Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θέμα ολίγων ημερών είναι η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου

6 Δεκέμβριος 2010
  • Θέμα ολίγων ημερών είναι η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου, ο οποίος και αποτελεί τη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού, με νέο προσανατολισμό, όπως με κάθε ευκαιρία επισημαίνει στο επιχειρηματικό ακροατήριό του από το βήμα συνεδρίων ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.
Το νέο σχέδιο επενδυτικού νόμου συντάσσεται εξ αρχής από ομάδα εργασίας και δεν θα αποτελεί ένα «διορθωμένο» κείμενο επί του σχεδίου που είχε ετοιμάσει η προκάτοχός του υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Θα προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις, ενώ θα δίνει έμφαση σε δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας. Ο νόμος αυτός, το ΕΣΠΑ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα συμπράξουν το Δημόσιο και οι τράπεζες θα είναι οι άξονες για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από την ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου και όπως δηλώνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με κάθε ευκαιρία στο επιχειρηματικό ακροατήριό του από το βήμα συνεδρίων, «περιορίζοντας τις επιδοτήσεις και στηρίζοντας ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις γυρίζουμε ουσιαστικά την πλάτη στην Ελλάδα της ευκολίας και της στασιμότητας. Μέσα από σημαντικές φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και άλλα κίνητρα, φιλοδοξούμε να θέσουμε υγιείς βάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα της κρίσης, αλλά κυρίως για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Το νέο σχέδιο επενδυτικού νόμου - που είναι η μετεξέλιξη του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος λόγω συγκυριών άλλαξε προσανατολισμό και κατ' επέκταση και όνομα - θα παρουσιαστεί μέσα τις επόμενες ημέρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο νόμου, συντάσσεται εξ αρχής από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και δεν πρόκειται να αποτελεί ένα «διορθωμένο» κείμενο επί του σχεδίου που είχε ετοιμάσει η προκάτοχός του υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις, ενώ θα δίνει έμφαση σε δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας.

«Σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αλλάζει ένα καθεστώς δεκαετιών, βάζει στην άκρη τις άμετρες επιδοτήσεις και φέρνει στο επίκεντρο την οικονομία της γνώσης, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ, όπως τονίζει κάθε φορά στις ομιλίες του, ο νόμος αυτός σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα συμπράξουν το Δημόσιο με τράπεζες θα είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το υπουργείο για να πετύχει την αναθέρμανση της οικονομίας.


ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Για το ΕΣΠΑ γίνεται ήδη προσπάθεια επιτάχυνσης των απορροφήσεων, ενώ το 2011 αναμένεται και αναθεώρηση των προγραμμάτων και απλοποίηση των διαδικασιών όπου χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Οι αλλαγές στον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου λόγω μνημονίου, αναμένεται να αφορούν περικοπές κονδυλίων με πιθανότερο «θύμα» τις άμεσες επιδοτήσεις αλλά και στον περιορισμό των επιλέξιμων κλάδων (κατά πληροφορίες θα μείνουν εκτός τα φωτοβολταϊκά) και ως αντιστάθμισμα θα αυξηθούν τα φορολογικά κίνητρα. Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία συνενώσεων ομάδων (clusters).

Επιπλέον, το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση του προϋπολογισμού των προτάσεων που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό, σε αντίθεση με το σχέδιο που πέρασε από τη διαβούλευση που προέβλεπε ότι ο προϋπολογισμός της ελάχιστης επένδυσης καθορίζεται στα 200.000 ευρώ, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ένταξη επιχειρήσεων που θα αναλάβουν δεσμεύσεις για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κοίταξε με λεπτομέρεια τις προτάσεις των φορέων στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού - επενδυτικού νόμου και με δεδομένο ότι το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά θέλει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις να είναι ουσιαστικά και να αναδεικνύουν τις καινοτόμες δράσεις.


ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

Στόχος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι το κίνητρο των φοροαπαλλαγών να βρίσκεται σε ισορροπία με τα υπόλοιπα κίνητρα, δηλαδή την επιχορήγηση κεφαλαίου, την επιδότηση χρηματοδοτικής μισθώσεως, την επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου και την επιδότηση του μισθολογικού των δημιουργούμενων θέσεων απασχολήσεως.

Ακόμη θα δοθεί ενίσχυση των τοπικών επενδύσεων, δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια να είναι ενταγμένα στον επενδυτικό σχεδιασμό κάθε περιοχής, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της και στις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι να δοθεί ειδικό βάρος στα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οπως λένε οι πληροφορίες, παρά τις αλλαγές, η αρχική πρόβλεψη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου ότι η ετήσια εκταμίευση για το 2011 θα ανέλθει στο ποσό των 1,3 - 1,7 δισ. ευρώ θα παραμείνει.


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων θα έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα και θα εξαιρούνται μόνο οι κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την Κοινοτική νομοθεσία και άλλοι που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των προσκλήσεων δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αλλαγές εκτιμάται ότι θα μείνουν ως έχουν τα πράγματα.

Δηλαδή θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους και η καταβολή των ενισχύσεων θα γίνεται σε τέσσερις φάσεις με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση, γεγονός που καθιστά τον νέο νόμο ενεργητικό και όχι παθητικό, όπως ήταν ο προηγούμενος.

Τέλος, για όλα τα επενδυτικά σχέδια θα τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013, ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε νομού.


Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης