όταν η ΑΑΔΕ θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχει η πλατφόρμα myDATA;
α) Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος (το προσκλητήριο...)  β) ο Μέγα Αλέξανδρος ή  γ) Ο υφυπουργός Οικονομικών

❷  Ποιος είπε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των pos με τις ΦΗΜ;
α) Ο Μάρκος Σεφερλής  β) Ο Υπουργός Οικονομικών γ) Ο ΣΚΟΥΜΠΙ ΣΚΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ

  Ποιος είπε στην εκπομπή των αταίριαστων (ΣΚΑΙ) ότι αν ο ΚΑΔ ενός επαγγελματία εντάσσεται στην απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή pos, τότε ακόμα και εάν δεν έχει καθόλου λιανικές συναλλαγές θα πρέπει να εγκαταστήσει pos αλλιώς εάν θέλει να μην εγκαταστήσει θα πρέπει να αλλάξει τον ΚΑΔ;
α) Ο Πέτρος Γαιτάνος β) Ο Αλέξης Κούγιας  β) Ο Όμηρος Τσάπαλος

  Ποιος είπε στη Βουλή ότι η Ιταλία και η Γαλλία έχουν παρόμοια καθεστώτα με αυτό που θεσπίστηκε για το ελάχιστο εισόδημα (τεκμαρτό) των ατομικών επιχειρήσεων (νόμος 5073/2023);
α) Η Ζ. Κωνσταντοπούλου β) Ο Κ.Χατζηδάκης  γ) Η Πέγκυ Ζήνα

Μπορείτε να απαντήσετε (ή να μην απαντήσετε) μέσα από τα σχόλια στο τέλος του σημερινού σχολίου.

Αφήνω τα ψέματα για να πάω στις μισές αλήθειες. Την περασμένη εβδομάδα σε εκπομπή  της ΠΑΕΛΟ σχετικά με τα myDATA, o υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε : «σιγά σιγά βλέπουμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το όριο του 30%, όμως δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε μέχρι να δούμε και την υποβολή των απλογραφικών για να πάρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θα παρακαλούσα να προχωρήσετε όσο μπορείτε στην μείωση των διαφορών όσο γίνεται περισσότερο αυτούς τους μήνες μέχρι και την δήλωση των απλογραφικών του Απριλίου, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του πόσο μπορεί να συμπιέσει τα ζητήματα που έχει η αγορά ώστε να μας μείνει ως ζήτημα τα προβλήματα της ΑΑΔΕ και τα οποία έχουμε βάλει πλάνο να λυθούν (τα πιο πιεστικά νωρίτερα) ως το τέλος του έτους και με αυτόν το τρόπο να μπορέσουμε να μειώσουμε τις ευελιξίες οι οποίες όταν το σύστημα λειτουργεί μια χαρά δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Αυτό έγινε (και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους) με μεγάλη προσπάθεια από τον λογιστικό κλάδο συνολικά, δεν μπορούσε να γίνει χωρίς μια αναδοχή από μεριά σας παραπάνω δουλειάς, διπλών ελέγχων, κ.λπ., θεωρώ ότι σιγά σιγά θα δείτε να μειώνονται οι υποχρεώσεις, ένα πρώτο δείγμα θα το δείτε στον νέο ΚΦΔ ο οποίος θα κατατεθεί για διαβούλευση μετά συζήτηση της πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση με τη διάταξη που ορίζει ότι τα απλογραφικά βιβλία δεν θα υπάρχει η υποχρέωση προσκόμισης των βιβλίων σε περίπτωση ελέγχου εφόσον διαβιβάζονται στο mydata. Σιγά σιγά θα βλέπουμε τις βελτιώσεις, ακόμα είμαστε όμως στο στάδιο το ανηφορικό του δρόμου που έχουμε μπροστά μας».

Ο Υφυπουργός πρόσθεσε επίσης όλα αυτά που γίνονται σε σχέση με το myDATA και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, έχουν σκοπό να κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη, αλλά και να μειώσουν τη φοροδιαφυγή. Ποια φοροδιαφυγή όμως; Αυτή που δημιουργείται όταν ο επιχειρηματίας μας πιέζει να δηλώσουμε κάτι που δεν είναι πραγματικό, ενώ τώρα με τα mydata θα μπορούμε να του πούμε ότι αυτό δεν γίνεται και δεν μπορείς να δηλώνεις ό,τι θέλεις. Έτσι θα απελευθερωθούμε και εμείς οι λογιστές από αυτή την πίεση η οποία μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ ασφυκτική από την πλευρά των επιχειρηματιών.
Ομολογώ ότι δεν είχα δει τα οφέλη της λειτουργίας της πλατφόρμας ποτέ από αυτή τη «σκοπιά». Δεν ξέρω επίσης εάν και ο κος Κασσελάκης που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θητεία του, τα είδε και αυτός από την "σκοπιά" αυτή ή δεν πρόλαβε καθόλου να φυλάξει... Αυτό που μπορώ να φανταστώ, είναι ότι το σύστημα του κλειδώματος της δήλωσης ΦΠΑ θα «δοκιμαστεί» στο τέλος Απριλίου (με τις δηλώσεις των απλογραφικών) και τότε θα τελειώσουν τα ψέματα για όλους. Εγώ πάντως από τον Φεβρουάριο, ξεκινάω την προετοιμασία της δήλωσης ΦΠΑ αρκετά πιο νωρίς από ότι συνήθιζα τα προηγούμενα χρόνια για να αποφύγω ενδεχόμενο «ατύχημα».


Στο τέλος Απριλίου όμως δεν θα έχουμε μόνο τις δηλώσεις ΦΠΑ. Λογικά θα έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία  και η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος. Για την ακριβή ημερομηνία «ανοίγματος» σας έχω νέα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας (ειδικός εκ του ονόματός του στις προβλέψεις), μας αποκάλυψε ότι οι δηλώσεις  θα "ανοίξουν" κάπου εκεί γύρω στις 10 με 15 Απριλίου. Να θυμίσω ότι ο Καζαμίας που είχαμε δημοσιεύσει στην αρχή του χρόνου είχε πρόβλεψη για το άνοιγμα των δηλώσεων στις 15 Απριλίου:

 • ✔ Στις 15 Απριλίου ανακοινώνεται το άνοιγμα των Δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και φυσικών οντοτήτων (το ίδιο δηλαδή), το οποίο άνοιγμα ισχύει αναδρομικά από 1/3/2024 και συνεπώς ο Χρόνος έναρξης για τυπικούς καθαρά λόγους θα μετράει από τότε.
  Ο υφυπουργός οικονομικών ανακοινώνει ότι όσες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων δεν τροποποιηθούν ή δεν συμπληρωθούν με άλλα στοιχεία μέχρι τις 30.6.2023 και ώρα 21.50 μμ, θα μπορούν να τροποποιηθούν και μετά από αυτή την ημερομηνία και ώρα. Κανένας φυσικά δεν κατάλαβε γιατί έγινε αυτή η δήλωση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω κάτι παραπάνω για το θέμα, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι οι δηλώσεις δεν θα ανοίξουν στο τέλος Μαρτίου όπως πολλά fake news μας είχαν βομβαρδίσει το τελευταίο τρίμηνο. H Αλήθεια είναι, ότι τουλάχιστον τα μισά από τα ψέματα που μας λένε, δεν είναι αλήθεια, για τα υπόλοιπα δηλώνω άγνοια.


Σημαντικά θέματα εβδομάδος


 Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΦΔ

 • Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΦΔ ο οποίος θα αντικαταστήσει τον πρόσφατο νόμο 4987/2022,  γιατί προφανώς δεν βρίσκαμε τι άλλο να βάλουμε στο ταμείο ανάκαμψης. Μόνο στην Ελλάδα, στο Τουβαλού και στη νήσο του Πάσχα είναι δυνατόν να υπάρχουν σε ισχύ τρεις διαφορετικοί νόμοι για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο σε διάστημα 2 ετών (παρά κάτι), (Οκτώβριος 2022 - 4174/2013, Νοέμβριος 2022,  4987/2022 και Απρίλιος 2024 ο νέος νόμος που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση).

  Οι βασικές αλλαγές που θα έχει ο νέος ΚΦΔ σε σχέση με τον προηγούμενο, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που τέθηκε στη διαβούλευση, είναι οι ακόλουθες :

  ? Αυτόματη οριστικοποίηση δηλώσεων.
  Η φορολογική δήλωση προ-συμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (δείτε ανάλυση παρακάτω) (άρθρο 36).

  ☠ Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων.
  Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με το απλογραφικό σύστημα απαλλάσσονται από την προσκόμιση βιβλίων στην φορολογική διοίκηση, αν έχουν διαβιβάσει το σύνολο των πληροφοριών για έσοδα και δαπάνες μέσω του συστήματος «myData» (άρθρο 14).

  ☯ Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες (άρθρο 14).

  ? Προβλέπεται ότι ο φορολογικός έλεγχος διαρκεί έως ένα (1) έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.
  Δυνατότητα παράτασης υπάρχει, μετά από αίτημα του ελεγκτή, για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών, αν η ελεγκτική διαδικασία έχει εκκινήσει εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Σε περιπτώσεις που ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονικού διαστήματος των προηγούμενων εδαφίων, επιτρέπεται περαιτέρω παράταση για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου (άρθρο 28).

  Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την κοινοποίηση πράξεων και λοιπών εγγράφων.
  Η κοινοποίηση θα γίνεται καταρχήν με ψηφιακό τρόπο. Η αξιολογούμενη διάταξη προσδιορίζει τα βασικά στοιχεία της κοινοποίησης (κοινοποίηση σε λογαριασμό αποδέκτη μαζί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), καθώς και τη δυνατότητα ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής στις περιπτώσεις μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης (άρθρο 5).

  ☯ Παραγραφή.
  Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο (άρθρο 37).

  ? Ταχύτερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.
  Ορίζονται τα σχετικά με τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις κατά το παρελθόν. Επίσης, ρυθμίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση ενημερότητας σε όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να αρνηθεί, κατ' εξαίρεση, τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας σε περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να ενημερώνει εγγράφως τον φορολογούμενο κατόπιν αιτήματός του σχετικά με τις εκκρεμείς φορολογικές οφειλές (άρθρο 12).

  Πρόστιμα:

  - Προβλέπονται σε ενιαίο άρθρο οι περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα που αφορούν τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, καθώς και η παράβαση της παράλειψης χορήγησης στοιχείων που ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση, με τις αντίστοιχες κυρώσεις γι' αυτές (άρθρο 53).

  -Το νέο άρθρο 54 περιέχει τις διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης (πρώην άρθρο 58).

  -Στο άρθρο 55 (από 56)  παραμένουν ίδια τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς/ατελούς υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα και δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο, ανάλογα με την κατηγορία του τηρούμενου λογιστικού συστήματος.

  -Το άρθρο 56 περιέχει τις κυρώσεις εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς/ατελούς υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα και δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο, ανάλογα με την κατηγορία του τηρούμενου λογιστικού συστήματος (πρώην άρθρο 56α του ΚΦΔ) .

  - Το νέο άρθρο 57 περιέχει τις κυρώσεις για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την απεικόνιση των οικονομικών συναλλαγών σε πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο, κατά παράβαση της σχετικής υποχρέωσής του, δεν τηρεί αξιόπιστο λογιστικό σύστημα και κατάλληλα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία. Οι κυρώσεις αυτές προβλέπονταν στο άρθρο 54Ε του ΚΦΔ.

  - Τα πρόστιμα mydata προβλέπονται πλέον στο νέο άρθρο 58 χωρίς αλλαγές (άρθρο 54ΙΓ του ΚΦΔ) , ενώ εδώ ενοποιούνται και οι τα πρόστιμα για την μη διαβίβαση στο e-send (άρθρο 54Η).

  και τέλος : Μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζουν την οφειλή – Δείτε τη νέα διάταξη του ΚΦΔ (μία πρόταση που έγινε δεκτή)

 

 Η διάταξη για την αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων

 • Μια από τις αλλαγές που ανέφερα πιο πάνω, είναι και αυτή για την αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων.
  Η διάταξη αυτή θα αφορά φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις και θα ισχύσει πιλοτικά για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος (για τα εισοδήματα δηλαδή του φορολογικού έτους 2023).
  Προφανώς εάν κάποιος φορολογούμενος από αυτούς θέλει να διορθώσει κάτι θα μπορεί να το κάνει, αλλά μετά θα πρέπει να γίνει υποβολή της δήλωσης και δεν θα οριστικοποιείται αυτή αυτόματα από την ΑΑΔΕ.  Σε σχέση με τα στοιχεία που θα είναι προ-συμπληρωμένα το μόνο που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι οι τόκοι εάν υπάρχουν 2 δικαιούχοι αυτοί θα προ-συμπληρωθούν δια δύο.


  Η διάταξη στον ΚΦΔ (παρ.4 άρθρου 36) αναφέρει :
  Ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται και με φορολογική δήλωση που έχει προ-συμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

 

 Πρόστιμα mydata

 • Να ξεκαθαρίσω κάτι. Για το 2021 έχουν θεσπιστεί πρόστιμα με την απόφαση Α.1038/2022. Για το 2022 και το 2023 δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ο μόνος τρόπος για να επιβληθούν πρόστιμα στο μέλλον για τα 2 αυτά έτη, είναι να αποφασίσει  η ΑΑΔΕ να θέσει νέες προθεσμίες για την διαβίβαση των συναλλαγών των ετών αυτών (π.χ. μέχρι το τέλος του 2024) και τότε να θεσπίσει πρόστιμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση από τη στιγμή που οι προθεσμίες έχουν λήξει δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα αναδρομικά.
  Για το 2024 τα πράγματα είναι πιο απλά. Τα πρόστιμα έχουν θεσμοθετηθεί μεν, δεν έχουν ενεργοποιηθεί δε. Όταν το υπ.Οικ. αποφασίσει να τα ενεργοποιήσει να είστε σίγουροι ότι θα το μάθει μέχρι και η κ..... Μαρία (λογοκρίθηκε).
   


 Νέος κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου 2024

 • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα οκτακόσια τριάντα ευρώ (830,00 €).
  β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε τριάντα επτά ευρώ και επτά λεπτά (37,07 €).

  Η Απόφαση     → 25058/29.3.2024

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας


 Ψηφιακή κάρτα - Από 1η Ιουλίου οι κυρώσεις για λιανεμπόριο και βιομηχανία

 Πλατφόρμα «Know Your Business («eGov-KYB») για τα μέτρα αυξημένης και συνήθους δέουσας επιμέλειας νομικών προσώπων

 • Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται πλατφόρμα με την ονομασία «Know Your Business («eGov-KYB»), για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων των νομικών προσώπων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άρθρων 13 και 16 του ν. 4557/2018 (Α' 139), περί των μέτρων αυξημένης και συνήθους δέουσας επιμέλειας
  Μέσω της ανωτέρω πλατφόρμας κάθε φυσικό πρόσωπο, ως νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου, μπορεί να αιτείται την άντληση συγκεκριμένων δεδομένων του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί από τα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και τη διαβίβαση αυτών στα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της επιλογής του, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.


 Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας

 • Βάσει της Απόφασης ΠΟΛ.1061/2018 (ΦΕΚ Β 1167), οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων που λήγουν στις ορισθείσες ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών (29/3/2024 και 1/4/2024 - Καθολικό Πάσχα) παρατείνονται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή μέχρι και τις 2 Απριλίου 2024.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο  briefing της εβδομάδας

 

 Έκπτωση 3% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου ακόμα και μετά από πιθανή παράταση

 •  Η έκπτωση 3% θα ισχύσει και σε περίπτωση παράτασης της δήλωσης εισοδήματος (μετά την 31η Ιουλίου). Μέχρι τότε έχουμε δρόμο ακόμη. Μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος με τις διατάξεις που είναι απαραίτητες και για το άνοιγμα των δηλώσεων.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο  briefing της εβδομάδας

 

 Αλλαγές από 1.1.2025 στο ΦΠΑ - Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν το όριο εξαίρεσης των μικρών επιχειρήσεων

 • Από 1.1.2025 τα κράτη μέλη της Ε.Ε.θα καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το ποσό των 85 000 EUR, και δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν αίτημα στην Ε.Ε.

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο  briefing της εβδομάδας


 

■ Briefing


Το briefing της εβδομάδας - Πρόστιμα myDATA, προθεσμίες διασύνδεσης POS, ψηφιακή κάρτα, κατώτατος μισθός κ.ά. (29.03.2024) - Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε. Κάτι γκρινιάρηδες μιλάνε συνήθως...
 

 

Είπαν :  Οι πολιτικοί είναι τόσο ψεύτες που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ούτε το αντίθετο απ' αυτά που λένε.

 
 

Επισημάνσεις - αρθρογραφία - ΔΕΔ


Υποβολή χωριστής δήλωσης από το σύζυγο και μη δυνατότητα επίκλησης δικών του κεφαλαίων για την κάλυψη τεκμηρίων

Άρθρα Πρακτορεία ταξιδίων

Εξόφληση δαπάνης από λογαριασμό τρίτου - Πληρωμή τιμολογίου μέσω POS - Φορολογική μεταχείριση εσόδων από πώληση λογισμικού

Άρθρα Η προκαταβολή μισθωμάτων δεν χαρτοσημαίνεται
 
 

Εργατικά Ασφαλιστικά


ΕΡΓΑΝΗ: Διευκρινίσεις αυθεντικοποίησης για χρήση Υπηρεσιών Διαλειτουργικότητας - Web API (Services API)

Έως τις 05.04 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση εργασίας

Διευκρινίσεις υπολογισμού χρόνου υπηρεσίας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο και αναγνώριση ως χρόνου πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Η Απόφαση     → 434120/22-03-2024

ΤΕΚΑ: Καθορισμός για το 2024 του ύψους κρατήσεων για σχηματισμό αποθεματικού λειτουργίας. Η Απόφαση     →20269/12-03-2024

 

Είπαν :  Αν έπρεπε να λέμε πάντα την αλήθεια στους πελάτες, δεν θα υπήρχε το εμπόριο.

 


Τα νέα της ΑΑΔΕ136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών ΑΑΔΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η Απόφαση     → Δ. ΟΡΓ. Α 1033667 ΕΞ 2024

Φορολοταρία: 28η Δημόσια Κλήρωση για συναλλαγές Φεβρουαρίου

Αγρότες ειδικού καθεστώτος: Νέα έκδοση για το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ

myAADEapp: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής

Ανακαθορισμός επιχειρησιακών στόχων, δομής και αρμοδιοτήτων και μετονομασία Υπηρεσιών και Γραφείων - Τροποποίηση της Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020 . Η Απόφαση     → Δ. ΟΡΓ. Α 1036330 ΕΞ 2024

Δ. ΟΡΓ. Α 1033714 ΕΞ 19-03-2024 Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1065199 ΕΞ 2022/20-07-2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής «Με εντολή Διοικητή» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης.» (Β’ 3886)

 

Είπα(ν) :  Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι λένε ψέματα;

 

 

Κλαδικά


ΕΦΕΕΑ: «Καλούμε τις ενώσεις όλης της χώρας και κάθε συνάδελφο στη σύσκεψη που οργανώνει η ένωσή μας»

ΕΦΕΕ Ν. Ευβοίας: Συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της ΕΦΕΕΑ το Σάββατο 30 Μαρτίου

ΛΣΑ: «Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο ας ταρακουνήσει τον εαυτό του» - Σωκράτης

Ένωση λογιστών Χίου: Απάντηση στο κάλεσμα της ΕΦΕΕΑ


 

ΣτΕ - ΔΕΕ -Α.Π.


ΣτΕ 907/2023 Χρόνος κτήσης εισοδήματος για έκτακτα αποθεματικά που εγκρίθηκαν από την τακτική γενική συνέλευση έστω κι εάν αυτά είχαν διανεμηθεί με έκτακτη (κατά το νόμο 2190/1920)

ΣτΕ 188/2024 Η εισφορά για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας δεν συνιστά φόρο - Η θέσπιση της εισφοράς δεν αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1 του Συντάγματος και 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ

ΣτΕ 148/2024 Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

 

Είπαν :  Η αλήθεια υπάρχει, το ψέμα εφευρίσκεται.

 

Λοιπά ενδιαφέροντα


ΕΣΕΕ: Αίτημα παράτασης για τη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών

Τουρισμός για όλους 2024: Παράταση υποβολής αιτήσεων

Δεν υφίσταται κώλυμα στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό από τουριστικά γραφεία

Ευρ. Εισαγγελία: Έρευνα σε χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία για απάτη επιδοτήσεων Covid-19

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης

«Εξοικονομώ-Επιχειρώντας»: Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για τα Προγράμματα της Δράσης

Vouchers ψηφιακών συναλλαγών: Διαδικασία έκδοσης για δικαιούχους

ΑΚΙΟΕ: «Δέουσα επιμέλεια-Υποχρεώσεις και ευθύνες εξωτερικών λογιστών-φοροτεχνικών (υπηρεσία προς πώληση...)»

Κρατική Αρωγή: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών μεταβολής περιουσιακής κατάστασης για τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023

Έλεγχοι ΣΔΟΕ: Πραγματικοί δικαιούχοι, εικονικές εταιρείες και αδήλωτη εργασία

 

Είπα(ν):  Η αλήθεια είναι γυμνή, γιαυτό σπάνια "εμφανίζεται".

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

 

  Μέτρα δέουσας επιμέλειας από εταιρείες πετρελαιοειδών και διυλιστήρια σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων

 • Με την απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τα πρόσωπα των άρθρων 5 και 6 του ν. 3054/2002  κατά τη διάθεση και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων στα Πρατήρια Καυσίμων, του τρόπου διαπίστωσης των παραβάσεων, των αρμόδιων Υπηρεσιών, του χρόνου, του τρόπου και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης των παραβατών και των κυρώσεων, κατ' εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 78Α του ν. 2960/2001.

  Οι υπόχρεοι σε τήρηση μέτρων δέουσας επιμέλειας νομικά πρόσωπα, τηρούν, υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή ή έντυπη όσα στοιχεία δεν διατίθενται ψηφιακά, επικαιροποιημένο αρχείο με στοιχεία φορολογικού μητρώου των Πρατηρίων Καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται και προμηθεύουν ενεργειακά προϊόντα.

  Η απόφαση   → Α.1046/2024

 

  Οι υποχρεώσεις των παρόχων πληρωμών και η αποστολή δεδομένων στην ΔΥΠΗΔΕΔ για τις διασυνοριακές πληρωμές

 • Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία τήρησης και υποβολής δεδομένων πληρωμών από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 15Δ του ΚΦΔ.
  Οι πάροχοι σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του ΚΦΔ είναι
  :
  α) πιστωτικά ιδρύματα της περ. 1 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  β) ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4021/2011
  γ) γραφεία ταχυδρομικών επιταγών τα οποία εξουσιοδοτούνται να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών
  δ) ιδρύματα πληρωμών της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018,
  ε) τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία τυγχάνουν εξαίρεσης από ορισμένες υποχρεώσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366

  Οι πάροχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν αρχεία δεδομένων πληρωμών σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 15Δ του Κ.Φ.Δ., για διασυνοριακές πληρωμές. Μια πληρωμή θεωρείται διασυνοριακή όταν ο πληρωτής βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος και ο δικαιούχος βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος, σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα.

  Η απόφαση  → Α.1041/2024

 

  Κοινοποίηση καταλόγου χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια επενδυτικού χρυσού για το 2024

 • Με την εγκύκλιο κοινοποιείται ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 47 του Κώδικα Φ.Π.Α., με ισχύ για το έτος 2024 και υπενθυμίζεται η υποχρέωση των υποκείμενων στο φόρο, κάθε έτος, να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α' -Φ.Π.Α. της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας, κατάλογο των νομισμάτων που πώλησαν.

  Η απόφαση   → Ε.2021/2024

 

  Αυτόματη αποστολή άδειας παράδοσης στα εισαγωγικά καθεστώτα - Αυτόματη οριστικοποίηση διασαφήσεων εισαγωγής

 • Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την διαχείριση της άδειας παράδοσης εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί σε εισαγωγικό τελωνειακό καθεστώς με την υποβολή ΕΔΕ Εισαγωγής ή ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής Εισαγωγής.

  Η απόφαση   → Ε.2020/2024

 

Είπαν:  Κάπου-κάπου να λες την αλήθεια για να σε πιστεύουν όταν λες ψέματα.

 

Λοιπές αποφάσεις


  Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών - Τροποποίηση της Α 1018/2022. Η απόφαση  →Α.1043/2024

 Οι νέες διατάξεις του ν. 5095/2024: Τροποποιήσεις Αστικού Κώδικα και Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η οδηγία  → Ο.3016/2024

 Βιβλία καταχώρισης εισπρακτέων και επιστρεπτέων ποσών. Η απόφαση  →Α.1044/2024

 Ενίσχυση πληγέντων από πυρκαγιές 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στον Έβρο - 25048/2024 . Η απόφαση  →  25048/29.3.2024

 Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης - Η απόφαση με τις λεπτομέρειες για την κατάρτισή του . Η απόφαση  →  824/25/27-03-2024

 Αποζημίωση πλημμυροπαθών στα Τρίκαλα (πλημμύρες που εκδηλώθηκαν μεταξύ 4 και 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  →  24799/28-03-2024

 e-Άδειες: Παράταση προθεσμίας ψηφιοποίησης και υποχρεωτικής καταχώρησης στο ΠΣ των φυσικών φακέλων οικοδομικών αδειών . Η απόφαση  →  ΥΠΕΝ/ΓΡΓΓΧΣΑΠ/22519/1221/29-02-2024

 Αποζημίωση πυρόπληκτων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 . Η απόφαση  →  23205/22-03-2024

 Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας έως Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 . Η απόφαση  →  Δ1α/οικ. 17150/22-03-2024

 440643/26-03-2024 Ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών - Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και δόσεων ρυθμίσεων .
 


Το άφησα για το τέλος, ένα εργαλείο που δίνει αξία στη δουλειά μας:
Σε μια εποχή με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό τοπίο, ο ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού έχει εξελιχθεί πέραν του επιστημονικού πλαισίου της εργασίας του.
Ο λογιστής-φοροτεχνικός λαμβάνει τεράστια πρωτογενή πληροφορία από την επιχείρηση-πελάτη του, την επεξεργάζεται για λογαριασμό του κράτους και συνήθως δεν επιστρέφει τίποτα πίσω, έστω με μια απλοποιημένη και κατανοητή εικόνα report. Καλούμαστε λοιπόν να εξαργυρώσουμε την εμπειρία μας, τη διορατικότητά μας και τη γνώση της αγοράς σε ερμηνεία όλων αυτών των πληροφοριών, ώστε να παρέμβουμε καίρια, να εκπαιδεύσουμε τον επιχειρηματία, ακόμη και να θεσπίσουμε διαδικασίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιχείρησης, με σκοπό τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της.

Δείτε περισσότερα εδώ : Επαναπροσδιορίζοντας την αξία - Ο λογιστής-φοροτεχνικός σύμβουλος του αύριο


Καλή συνέχεια σε όλους και προσοχή στις αλήθειες που είναι ψέματα. Μην ξεχνάτε ότι η ορθολογική σκέψη και η γνώση, είναι τα εργαλεία που έχουμε για να μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα.

 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης