Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πιο κοντά στην επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.

29 Νοέμβριου 2010
  • Πράσινο φως άναψε εχθές για την διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς και από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.
Πιο κοντά στην επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.                        

Πράσινο φως άναψε εχθές για την διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς και από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να "εναρμονιστεί" με εκείνον της Ιρλανδίας που φθάνει τα 10-11 χρόνια. Για την ελληνική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει συνολικά 5 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ ζήτησε την επικύρωση, όποιων αποφάσεων για  επιμήκυνση, από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συνυπέγραψαν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2010 την παροχή ενός πλέγματος δανείων προς την Ιρλανδία συνολικού ύψους 85 δις ευρώ, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στους βασικούς άξονες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που καλώς εχόντων θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες σήμερα μηχανισμούς που αφορούν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρώ αντιστοίχως.

Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δις ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Βρετανία τη Δανία και τη Σουηδία.

Εξ αυτών τα 35 δις ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 δις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία.

Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι.

Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως αν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας (όπως πρόσφατα η Ελλάδα) χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης