Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΟΛΠ: Περίοδος ανοχής για τη διασύνδεση Ταμειακών με POS και την υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

ΣΟΛΠ: Περίοδος ανοχής για τη διασύνδεση Ταμειακών με POS και την υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
(Σ.Ο.Λ.Π.)

ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 155, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τ.Κ. 185 36
ΤΗΛ: 210.4510.802, 6945.261.149, 6932.260.038,
FAX: 210.4510.807

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πειραιάς 28/02/2024

Προς
Υπουργό Οικονομικών
κ. Κωστή Χατζηδάκη


Κοιν.:
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Χάρη Θεοχάρη.
-Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Γεώργιο Πιτσιλή


Θέματα: 1. Περίοδος ανοχής για την διασύνδεση Ταμειακών με POS
2. Περίοδος ανοχής για την υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑΠερίοδος ανοχής για την διασύνδεση Ταμειακών με POS

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν στα νέα δεδομένα.

Μια σοβαρή δυσκολία, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αφορά στην ίδια την αγορά και στη συντήρηση των απαραίτητων μηχανημάτων (δαπάνη αγοράς και διατήρησης POS, αγορά σχετικών λογισμικών προγραμμάτων, τεχνικές αναβαθμίσεις αντικατάσταση ταμειακών μηχανών κτλ.) για τα οποία επίσης απαιτείται η σχετική κρατική ενίσχυση/χρηματοδότηση όπου μόλις προχτές ξεκίνησε ο 4ος κύκλος επιχορήγησης και θα ακολουθήσει και 5ος κύκλος.

Ακόμη, και δεδομένου του ότι έχει συσσωρευθεί σημαντικός αριθμός αιτήσεων, έχει αυξηθεί αντίστοιχα και ο χρόνος αναμονής για την προμήθεια και εγκατάσταση POS, με εμφανιζόμενες αδυναμίες στη σύνδεση και δικτύωση τους, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η συμμόρφωση με το νόμο για όλες τις επιχειρήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, οι εγκρίσεις για τα vouchers του τελευταίου κύκλου δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο δε 4ος κύκλος ο οποίος μόλις ξεκίνησε θα περιλαμβάνει τα all in one συστήματα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα από τις τράπεζες και χρειάζεται και αντίστοιχος χρόνος για την εγκατάσταση και εφαρμογή τους.

Περίοδος ανοχής για την υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

Η πληθώρα προβλημάτων συνεχίζει να εμφανίζεται στην Πλατφόρμα MyData όπως,

α) Τα έσοδα υπέρ τρίτων που αναρτώνται στο MyDATA εμφανίζονται στον κωδικό 348 του εντύπου ΦΠΑ και προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα , κάτι το οποίο συμβαίνει κυρίως με τα Τουριστικά γραφεία τους εκτελωνιστές και την πώληση με βάσει το άρθρο 45.

β) Επίσης δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης και ανάρτησης του ΦΠΑ που αποδίδεται στο εκάστοτε Τελωνείο , ποσό που θα έπρεπε να εμφανίζεται στα προστιθέμενα ποσά ( αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές αυτοκινήτων , ποτών).

γ) Οι εισαγωγές τρίτων χωρών δεν ενημερώνουν την Περιοδική ΦΠΑ.

δ) Δεν ενημερώνουν την Περιοδική ΦΠΑ οι λοιπές πράξεις λήπτη ( π.χ άρθρο 39α ).

Η οποιαδήποτε παρέμβαση με εναλλακτικό τρόπο ώστε να προσαρμόσουμε τα προβλήματα και να διορθωθούν στην περιοδική ΦΠΑ έχει μία χρονοκαθυστέρηση τουλάχιστον 5 ημερών γεγονός που κάνει αδύνατη την υποβολή εντός των προθεσμιών.

Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ ζήτησε με Επιστολή της 14-2-2024 τη μη εφαρμογή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι τη πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα της πλατφόρμας myDATA και θεωρούμε υποχρεωτική την περίοδο Ανοχής έως τις 10 Μαρτίου 2024 λόγω της αναφερόμενης χρονοκαθυστέρησης του συστήματος για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του μηνός Ιανουαρίου 2024 αλλά και για 3 επόμενους μήνες μέχρι την ομαλοποίηση του συστήματος
.

Ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε άμεσες δικές σας ενέργειες!Μετά τιμή για το Δ.Σ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
ΑΘ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΡΙΤΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗΣΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης