Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις από το 2011.

24 Νοέμβριου 2010
  • Αντιδρούν μικρομεσαίοι (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) αλλά και ΓΣΕΕ στη νέα πρόβλεψη του Μνημονίου «να μην επεκτείνονται οι συμβάσεις εργασίας σε όσους εργοδότες και εργαζόμενους δεν είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων». Διατηρείται ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ ως «πλαφόν» για τους μισθούς στις επιχειρησιακές συμβάσεις
«Παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και την καταβολή χαμηλών μισθών στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων άνοιξε το «επικαιροποιημένο» Μνημόνιο.

Παράλληλα με τις μειώσεις των μισθών που θα γίνονται από το νέο έτος μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων στις προβληματικές επιχειρήσεις (έχοντας, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕΕ) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει την επέκταση των συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο ή στο επάγγελμα.

Ακόμη κι αν τις υπογράφουν εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. Με την κατάργηση αυτή:

Οσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς (η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να συνδικαλιστούν) και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους τους.

Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.

Παρέμβαση
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση των συμβάσεων. «Η υπουργός, με τη στάση της, έδειξε ότι όποιος αποφασίζει να διαπραγματευθεί, στο τέλος κερδίζει.

Η μάχη για τον περιορισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων κερδήθηκε, στο βαθμό που αυτές παρέμειναν ως ειδικό καθεστώς υπό προϋποθέσεις και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η μάχη για τη στήριξη της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, όμως, συνεχίζεται και ζητάμε από την κυβέρνηση και την τρόικα να σεβαστούν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμφωνήσαμε να διατηρηθεί η ευχέρεια της επέκτασης των συμβάσεων», δήλωσε ο Β. Κορκίδης. «Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπως έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του να δοθούν κάποιες μικρές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς» συμπλήρωσε ο Δ. Ασημακόπουλος. Να σημειωθεί ότι και ο ΣΕΒ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων.


Επιχειρησιακές
Τους όρους κάτω από τους οποίους θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών θα καθορίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενταήμερο η Λ. Κατσέλη από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπουργός σχεδιάζει να ισχύσει το μέτρο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για την αποφυγή λουκέτων και να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής (1+1 χρόνο) και όριο αποκλίσεων, έτσι ώστε οι νέοι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από την ΕΓΣΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έχουν ζητήσει να μπορούν να υπογράφουν ανάλογες συμφωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις (ο νόμος Λοβέρδου δίδει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με ένωση προσώπων ? 5 εργαζομένων για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων).


ΓΣΕΕ
Απεργιακή «μάχη» για να μην καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις ανακοίνωσε ότι θα δώσει η ΓΣΕΕ. «Το αίτημα θα κυριαρχήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί (παναττική στάση εργασίας και συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στην πλατεία Κλαυθμώνος και 24ωρη γενική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου) και στις νέες που θα ακολουθήσουν», ανακοίνωσε.

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε, τέλος, ως «θρυαλλίδα» που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και στα μη μέλη των οργανώσεων.


26% κάτω οι εισαγωγικοί μισθοί
Νεοπροσλαμβανόμενος σε τράπεζα έχει βασικό μισθό 1.000 ευρώ. Αν ισχύσει ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ ως «πάτωμα» μιας επιχειρησιακής, θα εισπράττει 739,56 ευρώ δηλ. 260,44 ευρώ λιγότερα το μήνα (-26%).


Εμποροϋπάλληλος αντί των 903,67 ευρώ της κλαδικής σύμβασης θα εισπράττει με επιχειρησιακή σύμβαση 164,11 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα (-18,2%).


Μηδενικές αυξήσεις
Καμία αύξηση μισθού δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει ο μη συνδικαλισμένος εργοδότης στους εργαζόμενους ακόμη κι αν η κλαδική ή η ομοιοεπαγγελματική σύμβαση προβλέπουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.

Πηγή Ημερησία
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης