Κατσέλη: Φόροι και εισφορές φταίνε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Νοέμβριος 2010
Διαφωνεί με την προοπτική γενικευμένης απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές Taxheaven.gr

Χαμηλότερη φορολογία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αντί μείωσης μισθών εισηγείται για τον ιδιωτικό τομέα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση της τρόικας, γράφοντας ότι «συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία».
 Αιτία είναι η επιμονή των δανειστών μας για δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας από τις κλαδικές. Η υπουργός υποστηρίζει ότι η απόκλιση υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για πλήθος επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο, υπογραμμίζει όμως ότι "μια γενικευμένη, όμως, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους".

Η Λούκα Κατσέλη εκτιμά ότι  "το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση εργαζομένων και κυρίως εργοδοτών από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης", καθώς και η γραφειοκρατία ευθύνονται για την ακρίβεια και το παράδοξο να μειώνεται η ζήτηση και όχι οι τιμές των προϊόντων.το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Εξάλλου, η υπουργός αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας φτάνει στο 41,5% του συνολικού κόστους εργασίας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεκάδα των πιο ακριβών χωρών του οργανισμού για το επιχειρείν.

Πηγή Ελευθεροτυπία