Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα

19 Νοέμβριου 2010
  • Στο 25% ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα και υπολογίζεται σε 59 δισ.ευρώ, με τομείς όπως κατασκευές, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες και οικιακές υπηρεσίες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe.
Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα             

 Στο 25% ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα και υπολογίζεται σε 59 δισ.ευρώ, με τομείς όπως κατασκευές, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες και οικιακές υπηρεσίες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe.

    Οι προτάσεις της Visa γιά αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα οδηγήσουν σε μείωση της παραοικονομίας, με θετικές συνέπειες στα έσοδα τους κράτους, όπως ανέφερε ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος της Visa Hellas, έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνουν συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, η οποία έχει αποδώσει σημαντικά σε οικονομίες ανάλογες με την ελληνική. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπου η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ευρεία - στην Ελλάδα γίνονται μόνο 20 το χρόνο - η παραοικονομία σε μέγεθος είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% συρρικνώνει την μαύρη οικονομία κατά 4-6%. Αναφέρεται ενδεικτικά το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου έχουν αποκομιθεί πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 17 δισ.ευρώ, διασταυρώνοντας τα εισοδήματα με τον τρόπο ζωής αλλά και υποχρεώνοντας τα καταστήματα να παρουσιάζουν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων που εκδίδουν και αυτό σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η Νότια Κορέα έχει ενισχύσει κατά 65% τα φορολογικά έσοδα σε μια πενταετία, προωθώντας τη χρήση καρτών.

    Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση της παραοικονομίας την περίοδο 2003-2008, αλλά από το 2008 σημειώνεται αύξηση, από το 24% στο 25,3%. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα της παραοικονομίας και είναι εξέλιξη που διαπιστώνεται και σε άλλες ευρωπαικές χώρες εξαιτίας της κρίσης που φαίνεται να «ευνοεί» την μαύρη εργασία ενώ η αύξηση της φορολογίας - και του ΦΠΑ - στην Ευρώπη συμβάλει στην αύξηση της παραοικονομίας.

    Η μικρή πιθανότητα «τιμωρίας» για παραβάσεις και οι συχνές φορολογικές αμνηστίες έχουν δημιουργήσει κουλτούρα συντήρησης της μαύρης οικονομίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Τα μέτρα που λαμβάνονατι στην Ευρώπη αφορούν κυρίως τον περιορισμό της μαύρης εργασίας αν και πιο αποτελεσματικά είναι όσα στοχεύουν στην καταγραφή των αδήλωτων συναλλαγών, δίνοντας κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, επισήμανε ο Mark Antipof, διευθύνων σύμβουλος της Visa Europe.

 
Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης