Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΕΑ: «Περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS-ταμειακών»

ΕΕΑ: «Περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS-ταμειακών»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • «Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και οι τράπεζες προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια των POS - Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στα POS»

Αθήνα, 22.02.2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79
Τηλ:(+30) 210-3380200

THE HELLENIC REPUBLIC ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. & Har. Trikoupi, Athens 10679
Tel:(+30) 210-3380200
www.eea.gr  [email protected]

        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΕΑ


Θέμα: «Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στα POS»


Το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Φεβρουαρίου, φιλοξενήσαμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για διάφορα θέματα της αγοράς που άπτονται της αρμοδιότητας του.

Όπως ήταν επόμενο επικεντρωθήκαμε σε αυτό της χρήσης των POS και όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων διαφόρων επαγγελματικών κλάδων (λογιστές, εστίαση, κλπ), υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες για να θεωρήσουμε ότι το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά από την 1η Μαρτίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο -έως και αδύνατο- μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η υποχρέωση.  

Καταλαβαίνουμε τη σπουδή του οικονομικού επιτελείου όμως επειδή είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να δοθεί μία νέα παράταση, ικανή για να γίνουν με ασφάλεια και όχι πειραματισμούς όλα όσα απαιτούνται.

Κανείς δεν αρνείται την εγκατάσταση POS. Αρκεί να γίνει σωστά όλη η διαδικασία και να μην υπάρξουν κενά στην ενημέρωση των υπόχρεων γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μιλάμε για λειτουργία επιχειρήσεων, για θέμα που έχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πελάτη, με απειλή υψηλών προστίμων για τους υπόχρεους, οπότε οι όποιες κινήσεις γίνουν πρέπει να είναι καλά μελετημένες και όχι να λειτουργούμε υπό το κράτος μίας αχρείαστης -και τελικά επικίνδυνης- πίεσης.

Οφείλει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την αγορά. Και για να γίνουν όλα σωστά πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει ένα διάστημα δοκιμών, γενικά να προχωρήσουμε σε μία ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Εδώ -όπως αποδείχθηκε και χθες στην εκδήλωση του Ε.Ε.Α- υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ενώ και οι τράπεζες προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια των POS.

Τι θα αλλάξει λοιπόν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα; Θα προλάβουν οι τεχνικοί να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης; Οι τράπεζες να διαθέσουν τα POS που χρειάζεται η αγορά; Γιατί να απειλείται με πρόστιμο ένας επιχειρηματίας που δεν αρνείται να προχωρήσει στην εγκατάσταση των μηχανημάτων; Υπάρχει πλήρης γνώση των υπόχρεων για τα νέα δεδομένα;

Είναι ερωτήματα που θεωρώ χρήσιμο να απαντηθούν.


Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. & Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης