Χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών το 2011

Τεχνολογία

25 Νοέμβριος 2010
Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία προς τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της χώρας, κατά την έναρξη της διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Taxheaven.gr

    Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στην μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στο ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών και τονίζοντας ότι η πρόκληση για την κυβέρνηση συνίστατο στο να αποφύγουμε αμφότερες τις εξελίξεις αυτές και ταυτόχρονα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε παράλληλα να πείσει τους εταίρους της χώρας και τις δύσπιστες αγορές ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο με την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.

    Επικαλούμενος τα τεκταινόμενα στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα" και τόνισε ότι "είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε για την δημιουργία μηχανισμού και στη συνέχεια για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού".

    "Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την θεσμοποίηση του μηχανισμού, ώστε να επεμβαίνει, αλλά και να προλαμβάνει κρίσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επικαλούμενος πάντα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ως "κόρης οφθαλμού" και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο παρελθόν έκανε λόγο για απώλεια της κοινής λογικής και του μέτρου επί δεκαετίες, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικών προτύπων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην οικονομία είπε ότι είχαμε εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, εξάρτηση επιχειρήσεων από το κράτος, αντί για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά την μετατροπή του κράτους σε λάφυρο ιδιοτελών συμφερόντων.

    Η ασθένεια του κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ένταση της πορείας αλλαγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση πέρσι.

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, που είχαν, ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, γεγονός, που, όπως επισήμανε, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και το 2011.

    Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο κράτος, ο πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά την απογραφή του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ ως μεγαλύτερη τομή χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη", που, όπως τόνισε, εκπροσωπεί την "ηθική επαναθεμελίωση του κράτους".

    Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι ο "Καλλικράτης" συνιστά ευκαιρία και για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος και χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση ως απαραίτητο θεμέλιο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον "Καλλικράτη".

    "Με αυτές τις αλλαγές επιστρέφουμε στην κοινή λογική", είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα έχει μόνο εποπτική και επιτελική λειτουργία.

    Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση του "Καλλικράτη", το δεύτερο ήταν η αποδοχή του από τον λαό και τώρα απομένει το τρίτο που είναι η υλοποίησή του, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς κοντά στις αρχές της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης. 

Πηγή Express