Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα

26 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Το 2011 είναι η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αλλά και των συγκρούσεων προϊδέασε χθες ο Πρωθυπουργός, ζητώντας ωστόσο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Ταυτόχρονα, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου στο εξαιρετικά κρίσιμο επόμενο τρίμηνο.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως η φύση των αλλαγών που θα γίνουν είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος. Πέρυσι «πολιτικά, ίσως να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτά που αποφασίσαμε, αλλά επιχειρησιακά ήταν πολύ πιο εύκολα. Τώρα, πολιτικά είναι πιο βατά αλλά επιχειρησιακά, έχουμε να πάρουμε πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις.
Ωστόσο, τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Βεβαίως, κάποιες συγκρούσεις που θα πρέπει να γίνουν ή, εν πάση περιπτώσει, οι αλλαγές που θα κάνουμε μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις. Μακάρι να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης, αλλά θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε κάποιους τομείς».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι πλέον το βάρος πέφτει στο κάθε υπουργείο και ζήτησε από όλους να θέτουν στόχους «σωστά και καθημερινά», ώστε να εισπράττει ο πολίτης τις αλλαγές. Αναγνώρισε τις δυσκολίες στη διαχείριση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με τη «διαχείριση μικρών και μεγαλύτερων κρίσεων καθημερινά, που μπορεί να φάει σχεδόν όλο το χρόνο ενός υπουργού» ωστόσο επεσήμανε ότι αυτές «δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις μεγάλες ή μικρές, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, που αναδιαρθρώνουν και πόρους και δυνάμεις, κινητοποιούν και απελευθερώνουν παραγωγικό δυναμικό».

Τόνισε ακόμη ότι «σταθερά, βήμα - βήμα, θα βελτιώνουμε εκεί όπου μπορούμε τη ζωή των πολιτών και, ιδιαίτερα, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους» και υπενθύμισε ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τον επόμενο μήνα όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η αξιολόγηση της χώρας μας από την τρόικα ήταν «θετική» και πως «απέδειξε αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό, ότι είμαστε όχι απλώς στον σωστό δρόμο αλλά και ότι εκπληρώνουμε έναν - έναν τους στόχους μας και με το παραπάνω».

Ζήτησε όμως από τους υπουργούς του να «πολλαπλασιάσουν» αυτό το μήνυμα και να δώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, που έχει ανάγκη, ο Ελληνας ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες του, «παρά τα όσα διάφοροι προσπαθούν να περάσουν, γύρω από το αν πετύχαμε ή όχι, τα οποία βλάπτουν και την αξιοπιστία της χώρας μας».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι βρισκόμαστε εν όψει μιας «πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τον μόνιμο μηχανισμό». Είπε ότι «πρέπει να είναι κι ένας ''έξυπνος'' μόνιμος μηχανισμός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών» και επανέλαβε ότι σ’ αυτόν τον μηχανισμό, έστω μακροπρόθεσμα, η λύση θα είναι τα ευρωομόλογα. «Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ισχύ, από ό,τι πολλές φορές νομίζει και η ίδια ή και διάφοροι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν κινηθεί δυναμικά, χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θα δημιουργηθεί η απαραίτητη ηρεμία και η σιγουριά στις αγορές και, βεβαίως, στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι από την επόμενη χρονιά η προσαρμογή βασίζεται κυρίως σε διαρθρωτικά μέτρα. Και έδωσε στους συναδέλφους του έναν «μπούσουλα» για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κάθε υπουργείο στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου. Το βάρος πέφτει κατά μείζονα λόγο στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.



ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με την «ντιρεκτίβα» Παπακωνσταντίνου, οι υποχρεώσεις ανά υπουργείο είναι οι εξής:



Οικονομικών

- Νομοθέτηση μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011 (ΦΠΑ, εισοδηματική πολιτική).

- Παρουσίαση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.

- Λειτουργία κεντρικού μητρώου ΔΕΚΟ.

- Λειτουργία ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

- Ολοκλήρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών (με ΥΠΕΣ).

- Παρουσίαση σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Περιφερειακής Ανάπτυξης

- Λειτουργία γενικού εμπορικού μητρώου.

- Υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου για την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού.

- Παρουσίαση δράσεων για την προώθηση των εξαγωγών.

- Χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών.

- Επίτευξη των στόχων για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τον κονδυλίων συνοχής όπως ορίζονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.


Εργασίας

- Μεταρρύθμιση του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

- Αναθεώρηση του συστήματος διαμεσολάβησης και διαιτησίας.

- Πρόβλεψη ότι η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς κυρίως όσον αφορά το ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

- Κατάργηση της πρόβλεψης που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχόλησης εργαζομένους

- Ολοκλήρωση αναλογικών μελετών (μέχρι 15 Δεκεμβρίου) για ΙΚΑ< ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο ασφαλιστικό.



Υποδομών και Μεταφορών

- Σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον ΟΑΣΑ

- Επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΣΕ


Περιβάλλοντος

- Σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

- Σταδιακή πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

- Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα.

- Μηχανισμό για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

- Καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και προσωπικού των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

- Ολοκλήρωση του κτηματολογίου.



Υγείας

- Δημοσίευση πλήρους λίστας φαρμάκων για όλα τα φάρμακα της αγοράς με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης.

- Μεταφορά ευθύνης για την τιμολόγηση των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας.

- Υιοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών δαπανών κάθε μήνα.

- Επέκταση λειτουργίας ολοήμερων νοσοκομείων.

- Επιβολή της συμμετοχής 5 ευρώ για επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία.

- Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία.



Επικρατείας

- Υιοθέτηση μέτρων σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ με στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων σε καινοτόμος και στρατηγικούς τομείς.
Εσωτερικών

- Παρουσίαση προγραμματισμού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1
πρόσληψη προς 5 κενές θέσεις.

- Εκδοση των αναγκαίων νομοθετικών πράξεων για την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

- Ολοκλήρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών.

- Εκπόνηση μελετών για το ενιαίο μισθολόγιο

- Λειτουργία μοναδικού σημείου επαφής (ΜΣΕ).



Παιδείας

- Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

-Υποβολή στην ΕΕ των πρώτων αιτήσεων για την αναγνώρισή τους μέσα στο 2010.

- Υιοθέτηση κλαδικής νομοθεσίας με στόχο τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.



Αντιπροεδρία της κυβέρνησης

- Παρουσίαση έκθεσης για τις δραστηριότητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρόοδο και την υλοποίηση των διαρθρωτικών κονδυλίων.



Αμυνας

- Νέο ΕΜΠΑΕ με στόχο τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών μεσοπρόθεσμα.


Διαλύεται η Αγροφυλακή

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε ένα «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας με το Δημόσιο να παραχωρεί για μια περίοδο, διατηρώντας το 51%.

Παράλληλα, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με αυτό, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακό συμβούλιο για να χαρτογραφήσει τις ανάγκες της ΥΠΑ όπου θα μεταταχθούν εκτός των άλλων και οι 732 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε δύο νομοσχέδια. Το πρώτο προβλέπει τη σύσταση γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες και αν πρόκειται για αξιόποινες πράξεις οι καταγγελίες θα διαβιβάζονται αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Παράλληλα, δημιουργείται στο Πυροσβεστικό Σώμα ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «επικουρικοί πυροσβέστες» που θα αντικαταστήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες και θα έχουν ως κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση.

Επιπλέον, καταργείται η Αγροφυλακή και το προσωπικό της μετατάσσεται στις δασικές υπηρεσίες, ενώ προβλέπεται αύξηση του επιδόματος των συνοριοφυλάκων από τα 100 στα 300 ευρώ.

Τέλος, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ενημέρωσε για την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο στα θέματα της θαλάσσιας στρατηγικής.
 
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης