Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πολύ υψηλές συναλλαγές

6 Φεβρουάριου 2024 Σχόλια
Πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πολύ υψηλές συναλλαγές
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε ανοδικούς ρυθμούς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η άνοδος των ξένων αγορών βοήθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο


Ανοδικές ήταν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με ήπιες διορθώσεις στις αμερικανικές αγορές σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στον NYSE, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,19%, ο S&P 500 υποχώρησε (-0,01%), Nasdaq (-0,13%). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,38%, ο γαλλικός CAC κατά 0,51%, ο ιταλικός MIB κατά 0,51% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,55%. 

Πλέον οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποια μείωση επιτοκίων άμεσα και εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Το χρονικό της υπέρβασης των 1.400 μονάδων Γενικού Δείκτη

Η υπέρβαση των 1.400 μονάδων από το Γενικό Δείκτη επιτεύχθηκε εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. Από την αρχική προσέγγιση των 1.400 μονάδων, έφτασε στις 1.405 μονάδες για να ‘βουτήξει’ πάλι προς τις 1.392 μονάδες όπου παρέμεινε  σε αρνητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς το τέλος της συνεδρίασης επέστρεψαν οι αγοραστές και ο Γενικός Δείκτης ξαναπέρασε πάνω από τις 1.400 μονάδες. Καθοριστικοί παράγοντες ήταν οι τραπεζικές μετοχές που έδωσαν τον ανοδικό ρυθμό και ακολούθησαν και υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ.

Συνεδρίαση με πολύ υψηλές συναλλαγές (177,8 εκατ. ευρώ)

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1403,76 μονάδες με άνοδο 0,56%. Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλη στα 177,8 εκατ. ευρώ και εν μέρει αποδίδεται ότι σήμερα απελευθερώθηκαν και τα κεφάλαια που είχαν προσφερθεί (δεσμευτεί) για την Δημόσια Προσφορά του ΔΑΑ.  

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,52% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,29%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (1,65%), Βιομηχανικών (1,62%), Τηλεπικοινωνιών (0,55%), Τραπεζών (0,5%). Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ. Οι μετοχές αυτές πραγματοποίησαν περίπου το 60% των συνολικών συναλλαγών.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης