Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα πατάρια στο Ε9

22 Φεβρουάριου 2024 Σχόλια
Τα πατάρια στο Ε9
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Ορέστης Σεϊμένης - Αρχόντισσα-Ιωάννα Ντουκάκη

Πατάρι είναι ένας χώρος που βρίσκεται εντός άλλου χώρου, του οποίου η επιφάνεια είναι κυρίας ή βοηθητικής χρήσης. Το πατάρι αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής και έχει προσπέλαση από τον άλλο χώρο.

Το πατάρι προστίθεται στην επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του. (Αποτελεί ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα και γι' αυτό προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή του βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του - ΠΟΛ.1237/2014, ΠΟΛ.1052/2014)

Επομένως, πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά εάν υπάρχει ενιαία λειτουργική ενότητα ανάμεσα στο πατάρι και στον κύριο ή στο βοηθητικό χώρο της ιδιοκτησίας και να προσαυξάνουμε ή όχι την (κυρία ή τη βοηθητική) επιφάνεια στο Ε9.      

Σε περίπτωση που το πατάρι είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία τότε δηλώνεται σε χωριστή σειρά και θεωρείται ως χώρος κύριας χρήσης, και γράφεται στο Ε9 στον αντίστοιχο κωδικό της κατηγορίας του ακινήτου.

Επίσης:

Πατάρι μέσα σε αίθουσα επαγγελματικής στέγης (ανοιχτός εξώστης) είναι τμήμα ορόφου, του οποίου η προσπέλαση γίνεται αποκλειστικά από τον εσωτερικό χώρο της αίθουσας.

Πατάρι, επίσης
, θεωρείται και ολόκληρος όροφος, εφόσον έχει προκύψει ως αυθαίρετη προσθήκη, κατ' επέκταση υπάρχοντος ανοικτού εξώστη και η προσπέλασή του γίνεται αποκλειστικά και πάλι από τον εσωτερικό χώρο της αίθουσας.

Πατάρι σε ισόγειο κατάστημα - Πότε το πατάρι θεωρείται ημιόροφος: Είναι σύνηθες σε ισόγεια καταστήματα, πάνω από τον ισόγειο χώρο, να υπάρχει πατάρι ή μεσοπάτωμα. Αλλά και σε αίθουσες μεγάλες συνάθροισης κοινού (π.χ. εκθεσιακούς χώρους κ.λπ.) μπορεί να υπάρχουν πατάρια.

Στις υποβαλλόμενες δηλώσεις Ε9, η επιφάνεια του τυχόν υπάρχοντος παταριού, εφόσον αυτό δεν έχει ανεξάρτητη είσοδο και δεν είναι κλειστός χώρος, αλλά είναι ένας ανοιχτός εξώστης εντός της αίθουσας του κυρίως χώρου του ισογείου, με την οποία επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα, στο Ε9 προστίθεται στην επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του καταστήματος. Εάν, όμως, πρόκειται για κλειστό χώρο με χωριστή είσοδο, τότε πρόκειται για ημιόροφο, ο οποίος δηλώνεται χωριστά στο Ε9.

Δείτε το νέο βιβλίο «Οι κωδικοί του Ε9 - Νέα έκδοση - Οι νέες διατάξεις του ΕΝΦΙΑ» από το eshop του κόμβου
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης