Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδος στις ξένες αγορές. Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

26 Μάρτιου 2024 Σχόλια
Άνοδος στις ξένες αγορές. Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στις 1.422,51 μονάδες (-0,19%) ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ξένες αγορές: Άνοδος σε Αμερική και Ευρώπη

Κατά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων οι δείκτες κινούνται ανοδικά, μετά από την χθεσινή υποχώρηση. Ο Dow Jones αυξάνονταν στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,12%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,29%, ο Nasdaq έχει άνοδο 0,48%. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,65%, ο γαλλικός CAC 0,34%, ο ιταλικός MIB 0,22% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,46%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 1.422 μονάδες (-0,19%) ο Γενικός Δείκτης

Στα ίδια επίπεδα σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης ολοκλήρωσε την ημέρα ο Γενικός Δείκτης αλλά οι πιέσεις στους επιμέρους κλάδους ήταν αυξημένες. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.422,51 μονάδες με (-0,19%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 136 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 ήταν ανοδικές και οι 67 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,38%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap (-1,02%).

Ανοδικά κινήθηκαν τα τρόφιμα - ποτά (2%) λόγω Coca Cola HBC που ξεπέρασε και τα 29 ευρώ και οι βιομηχανικές (0,49%) λόγω Cenergy. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,96%), τηλεπικοινωνιών (-1,17%), Πετρελαϊκών (-0,75%) και προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-0,54%). Ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω πολλών εκθέσεων, υποχώρησε κατά (-0,21%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Mυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Οι μετοχές αυτές πραγματοποίησαν το 65% περίπου των συνολικών συναλλαγών.

Η ελληνική καχεξία έρχεται σε αντίθεση βέβαια με τις ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη που κινούνται ανοδικά, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, όπως είναι σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος (εκλογές) σε ΗΠΑ και οι πολεμικές συγκρούσεις μέσα στην Ευρώπη.

Η «χρηματιστηριακή κόπωση» που έχει παρατηρηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι γιατί η ελληνική αγορά προεξόφλησε «πάρα πολλά και πολύ γρήγορα» με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει ‘βενζίνη’ για περαιτέρω άνοδο. Η μετριοπαθής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως το εμπόριο και η εστίαση), οι πολλές αντλήσεις κεφαλαίων (placements, α.μ.κ και εταιρικά ομόλογα) σε συνδυασμό με την μη αναβάθμιση από την Moody’s έχουν βαρύνει τις χρηματιστηριακές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εύκολα η υπέρβαση των 1.430 μονάδων Γενικού Δείκτη.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης