Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επικαιροποίηση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

20 Φεβρουάριου 2024 Σχόλια
Επικαιροποίηση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αφαιρέσουν τέσσερις δικαιοδοσίες — τις Μπαχάμες, το Μπελίζ, τις Σεϋχέλλες και τις νήσους Τερκς και Κάικος — από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (παράρτημα I).


Οι Μπαχάμες, οι Νήσοι Τερκς και Κάικος απαλείφθηκαν πλήρως από τον κατάλογο, διότι αντιμετώπισαν επιτυχώς ελλείψεις στην επιβολή των απαιτήσεων οικονομικής ουσίας.

Η Μπελίζε και οι Σεϋχέλλες μεταφέρθηκαν στο παράρτημα ΙΙ εν αναμονή των αποτελεσμάτων συμπληρωματικής επανεξέτασης από το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Φορολογική Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών. Η σημερινή επικαιροποίηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα μπροστά στη συνεχή προσπάθεια της ΕΕ για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας και της δίκαιης φορολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιβεβαιώνει μια γενική θετική τάση για την πλειονότητα των οικείων δικαιοδοσιών, των οποίων η συμμετοχή στη διαδικασία εξακολουθεί να παράγει θετικά αποτελέσματα.

Με βάση την επικαιροποίηση αυτή, το παράρτημα I του καταλόγου της ΕΕ αποτελείται πλέον από 12 δικαιοδοσίες που δεν έχουν βελτιώσει τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης ή δεν έχουν σημειώσει ανεπαρκή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των προηγούμενων δεσμεύσεών τους. Οι χώρες αυτές είναι: Αμερικανική Σαμόα, Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Παρθένες Νήσοι των ΗΠΑ και Βανουάτου.

Επιπλέον, 10 δικαιοδοσίες περιλαμβάνονται πλέον στο παράρτημα ΙΙ με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βελτίωση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησής τους. Η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δεσμεύσεις αυτές προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν. Χάρη στη διαδικασία κατάρτισης καταλόγου της ΕΕ, πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα και μέτρα για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης καταλόγου της ΕΕ, η Επιτροπή παρέχει σημαντική στήριξη σε τρίτες χώρες για την ενίσχυση των εργαλείων τους κατά των φορολογικών καταχρήσεων, καθώς και τεχνική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τα κράτη μέλη για την περαιτέρω ενίσχυση των κριτηρίων καταχώρισης της ΕΕ στον κατάλογο, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια, προωθώντας παράλληλα την παγκόσμια εφαρμογή των ελάχιστων αποτελεσματικών φορολογικών κανόνων. Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για κοινά ή πιο συντονισμένα φορολογικά αμυντικά μέτρα κατά των καταγεγραμμένων δικαιοδοσιών.

Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας αποτελεί μέρος της εξωτερικής στρατηγικής της ΕΕ για τη φορολογία και έχει ως στόχο να συμβάλει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης παγκοσμίως. Η διαδικασία καταχώρισης της ΕΕ στον κατάλογο βασίζεται σε διεξοδική διαδικασία ελέγχου, αξιολόγησης, παρακολούθησης και ως άσκησης διεθνούς συνεργασίας, διαλόγου και προβολής. Έχει προκαλέσει πρωτοφανή δέσμευση μεταξύ της ΕΕ και των διεθνών εταίρων της σε σημαντικά φορολογικά ζητήματα.
I. Χώρες που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ ή δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις τους :

American Samoa
Anguilla
Antigua and Barbuda
Fiji
Guam
Palau
Panama
Russia
Samoa
Trinidad and Tobago
US Virgin Islands
VanuatuII. Χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ και έχουν εκκρεμείς δεσμεύσεις :


Armenia
Belize
British Virgin Islands
Costa Rica
Curacao
Eswatini
Malaysia
Seychelles
Türkiye
VietnamIII. Χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ και δεν έχουν εκκρεμείς δεσμεύσεις :


Albania
Andorra
Argentina
Aruba
Australia
Bahamas
Bahrain
Barbados
Bermuda
Botswana
Bosnia and Herzegovina
Brazil
Cabo Verde
Canada
Cayman Islands
Chile
China
Colombia
Cook Islands
Dominica
Faroe Islands
Georgia
Greenland
Grenada
Guernsey
Hong Kong
Iceland
India
Indonesia
Isle of Man
Israel
Jamaica
Japan
Jersey
Jordan
Korea
Liechtenstein
Macao
Maldives
Marshall Islands
Mauritius
Mexico
Monaco
Mongolia
Montenegro
Montserrat
Morocco
Namibia
Nauru
New Caledonia
Niue
North Macedonia
Norway
Oman
Peru
Qatar
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
San Marino
Saudi Arabia
Serbia
Singapore
South Africa
Switzerland
Taiwan
Thailand
Tunisia
Turks and Caicos Islands
United Arab Emirates
Uruguay
USAΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης