Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απλούστευση διαδικασιών και ρευστότητα υπόσχεται η κυβέρνηση στην αγορά που «υποφέρει»

30 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων με Υπουργική Απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του κλάδου, που καταγράφει αύξηση των πτωχεύσεων στο εμπόριο κατά 44%. Επίσης, ο υπουργός παρουσίασε δράσεις για ενίσχυση της ρευστότητας.
Στην ίδια εκδήλωση οι φορείς της αγοράς παρουσίασαν την τραγική κατάσταση της αγοράς, ζητώντας εθνική κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις νέες αυξήσεις φόρων.

Κατηγορίες εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσαν εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης και των Συνδικάτων.

Ειδικότερα, απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων, με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμαστεί και θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Παράλληλα, όπως είπε είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια (για τα εμπορικά σήματα, το σήμα ελληνικού προϊόντος, την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού), ετοιμάζονται αλλαγές στη διαδικασία κατασχέσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου, που θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και άλλα κίνητρα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη ότι το ελληνικό δημόσιο σε λίγες ημέρες θα παράσχει εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επανέλαβε εξάλλου ότι από το νέο έτος θα λειτουργήσει το νέο ταμείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς και ότι ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ θα είναι 18% για το 2010 και 35% για το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,5 δισ. ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στα προγράμματα προστασίας της απασχόλησης και ενίσχυσης της ρευστότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν επιδότηση μέχρι και 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ήδη με τα προγράμματα αυτά έχουμε διατήρηση 190.000 θέσεων εργασίας», ανέφερε η υπουργός.

Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ενώ για το θέμα της διαιτησίας και της ρύθμισης των σχέσεων εργασίας επανέλαβε ότι στόχος είναι οι επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους όρους εργασίας πιο αποτελεσματικά, αλλά με διαφύλαξη της κοινωνικής συνεννόησης και της εργασιακής ειρήνης.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Ν.Μηταράκης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος κ. Α.Σαμαρά, ζήτησε μέτρα ανάταξης της οικονομίας και ανάπτυξης, μείωση των φορολογικών συντελεστών, αυτόματο συμψηφισμό των οφειλών του κράτους με εκείνες των επιχειρήσεων και ταχύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και εθνική συνεννόηση για τις μεγάλες και αναγκαίες ρήξεις που απαιτούνται ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΣΥ είναι εναντίον των νέων και μεγάλων φόρων, προτείνει τη μείωση της φορολογίας αρχικά για τις επιχειρήσεις και αργότερα για όλους γύρω στο 20%, επιδιώκει εθνική συνεννόηση ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειωθούν κατά 1/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού στην επόμενη δεκαετία, ζητά να περιοριστεί ο κρατικός παρεμβατισμός στις αγορές, προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους συνδικαλιστές ώστε να εργάζονται, και οι μείζονες απεργίες να αποφασίζονται μετά από μυστική καθολική ψηφοφορία, να ανοίξουν με ταχείες διαδικασίες σε ιδιώτες επενδυτές οι κλάδοι του τουρισμού και των μεταφορών καθώς και να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Όπως ανέφερε η κυρία Μπακογιάννης είπε ότι «Έφθασε η ώρα να ξανασυζητήσουμε το νόμο περί συνδικαλισμού, είναι αδιανόητο επί 7 ημέρες να είναι όλα τα νησιά του Αιγαίου αποκομμένα από το κέντρο με απόφαση μειοψηφίας των εργαζομένων».

Η Ντ.Μπακογιάννη είπε επίσης ότι μερικούς μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν δύο κίνδυνοι: η δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

«Η εθνική προσπάθεια κινδυνεύει να εκτροχιαστεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη και έκανε λόγο για πολιτικές ηγεσίες που δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται και συνεχίζουν να πολιτεύονται με πρακτικές που ίσχυσαν στο δημόσιο βίο πριν την κρίση.

Πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά του παρεμπορίου πρότεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδ.Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων δύο Κυριακές τα Χριστούγεννα.

Όχι σε νέα αύξηση του ΦΠΑ είπε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Δ.Ασημακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η θέση αυτή πρέπει να τεθεί με πειστικά επιχειρήματα στην τρόικα.

 Ανέφερε ακόμη ότι η έκθεση της ΕΣΕΕ επιβεβαιώνει τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ.

Εθνική κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ.Κορκίδης.

Όπως είπε, μικροί και μεγάλοι εργοδότες φροντίζουν να αφουγκράζονται τις αγωνίες των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των οποίων αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι το ανελέητο κυνήγι εσόδων από το Δημόσιο, τα λουκέτα, η ανεργία, η ανασφάλεια έχουν στεγνώσει την αγορά από ρευστό ενώ την ίδια ώρα οι καταναλωτές περιορίζονται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Μήνυμα ενότητας των δυνάμεων της αγοράς απηύθυνε εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ.Δασκαλόπουλος.

«Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό, εμείς πρέπει να αποτρέψουμε τις διασπαστικές τάσεις που θα μπορούσε να έχει η όξυνση της κρίσης και στους δικούς μας κόλπους», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Να αποφύγουμε την ανάλωση σε συντεχνιακές έριδες για μικρά ζητήματα και επιμέρους συμφέροντα. Να υπερβούμε τα τεχνητά διλήμματα που προτάσσει το κομματικό σύστημα, επιδιώκοντας μια υπέρ-συντεχνιακή συστοίχιση των δυνάμεων της παραγωγής με στόχο την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας, με λουκέτα και απολύσεις, πληρώνει βαρύ φόρο στον βωμό της κρίσης κι ας μην ευθύνεται γι αυτήν.

«Στο εκκωφαντικό κενό που αφήνει η κρατική χρεοκοπία, μόνο η ιδιωτική οικονομία μπορεί να προσφέρει τις νέες θέσεις εργασίας, το νέο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος μας», είπε.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εντείνει τη δομική κρίση που ήδη βίωνε το εμπόριο, και ιδιαίτερα τα μικρά μαγαζιά, με την ένταση του ανταγωνισμού και την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και δυνατότητες, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος ο οποίος δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «το ελληνικό εμπόριο, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, θα βρει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού του, απαλλασσόμενο οικειοθελώς από τις παραδοσιακές στρεβλώσεις του».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι η πορεία της χώρας φαινόταν εδώ και αρκετά χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις περί θωρακισμένης οικονομίας.

Η φοροδιαφυγή έφθασε στα 35 δισ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες διπλασιάστηκαν σε μια πενταετία και το δημοσιονομικό πρόβλημα τράβηξε προς τα κάτω το σύνολο της οικονομίας.

Ανέφερε, τέλος, ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων δεν θα λύσει το πρόβλημα, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και πρότεινε να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, χωρίς και με ΦΠΑ.

Πηγή To Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης