Απόκλιση έως και 12% σε επιχειρησιακές συμβάσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

2 Δεκέμβριος 2010
Taxheaven.gr

Απόκλιση έως και 12% σε επιχειρησιακές συμβάσεις             

ΣTH Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Χθες βράδυ οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων φαίνεται να κατέληξαν υπό προϋποθέσεις σε συμφωνία για τις επικείμενες αλλαγές σε άτυπη σύσκεψη στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά την αναβολή της επίσημης συνάντησης με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη λόγω της κατάληψης των γραφείων του υπουργείου από το ΠΑΜΕ.

Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων φερόταν ως βέβαιη μέχρις ότου αργά το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες για μη συμμετοχή του κ. Γ. Παναγόπουλου στην συνάντηση. Παρά ταύτα, η παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές. Μένει να διευκρινιστεί εάν οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν με εκ των υστέρων υπαναχώρηση της ΓΣΕΕ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η συνάντησή τους με την αρμόδια υπουργό, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, τη ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ αναμένεται με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και σε συνάντηση που θα επιδιώξουν με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν να ζητήσουν οι κλαδικές συμβάσεις να εξακολουθήσουν να επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις που δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η τρόικα). Σημειώνεται ότι όπως είχε επισημανθεί στην EΞΠPEΣ, πιθανή μη επέκταση θα οδηγούσε ουσιαστικά σε αδρανοποίηση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με την καταβολή χαμηλών μισθών.

Ακόμη οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων φαίνεται να συναινούν οι μισθολογικές αμοιβές με βάση τις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπολείπονται έως 12% από τις κλαδικές για επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Επίσης οι εταίροι συμφώνησαν η μείωση των μισθολογικών αμοιβών να συνοδεύεται από δέσμευση των εργοδοτών ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια του διαστήματος που οι αμοιβές των εργαζομένων υπολείπονται από αυτά που προβλέπουν οι κλαδικές. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα υπογράφουν με τους εργαζόμενους επιχειρησιακές συμβάσεις ενός έτους με τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων απολαβών και μετά το πέρας του θα μπορούν να παρατείνουν την εφαρμογή τους μόνο αφού αποδείξουν ότι εξακολουθούν να έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Οι παραγωγικές τάξεις φαίνεται να εκτιμούν ότι η απότομη μετάβαση της οικονομίας από ένα σφιχτό εργασιακό πλαίσιο σε καθεστώς πλήρους ευελιξίας στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε ισχυρούς κραδασμούς, που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν. Οι θεσμικοί φορείς των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μείωση από εδώ και πέρα του διαθέσιμου εισοδήματος θα έχει πολλαπλάσια αρνητική επίδραση στη ζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες σε σχέση με το πρόσκαιρο όφελος που θα είχε μια απότομη μείωση μισθών. Eτσι θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα μισθολογικά κεκτημένα των εργαζομένων, καθώς η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει μειωθεί αρκετά με αποτέλεσμα καθημερινά να οδηγούνται σε λουκέτα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της μείωσης του τζίρου τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κοινωνικοί εταίροι (κυρίως η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ) ήταν διατεθειμένοι να αποκλείσουν από τη δυνατότητα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα (δηλαδή το 86% των επιχειρήσεων), όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς η τρόικα ζητά να μην υπάρχουν αποκλίσεις με βάση τον αριθμό των απασχολουμένων.

Πηγή: Express.gr